Recompensă | Galațiul nu-și ignoră oamenii de valoare. ”Cetățeni de Onoare” pentru că și-au plătit întreținerea (PAMFLET)

Recompensă | Galațiul nu-și ignoră oamenii de valoare. ”Cetățeni de Onoare” pentru că și-au plătit întreținerea (PAMFLET)
Gălățenii se uită la avizier ca și când ar aștepta cele șase norocoase de la loterie. Nici azi n-au ieșit? Pfuai!
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Doi pensionari din municipiul de la Dunăre au fost zilele trecute vedetele unor ceremonii ad-hoc de suflet: ei au primit plachete de excelență și câte un buchet de flori din partea Primăriei, deoarece și-au achitat o parte din factura la încălzire pe luna ianuarie. "Nu ne așteptam la așa ceva, sunt momente care trebuie marcate", ne-a declarat un consilier local PSD, care a avut ideea de a-i felicita la scenă deschisă pe bun-platnicii octogenari.

Pregătiseră doar două diplome

După ce în lunile noiembrie și decembrie nu încasaseră niciun leu de la cetățenii Galațiului, asociațiile de proprietari din oraș, la sugestia unui consilier local social-democrat, au creat un sistem informatic (un fel de telefon fără fir, nu vreo aplicație din zona IT) pentru a marca vărsarea primelor sume pe 2019 în contul întreținerii. Calorgal și ceilalți furnizori avertizaseră că vor sista alimentarea cu agent termic, apă rece, energie electrică etc., dar fără vreun rezultat palpabil. "Nu se poate să nu iasă cineva din casă în ianuarie ca să plătească măcar căldura, n-are cum... Așa că e bine să fim cu ochii cât cepele, ca să-i premiem. Nu pregătim mai mult de două diplome, nu e cazul, nici nu e bine să te îmbeți cu apă rece. Măcar un moșneag, dacă se duce la asociație, înseamnă un câștig", le-a spus consilierul reprezentanților asociațiilor de proprietari gălățene.

Veniseră cu bani bătuți

Pe final de ianuarie, mai exact pe 30, la două asociații diferite, 475 și 816, ambele cu datorii istorice, s-a strigat bingo. O doamnă de 79 de ani, Georgeta Roman, și un domn de 84, Ioan Apostol, au achitat 36,5 lei, respectiv, 52 de lei, reprezentând bucăți de factură la întreținere. Profitând de faptul că pensionarii-vedetă nu veniseră cu bani mărunți, iar la niciuna dintre cele două casierii nu putea fi dat restul, oamenii Primăriei s-au mișcat repede ca să le premieze gestul: câte un buchet de flori și o plachetă cu numele fiecăruia. Au curs lacrimi șiroaie, s-au spus vorbe frumoase și s-au făcut promisiuni că prin aprilie-mai 2020 se va mai stinge o parte din datorii. "Nu ne așteptam la așa ceva, sunt momente care trebuie marcate", a punctat trimisul municipalității, care și propusese ca bătrâneii să fie declarați "Cetățeni de Onoare".

"De când nu mai e farmacie aici?"

"Nici nu mai știam unde-i casieria asociației din care fac parte, de fapt mai întâi uitasem că fac parte dintr-o asemenea organizație. Nici acum, când mă intervievați, nu știu ce și de ce am plătit, dar mă bucur că am primit aceste flori, sper să fie naturale", ne-a spus, vădit emoționat, Ioan Apostol, iar Georgeta Roman, și mai nedumerită, și-a cerut banii înapoi. "Ce este aceea o întreținere și de ce costă bani? Nu e o glumă proastă, suntem la camera ascunsă? Eu voiam să ajung la farmacie, de când nu mai e farmacie aici? Ce se întâmplă, voi chema Miliția, nu se poate să jecmăniți lumea la drumul mare!", a bombănit femeia, aruncând apoi câteva înjurături la adresa lui Dragnea și Iohannis.

Facturică Venturiano

Pamflet în versuri

Cenuşăreasa (II) (aceasta, nu aceea)

Stă-n cenuşă şi aşteaptă, poate vine zburătorul

să-i salveze ce mai are, ce mai poate... doamne, oare

de ce moţăi pe tânjală?... doamne, vino cu toporul

şi fă ordine-n bezmetici şi-n sălbăticimea care

a împins destrăbălarea-n văzul lumii şi nu-i pasă

cum se instalează moartea-n draga mea cenuşăreasă,

cum se-nstăpâneşte golul plin doar cu banalul sex...

vino şi aşează totul doar sub "dura lex, sed lex!"...

Ce dreptate-are poetul printre ceşti scrântiţi imuni:

"să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"

de Submarin Cosorescu

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Exatlonul de altă dată

Despre neplata facturilor la întreținere

* În casieriile unor asociații de proprietari din Galați au fost aduse și agenții de pariuri. Just in case, poate vor veni mai mulți oameni și, cu această ocazie, vor vedea cât au de plătit la apă rece și la energia electrică de pe casa scării. Astfel, un cetățean din Micro 13B a ajuns să achite din greșeală 10 la sută din factura la întreținere a unui concitadin din Mazepa II. Omul chiar intrase pentru altceva, și anume să parieze pe Simona Halep.

* Un bărbat din municipiu a ajuns la divorț din cauza răspunsului neverosimil oferit soției sale. Întrebat unde a fost, acesta i-a spus că a mers să vadă "dacă a venit întreținerea".

* Ședința unei asociații din Micro 40 a fost anulată după intervenția în forță a Jandarmeriei. Nemaivăzând o asemenea adunare încă din anii 90, un gălățean de 65 de ani a sunat disperat la 112. Oamenii legii fac cercetări, nefiind exclusă pista unui "atentat terorist".

* Epoca președinților de asociație care "fugeau" cu banii le stârnește nostalgii gălățenilor: "Ehei, era frumos, ce să ne mai ascundem după cireș... Nu știai când rămâi fără apă caldă, fără lift sau fără lumina de pe scară. Era Exatlonul acelor vremuri."

Emil Bloc

Gripa circulă fără bilet

Cunoaștem, sună ca "Moartea citește ziarul", poezia lui Mircea Dinescu, însă ca un poem a apărut și comunicatul societății Transurb Galați, care ne-a asigurat că a luat la igienizat toate mijloacele de transport în comun. Firește, de teama epidemiei de gripă declarate săptămâna trecută. Un șef de autobază cu dragoste de bibliotecă a lansat zilele trecute viralul "Gripa circulă fără bilet", licență datorită căreia ar trebui avansat, iar ai săi colegi opresc toate autobuzele ca s-o ia pe nenorocită la întrebări. Și fără mască, și fără legitimație de călătorie, madam?

Răcealla Pugaciova

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3170 ori Ultima modificare Marți, 05 Februarie 2019 00:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.