”Culinariada” - o punte între românii de pe malurile Prutului. Festivalul ”Zilele Basarabiei”

”Culinariada” - o punte între românii de pe malurile Prutului. Festivalul ”Zilele Basarabiei”
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Atmosfera de sărbătoare şi voia bună s-au făcut simţite în cea de-a şasea zi a Festivalului Zilele Basarabiei, când în Campusul Studenţesc „Al. I. Cuza” s-a desfăşurat tradiţionalul eveniment "Basarabia Culinară”.

Bucatele cu specific moldovenesc au fost vedetele zilei, pe lângă vinul aromat şi muzica tradiţională. "MasterChefii” au fost voluntarii Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. “Am fost în jur de 15-20 de fete care am gătit timp de opt ore. Ingredientul principal a fost oul, care s-a regăsit în majoritatea reţetelor. Anul acesta am inclus în meniu <<limba soacrei>> şi <<prunele umplute>>”, a spus Adriana Secher, membru al organizaţiei.

Pe ritmuri populare, tinerii participanţi au degustat vinul moldovenilor adus din satul Văleni, raionul Cahul. Nu a durat mult şi horele s-au înfiripat, iar strigăturile au răsunat în tot campusul. Un student italian, Vitto T., cazat în campus, a rămas surprins de cele petrecute: “E diferit faţă de cum e în Italia, atmosfera este faină şi toată lumea e veselă. Am auzit muzica de la distanţă şi am venit să văd ce se întâmplă”.

Printre bucatele alese s-au numărat plăcinta cu brânză, mărar şi ceapă, “Cuşma lui Guguţă” – un tort delicios făcut din foi de clătite, salata de crabi, bătuta de pui – adică şniţele, mini-clătitele cu brânză dulce şi stafide, merele umplute, alături de nelipsitele sarmale şi telemeaua cu roșii şi ceapă. Apreciate au fost și feliile de vânătă prăjite şi umplute cu maioneză, usturoi şi verdeţuri – limba soacrei, dar şi prunele uscate umplute cu miez de nucă. Nu e de mirare că, de la 11,00 la 15,00, în jurul mesei au roit zeci de gurmanzi. Cu sau fără tacâmuri, gustările s-au făcut repede nevăzute, iar vinul a colorat zâmbetele tuturor. “Vinul este gustos, puţin acrişor, numai bun de băut”, a menţionat un student.

Principalii finanțatori ai evenimentului au fost Universitatea "Dunărea de Jos” din Galaţi, Liga Studenţilor Galaţi, CSBB, 55 Pub, Fornetti, Pizza Romana şi Proiectul My Place. Festivalul Zilele Basarabiei a fost organizat de CSBB din cadrul Ligii Studenţilor de la Universitatea "Dunărea de Jos” din Galaţi şi a fost dedicat împlinirii a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Toată săptămâna au fost organizate evenimente care au pus în valoare cele mai importante aspecte ale culturii româneşti, cuprinse în spaţiul dintre Prut şi Nistru.

Citit 3489 ori Ultima modificare Marți, 02 Aprilie 2019 14:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.