Tradiţii şi obiceiuri. Ce să faci pentru a-ţi merge bine în Noul An

Tradiţii şi obiceiuri. Ce să faci pentru a-ţi merge bine în Noul An
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Superstiţiile de Anul Nou sunt respectate de multe persoane, care consideră că în acest fel le va merge bine în Noul An. Printre superstiţiile şi obiceiurile de sfârşit de an se numără dansul în aer liber, pentru sănătate şi noroc, şi umplerea portofelelor cu bani, pentru un an prosper. O altă superstiţie este că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri.

Roşul este culoarea veseliei şi a dragostei, aşa că obiceiul spune că, dacă vă îmbrăcaţi în roşu în noaptea trecerii dintre ani, veţi avea un nou an norocos şi plin de iubire, conform Mediafax. De asemenea, în aceeaşi noapte şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste. Pe de altă parte, cine este politicos şi manierat de Anul Nou va fi tot timpul aşa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuţiile în contradictoriu şi limbajul licenţios sau brutal, cât şi povestirile cu fantome sau morţi. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, acestea atrag şi ghinionul.
Despre copiii născuţi pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa. În mai multe ţări, printre care şi România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiţia şi, dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva în acest sens.
Americanii obişnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate uşile şi ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat şi să facă loc celui nou. De asemenea, se spune că pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.
Deşi puţini agreează ideea, se spune că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe şanse de a avansa în carieră în perioada următoare. Însă, paradoxal, să demarezi un proiect de amploare în acea zi este curat ghinion. Dacă nu doriţi să fiţi datori tot anul ce vine, încercaţi să vă plătiţi datoriile până la miezul nopţii. În sudul Statelor Unite se crede că un semn de noroc pentru tot anul este dacă în prima zi din ianuarie se mănâncă fasole cu bobul negru. Se mai spune că norocos va fi de două ori mai mult acela care găteşte fasolea.

Sărutul în noaptea dintre ani

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. În caz contrar, veţi avea un an cu puţine satisfacţii sentimentale. O altă superstiţie spune că în prima zi a anului nu este bine să ieşi din casă decât după ce deja ai primit un musafir care nu trebuie să fie blond sau roşcat, să aibă platfus sau strabism şi nici sprâncenele împreunate, pentru că aduce ghinion. Dansul la miezul nopţii în aer liber, în special cel în jurul unui copac, aduce sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor. Este bine ca fetele care doresc să se mărite în Noul An să vadă un bărbat la geamul dormitorului, la cumpăna dintre ani.

Obiceiul periculos al aruncării obiectelor vechi

În unele regiuni din Italia, se aruncă obiecte vechi pe fereastră, simbol al anului care tocmai se încheie. Acest obicei, însă, este din ce în ce mai rar, din cauza pericolului care îi pândeşte pe cei aflaţi în stradă când se aruncă obiecte pe fereastră. Femeile nemăritate din Belarus aşteaptă noaptea de Anul Nou ca să afle dacă se vor căsători. Ele ţin în mână câteva boabe de porumb, cu care ademenesc un cocoş. Potrivit tradiţiei, fata căreia îi dă târcoale cocoşul se va căsători în anul următor.
În Danemarca, se sparg farfurii în uşa vecinilor. Familia cu cele mai multe cioburi adunate în faţa uşii va avea parte de cel mai mult noroc. În Irlanda, fetele singure îşi aşază vâsc sub pernă în noaptea dintre ani ca să-şi găsească adevărata dragoste. Brazilienii obişnuiesc să-şi ia lenjerie intimă cât mai colorată, de Anul Nou, pentru a atrage norocul şi dragostea. Filipinezii preferă hainele cu buline şi preparatele culinare cu forme rotunde. Se crede că forma rotundă invocă monedele şi aduce prosperitate.

Primul venit, un bărbat brunet

În Scoţia, tradiţia spune că prima persoană care trebuie să intre în casă de Revelion este bine să fie un bărbat cu părul închis la culoare. Mai mult, se obişnuieşte ca musafirul să aducă un dar, indiferent cât de mic ar fi acesta. Astfel, se consideră că familia respectivă va avea noroc tot anul. În caz contrar, există superstiţia că anul ce vine va fi unul cu ghinion.

Vasilopita, prăjitura cu surprize pentru noroc

În funcţie de ţară, obiceiurile prilejuite de noaptea trecerii dintre ani variază în mod considerabil. Toate sunt respectate însă în speranţa că noul an va fi unul norocos, cu belşug şi cu sănătate. Astfel, spaniolii obişnuiesc să mănânce câte o boabă de strugure la fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului de la miezul nopţii, fiecare boabă reprezentând câte o dorinţe pentru anul ce vine. Se crede că, în funcţie de cât de dulce este boaba respectivă aşa va fi şi luna respectivă – mai bună sau mai dificilă.
Portughezii au acelaşi obicei ca spaniolii, doar că înlocuiesc boabele de strugure cu smochine. În Grecia, tradiţia spune că este bine să fie pe masă o prăjitură numită "vasilopita", în care se pune câte o monedă de aur sau de argint. Cel care o găseşte va avea noroc tot anul. În noaptea dintre ani, belgienii din unele zone mănâncă un preparat pe bază de varză murată şi cârnaţi, având sub farfurie, în buzunare sau în mână câte o monedă, ca să aibă bani întregul an.
În unele ţări din America Latină, la 12 noaptea se poartă o anumită culoare pentru a avea parte de noroc. Despre culoarea galbenă se spune că este semn de bani, în timp ce despre culoarea roşie se crede că aduce noroc în dragoste.

 

Citit 2569 ori Ultima modificare Vineri, 28 Decembrie 2018 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.