Galațiul, afară din #10YearsChallenge. PAMFLET

Galațiul, afară din #10YearsChallenge. PAMFLET
Nu se văd mari schimbări pe imaginea din satelit a orașului
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Municipiul de la Dunăre a acceptat provocarea de a-și face un selfie de la câteva sute de metri deasupra pământului ca să-și compare chipul cu cel din 2009, când primar era Dumitru Nicolae, iar cheile stăteau de fapt la Nicușor Ciumacenco. N-au fost sesizate modificări esențiale, chiar dacă între timp au dispărut câteva dintre garajele ridicate în epoca lui Eugen Durbacă.

Încercați să ne păcăliți sau ce?

Organizatorii challenge-ului #10Years... chiar au scos orașul nostru pe ușa din dos după ce imaginile din 2009 și 2019, cu harta de sus a municipiului, au fost trimise în baza de date a juriului. Pozele au fost făcut în aceeași zi, se vede clar, nu e nicio modificare în cei zece ani distanță, dacă ar fi să vă credem pe cuvânt că e o distanță între fotografii. O fi satelitul stricat deasupra Galațiului, poate din cauza poluării din combinat sau nu știm despre ce este vorba. Un singur lucru ne dorim, să nu încercați să ne păcăliți, știți că nu merge, le-a transmis reprezentanților orașului un român care lucrează alături de o mână de specialiști pentru definitivarea algoritmului de recunoaștere facială. Sau urbană, în cazul de față. Doar n-o să credem că viralul #10YearsChallenge a fost aruncat în on-line doar pentru distracție.

Garajele, confundate cu săli de sport

Din partea administrației locale au fost trimiși în Elveția, acolo unde sunt stocate zecile de milioane de ipostaze realizate în ultimele săptămâni, doi juriști care n-au mai câștigat de ani buni un proces în instanță. Motivul? Au deja experiență în eșecuri, iar o înfrângere în campania orchestrată cu ajutorul Facebook, Instagram și Twitter ar fi ca un 0-0 cu Insulele Feroe în meci amical. Nu-ți convine, dar nici nu pierzi puncte în clasament. „Le-am arătat oamenilor de la #10Years... că sunt rău-intenționați. Se poate vedea, dacă te uiți cu mare atenție, că nu se mai zăresc multe dintre garajele ridicate pe timpul domnului Durbacă. Deci e o diferență față de acum zece ani. Ei credeau că acelea sunt mini-săli de sport, dar nu înțelegem unde vor să bată. Cum să ții murăturile în săli de sport?”, ne-a dezvăluit unul dintre ei.

Aeroport, spital, autostradă...

Din 2009, când edil-șef al urbei era Dumitru Nicolae, iar vice Nicușor Ciumacenco, au apărut multe noutăți în Galați, l-a completat celălalt jurist care ne-a reprezentat în Țara Cantoanelor: „Salariile sunt mai mici din combinat, avem multe firme de videochat, mașini foarte scumpe, sunt mai multe farmacii, case de amanet, aproape una lângă alta, sunt agenții de pariuri, păcănele, de toate. Ca să nu mai lungesc vorba, e clar o schimbare a imaginii de ansamblu, doar să fii malițios să nu observi asta.” Inițiativa celor doi s-a lovit însă de un refuz nu chiar politicos. Ne-a povestit compatriotul implicat în proiect: „Aia cu garajele e o gogoașă, mai ales că nici n-au fost rase toate de pe fața pământului. O schimbare ar fi însemnat să vedem pe satelit un aeroport, o autostradă, un pod, un spital, adică ceva sesizabil de sus, nu subterane.” Poate vom avea mai multe șanse în 2029.

Satelitu’ Costi

Pamflet în versuri

În Autobuz de Submarin Cosorescu

Te uită cum vine o ţaţă/ (cu sâni vagabonzi) lângă mine,

şi dă din pistil şi din mofturi,/ şi-mi cere să dau din stamine!

Şi-alene m-atinge o ţâră.../ (eu tac şi o fac pe umilul)...

ce ţaţă vicleană şi mare!.../ ce tare îi sună... mobilul!

Şi-ncepe să urle ca fiara/ pândită de-o fiară mai dură...

(ce vorbe de "duh" zvârle ţaţa!).../ şi softul meu tace şi-ndură!

Şi urlă, şi urlă, şi urlă.../ (o staţie, două, cinci, şapte...)...

îmi vine să fac 13-14,/ să trec de la vorbe la fapte!

Îi zic: doamnă ţaţă, îmi pică/ respectul şi mila şi mura

pe jos (de atâta sminteală)/ şi hardul îmi fuge de-a dura!

Vorbiţi mai încet... mă înţeapă/ şi-mi cade măseaua de minte!...

(cobor fără timp, fără vreme).../ şi ţaţa mă spurcă-nainte!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Provocarea celor 10 procente

* Fostul primar Eugen Durbacă n-a sesizat subtilitatea campaniei și își anunță candidatura la șefia orașului în anul 2020. Pentru el, e vorba de #70YearsChallenge. 

* PMP-ul local (sau al lui parlamentarului Cristache) are trei competitori în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Mişcarea Populară la funcţia de primar al municipiului Galaţi. Lor li s-ar potrivi alt hash-tag: 10 Percent Challenge.

* Provocarea celor 10 procente pare să le facă subtil cu ochiul și celor din filiala Partidului Național Liberal. Mai ales că sunt departe de a ști cu cine vor defila anul viitor, în alegeri.

* Viceprimarul Picu Apostol Roman a crezut inițial că #10YearsChallenge se referă la vârsta la care trebuie să mergi la grădiniță. Păcat, n-o fi fost atent, s-o fi gândit la vreun proiect de dezvoltare a orașului.

* Prietenii de peste dig, respectiv brăilenii, îmbrățișează propria versiune, una care în ultima perioadă face prozeliți la Galați. Lama nu trebuie să fie mai lungă: #10CMchallenge. E brici!

* Problemele de infrastructură ale Electrica sunt departe de a-și găsi soluția, iar căderile dese de tensiune au lăsat în ultima perioadă jumătate de urbe fără apă la robinet. Să-i spunem #10DistrictsChallenge, cu toate că am avut și unsprezece cartiere rămase cu gura uscată.

Cash-Tag

Bustul lui Tudorel, din zăpadă

Pensionarul din Galați care a realizat săptămâna trecută bustul din zăpadă al poetului Mihai Eminescu, în trecut sculptând tot în alb și profilul marelui om politic Alexandru Ioan Cuza, a fost amenințat de câțiva cetățeni eliberați ca urmare a aplicării recursului compensatoriu. El a fost șantajat să ridice bustul lui Tudorel Toader, ministrul Justiției, prieten al românilor aflați după gratii. După cum se vede, i-a ieșit de minune. 

Recursul păcălit de vulpe

foto-trucaj

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2326 ori Ultima modificare Luni, 21 Ianuarie 2019 14:13

Mai multe din această categorie: