”Prizonieră în pânza de păianjen”, film spectaculos

”Prizonieră în pânza de păianjen”, film spectaculos
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

„Prizonieră în pânza de păianjen”, cu premiera pe 9 noiembrie în cinematografele noastre, este prima adaptare cinematografică a bestseller-ului recent scris de David Lagercrantz, care continuă seria Millennium, creată de Stieg Larsson. Claire Foy, laureata cu Emmy şi Golden Globe, starul serialului „The Crown,” o interpretează pe justiţiara Lisbeth Salander.

După patru adaptări cinematografice, atracţia exercitată de personajul Lisbeth asupra publicului s-a amplificat astfel încât atunci când David Lagercrantz a publicat noul roman The Girl in the Spider’s Web, în 2015, s-a aflat instantaneu că el va deveni noul film al francizei realizate de Sony Pictures.

Trilogia Millenium a lui Stieg Larsson

Înfocata justiţiară din populara trilogie Millenium a lui Stieg Larsson, compusă din thrillere cibernetice dark, şi din patru îndrăgite adaptări pentru ecran, hackerul independent Lisbeth Salander are tot ceea ce-i trebuie unui erou modern: e deşteaptă, plină de idei, bântuită de demoni, dar nu şi subordonată lor, ea are o atitudine de „singură împotriva tuturor”,  care a ajutat-o să învingă mai mulţi infractori şi ticăloşi, sau pe oricare om care ar îndrăzni să se pună cu ea.

Cărţile anterioare ale seriei au fost ecranizate în limba suedeză, iar „The Girl with the Dragon Tattoo” a fost un remake al filmului suedez. Acesta din urmă a devenit un succes internaţional, având încasări de peste 230 milioane dolari.

„Este o combinaţie dintre un film de acţiune, drama unui personaj puternic şi un thriller noir scandinav”, spun realizatorii filmului.

Studiourile cinematografice continuă dezvoltarea seriei cu ecranizarea următoarei cărţi din seria Millennium, The Girl Who Takes an Eye for an Eye.  Columbia Pictures a cumpărat drepturile pentru toată seria Millennium.

Seria Millennium cuprinde bestseller-uri internaţionale, dintre care primele patru cărţi  s-au vândut în 86 milioane exemplare, de la lansarea lor pe piaţă. 

Noua aventură a lui Lisbeth Salander

Acum, în thriller-ul „Prizonieră în pânza de păianjen”, fanii vor lua contactul cu o nouă aventură a lui Lisbeth Salander, războinica pentru dreptate a secolului XXI, care se angajează în cea mai periculoasă şi îndrăzneaţă cruciadă a sa de până acum.

Atunci când un om de ştiinţă o angajează să recupereze de la americani o lucrare de-a sa, Lisbeth se trezeşte angrenată într-un hăţiş întunecat şi violent de intrigi, în mijlocul cărora forţe misterioase reuşesc să sustragă baza de date, dau foc apartamentului ei şi o lasă acolo mai mult moartă decât vie. Împreună cu vechiul ei prieten si aliat, jurnalistul Mikael Blomkvist, Lisbeth trebuie să pornească pe urmele atacatorilor săi, să-l protejeze pe fiul omului de ştiinţă şi să recupereze ceea ce i se furase. Pe măsură ce năvodul se strânge, ea este absorbită tot mai mult în penumbrele trecutului său misterios.

Se pare însă că rău-făcătorii vor plăti scump războiul pe care i l-au declarat lui Lisbeth Salander. Dar pentru cei care simt nevoia unui erou de tip nou, ea este acel rebel al dreptăţii de care lumea are acum nevoie, mai mult ca niciodată.

„Lumea e pregătită să întâmpine o eroină justiţiară ca Lisbeth Salander”, notează producătoarea Amy Pascal în caietul de producție oferit presei de specialitate.  „Ea este eroina celor abuzaţi şi  vulnerabili. Ea nu are egal şi îşi duce lupta numai în condiţiile fixate de ea.  Momentul e potrivit pentru o asemenea eroină, iar povestea ei continuă...” 

Energia creatoare a lui Fede Alvarez

În acelaşi timp, Sony Pictures se bucură de energia creatoare a regizorului Fede Alvarez, care i-a adus încasări consistente la box office.  Producătorii care au dezvoltat franciza doreau să aducă ceva nou odată cu acest episod al seriei, pe care să-l realizeze ca pe un film de aventuri de sine stătător, ţinând totodată cont şi de preferinţele vechilor fani ai personajului titular.  De aceea ei l-au ales pe Alvarez, pe care l-au considerat ca fiind un tânăr cineast de talent, cu aptitudinile potrivite pentru proiect, ca urmare a succeselor sale de pe ecrane din 2013, când Alvarez a regizat horror-ul clasic „Evil Dead” şi în 2016, când a turnat „Don’t Breathe”.  Ambiţia lui Alvarez de a depăşi condiţiile acestui gen cinematografic şi dorinţa Studiourilor de a lucra în continuare cu acest regizor care făcea deja parte din familie, s-au soldat cu chemarea lui Alvarez pe platouri pentru a realiza continuarea seriei Millennium, filmul „Prizonieră în pânza de păianjen”.

Pentru Alvarez, şansa de a-şi folosi abilităţile de creator al tensiunii şi al unei dinamici înalte a personajelor într-o dramă plină de suspans şi acţiune, era de neratat. Filmul “Prizonieră în pânza de păianjen” trebuia să constituie, după cum gândea el, o combinaţie perfectă între factorul visceral şi cel emoţional.

Claire Foy, protagonistă în acest film

Claire Foy - Lisbeth Salander ocupă pentru prima dată în seria Millennium rolul de principală protagonistă. „Lisbeth este motivul principal pentru care am acceptat să fac acest film,” afirmă regizorul Alvarez. „Ea face ceva extrem de important pentru vremurile de azi – este o femeie care exclamă în sfârşit: Până aici!". Claire Foy spune că în acest film Lisbeth este atât de afectată de fostele traume încât îi vine greu să-şi construiască relaţii cu alţi oameni. Ea pleacă într-o misiune menită să-i scoată în evidenţă calităţile de răzbunător şi apărător al celor năpăstuiţi. „Cele două părţi ale vieţii lui Lisbeth converg şi se ciocnesc una cu alta în mod spectaculos,” susţine Foy. „Latura ei care se ocupă de dreptatea socială şi de îndreptarea răului şi de asemenea de luarea dreptăţii în propriile mâini, intră în conflict cu problemele ei nerezolvate din trecut, cu sora ei, dragostea pe care o simte pentru sora ei, pe care ea o neagă şi de care nu mai vrea să-şi amintească. Pe scurt ea vrea să fugă de propriul ei trecut, dar se va întoarce la el.”

Citit 3172 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2018 12:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.