Pregătirea maşinii pentru sezonul rece

Pregătirea maşinii pentru sezonul rece
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vine sau nu  iarna - este timpul pentru o pregătire minimă pentru sezonul rece! Şi nu mă refer aici la aşa zisele „inspecţiile de iarnă”, promovate de service-urile mari. Totuşi, nu trebuie să trecem cu vederea câteva lucruri.

Verificarea nivelului, dar mai ales a densităţii antigelului; dacă nu aţi avut niciodată probleme cu nivelul lichidului de răcire şi nu l-aţi completat cu apă într-o situaţie urgentă, nu mai este necesar să verificaţi densitatea acestuia.

Anvelopele: ideal ar fi să le folosiţi pe cele de iarnă; dacă totuşi maşina este echipată cu anvelope all season şi nu aveţi de gând să vă aventuraţi pe lângă şosea, atunci nu este justificat efortul financiar pentru a le schimba.

În situaţia în care cauciucurile dumneavoastră sunt de vară sau sunt foarte tocite, nu mai aveţi de ales - trebuie schimbate; şi dacă totuşi bugetul pentru această operaţiune este restrâns, luaţi în calcul şi alternativa cauciucurilor la mâna a doua. Până acum câteva ierni şi eu credeam că anvelopele de iarnă şi cele de vară sunt ca pamperşii pentru fetiţe şi pentru băieţei, adică acelaşi lucru, dar cu altă pălărie.

Totuşi lucrurile nu stau aşa - cea mai mare parte din plusul de performanţă oferit de un cauciuc de iarnă nu este dat de formă sau mărimea profilului, ci de compoziţia cauciucului în sine: cel de iarnă rămâne cât de cât moale şi la temperaturi scăzute, pe când unul de vară se întăreşte, micşorând enorm aderenţă acestuia chiar şi pe asfalt curat.

Bateria trebuie şi ea verificată pentru a nu avea surprize neplăcute. Iarna o baterie este mult mai solicitată la fiecare pornire a motorului.

Verificarea acesteia se face la orice service, dar o puteţi face foarte uşor şi dumneavoastră, cu un simplu aparat de măsură. Valorile ideale ar fi în jur de 12,8 volţi cu motorul oprit şi cam 14,2 volţi cu motorul pornit.

În final, indiferent de ce maşină aveţi, puteţi preveni neplăcerile oferite de îngheţul broaştelor, chederelor, geamurilor etc. O rezolvare pentru încuietori şi broaşte ar fi spray-ul de ulei gen wd40 sau cele anti-îngheţ; pentru chedere - spray-ul siliconic sau chiar banala pudră de talc.

Cel mai bine ar fi ca frigul să va prindă pregătiţi, pentru că iarna nu ţine cont de criză.

Citit 883 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.