Îngrijorare. Pesta africană pierde teren | Galațiul nu rămâne fără porci! PAMFLET

Îngrijorare. Pesta africană pierde teren | Galațiul nu rămâne fără porci! PAMFLET
Suina de la Dunărea de Jos cu stema în frunte. E fără de moarte
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Deja riscăm să devenim ridicoli. În ciuda avertismentelor, orașul și județul Galați nu sunt deloc în pericol de a-și pierde suinele. Molima importată de pe continentul negru este, Slavă Domnului, incapabilă la condițiile întâlnite în sud-estul României. Porcinele care au acaparat resursele regiunii, dezvoltându-se peste imaginația gălățeanului de rând, sunt bine-mersi în concediu și în destinele celui care cândva era botezat Porto Franco.

Povești pentru manipularea votantului

Moartea politică a unor animale politice, înroșirea zonei și implicit a pielii, simptom care poate fi sesizat mai mult la entitățile de pe eșichier colorate altfel, pierderea poftei de mâncare (bine, trebuie să și ai ce băga la ghiozdan, însă nuanțele trec lesne de filtrele statisticilor), vomă, diaree și alte elemente care nu pot fi descrise în această pagină. Iată, astfel își arată măselele pesta porcină africană care a intrat deja dinspre Brăila, amenințând bugete, meniuri și planuri de dezvoltare ale comunității de la Mila 80 a Dunării. Dar nu e cazul să ne panicăm: poveștile sunt de multe ori livrate ca să manipuleze votantul de rând. În realitate, viața merge mai departe - niciunul dintre porcii care au râmat după voturi după 1990, cu excepția situațiilor în care natura și-a făcut dreptate, nu riscă excluderea din cauza epidemiei africane.

Fake news, nimic altceva

Citat din ziarul nostru, de la mijlocul săptămânii: "Alertă în comuna Suceveni, din județul Galați. Autoritățile sanitar-veterinare au decis asomarea tuturor porcilor din comună, după ce au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană în gospodăriile din localitate. Astfel, Suceveniul este prima comună din județul nostru care nu mai are niciun porc în gospodăriile oamenilor. Aceste confirmări vin după ce, săptămâna trecută, DSVSA Galați anunța că a apărut primul focar de pestă porcină africană, la o stână situată la aproximativ șase kilometri de Suceveni".

Fals, iată, "Viața liberă" își permite reprize de fake-news, însă - din fericire - există pagina de pamflet, care echilibrează energiile. Redevenim zen după o săptămână plină de frământări.

Cea mai bună vestă antiglonț

Cum să fie amenințată secta de patrupede care s-a asigurat că după 1989 nu vor răsări la Galați aeroport, autostradă la câțiva kilometri de urbe, pod peste Dunăre sau, după caz, tunel, drum corespunzător de centură, autonomie în problema încălzirii centralizate (îhî, încă depindem de Combinat), faleză destinată exclusiv turismului internațional, un aquapark (cât de puțin ne-am dori dacă i-am spune doar plajă!), o vale a Țiglinei care să nu semene cu perioada post-Nagasaki și lista poate continua până va fi câștigat un nou mandat? De fapt, ar trebui să știe și Organizația Mondială a Sănătății că porcii de la Dunărea de Jos sunt nemuritori, indiferent de nuanța politică, indiferent de cine e președintele României sau de cum se numește majoritatea parlamentară. Șoriciul de Covurlui merită măcar o nominalizare în Cartea Recordurilor, e cea mai eficientă vestă antiglonț.

Porco Franco

Pamflet în versuri

Autobuzul cu Peşte şi Brânză de Submarin Cosorescu

Un sconcs cu ţidulă, cu aer pro/fund, care-ţi taie suflarea,

se suie-n vehiculul 9 şi-ncepe să dea din butoane -

nu-i pasă că pute de-ţi cade curentul, auzul, culoarea,

nu-i pasă că-ţi sfarmă speranţa şi cele mai fine membrane!

Pui mască, pui dopuri, pui cruce şi căşti de protecţie, însă

zgâmboiul împroaşcă şi crede că are tot dreptul să pută

din scarpi - ai senzaţia netă că stai într-o cadă cu brânză

şi peşte - îţi chemi demiurgul, dar nici el nu poate s-audă!

Şi-i cald în vehiculul 9 - faci zâmbre, regreţi paradisul

pe care l-ai dat pentru-această duhoare de lux, infernală -

ce mândru e sconcsul, rânjeşte, şi-arată designul/dichisul

la unii şi alţii din juru-i, mai sconcşi, mai aşa, mai cu fală!

Invoci demiurgul: "trimite-l pe Vlad, cât mai iute, încoace,

că ţara se duce de râpă cu-asemenea scârbă la modă,

pământul străbun se zdrobeşte cu astfel de jeguri opace,

cu gasteropode conduse de-un haplea Zburdalnicus Vodă!"

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Pesta le schimbă meniul

Nenorocirea anunțată de autoritățile sanitar-veterinare a modificat meniul gălățenilor sus-puși. Cei mai mulți dintre ei au renunțat să mai consume carne de porc, cu toate că aceasta nu este periculoasă pentru om, dacă ținem cont de opinia specialiștilor.

Dorin Otrocol (prefectul județului Galați): "Carnea ca carnea de porc, că cacofonia face bine, dar noi ce turnăm în pahare?"

Costel Fotea (președintele Consiliului Județului Galați): "Important este că am asfaltat drumul pe la Vârlezi, tare mi-e că mă desemnează partidul candidat la Primăria Galați. Cum, carne de porc? E post, domnule, e post."

Ionuț Pucheanu (primarul Galațiului): "Oricum, după ce am ajuns primar, consum decât fructe de mare, nu mai bag ca săracii ceafă de purceluș. Șorici de calamar s-ar găsi?"

Picu Apostol Roman (viceprimar al Galațiului): "Pestă? E înjurătură sau ce? Cum să-i zici pestă la o boală, ce îmbolnăvirea mă-sii? Problema mea e că nu știu încă cum se scrie ordeuf. Ordef sau pireu? Ziceam și eu, nu dau în cap la nimenea."

Pesta Mă-sii

Păcălit de protestul Diasporei

Viceprimarul gălățean Roman Apostol Picu a participat, aseară, la protestul Diasporei din București, mega-eveniment organizat în Piața Victoriei. Cu toate că fusese avertizat de colegii săi din Primăria Galați că mitingul din 10 august este exclusiv o mișcare a românilor nemulțumiți de guvernarea PSD-ALDE, eternul și fascinantul Picu s-a urcat în autoturismul proprietate personală și a dat o fugă până în Capitală. "Suntem convinși că n-a înțeles ce-i aia Diaspora, pe pariu că a crezut altceva. Se aștepta probabil să fie un concert al Shakirei, iar Picu i-ar face curte și Monalisei din tablou", au comentat câțiva angajați ai municipaliății.

Andreea Diaspora

Vicele gălățean care a crezut că Diaspora e vreo vedetă latino:

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2707 ori Ultima modificare Duminică, 12 August 2018 18:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.