Pamflet. Tancrad va restaura catedrala Notre-Dame

Pamflet. Tancrad va restaura catedrala Notre-Dame
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cu muncitori racolați de la Cudalbi și Bursucani, o societate foarte cunoscută în zonă va deschide un șantier la importantul monument din capitala Franței, care a avut de suferit din cauza unui incendiu de proporții. Se pare că firma a câștigat licitația datorită istoricului excelent, în speță contractele cu Primăria Galați obținute în 2018.

Unii se gândesc la sărbători

Dacă cei mai mulți dintre concitadini – dar n-ar fi corect să-i omitem nici pe conjudețeni – așteaptă cu nerăbdare sărbătorile pascale, legând munca de gard, există o firmă gălățeană care n-a pus deja lacătul la ușă și care nici nu se gândește la minivacanța dintre lunile aprilie și mai. Nț, societatea Tancrad, având sprijinul alteia (este vorba despre Lemacons, tot din Galați), a pus mâna pe o lucrare frumușică, și anume refacerea din temelii a catedralei Notre-Dame din Paris, monument pomenit pe mapamond după incendiul catastrofic din urmă cu o săptămână. Așa cum bine se știe, emoția colectivă stârnită de deflagrația din centrul capitalei Franței a fost capitalizată cum nu se putea mai bine, din donații strângându-se peste un miliard de euro, adică mai mult decât necesarul pentru restaurarea obiectivului.

Angajatul care a dat vestea cea mare

„Chiar m-a sunat acum două zile unul dintre angajații care se ocupă de licitații, care urmărește ce lucrări mai apar. Mi-a spus din prima că a aplicat pentru lucrările de la catedrală și că am fost acceptați. Zbiera fericit la telefon, îmi spunea că sunt cel mai tare boss, dar nu pricepeam ce mai e de făcut la catedrală, am crezut inițial că ar fi niște borduri de schimbat pe acolo. Abia apoi mi-a precizat că e vorba de Notre-Dame. Să-mi stea inima, nu alta!”, ne-a dezvăluit unul dintre acționarii firmei de construcții Tancrad, care își va sufleca mânecile și va trece la treabă. El ne-a spus că oferta societății pe care o reprezintă a fost acceptată deoarece beneficiază de un istoric ireproșabil: „Au cercetat specialiștii de la Paris și au văzut că în 2018 am câștigat foarte multe contracte cu Primăria Galați, așadar nu suntem oricine. În plus, e posibil ca noi să facem și Drumul de Centură. Cu asta i-am lovit rău de tot!”

„Mă bat unii la cap că vor la Disneyland”

Reprezentantul companiei care are ca obiectiv readucerea cu sute de milioane de euro a catedralei pariziene pe harta turistică și-a făcut planurile și admite că acest business poate pica în orice moment. „N-avem timp să ne gândim la cozonaci și miei, facem listele cu oamenii pe care îi vom caza în Franța pentru șantierul de la Notre-Dame. Avem muncitori de la Cudalbi și Bursucani, de la noi din județ, băieți de încredere, dar n-aș zice hop până când nu vom sări pârleazul. Este posibil să renunțăm la afacere dacă între timp va apărea vreo variantă de lucrări pe plan local. Chiar și refacerea unui capăt de stradă din Galați este mai importantă în plan sufletesc decât o biserică ridicată acum o mie de ani. Dar poate că nu vor fi licitații în oraș între timp, că deja mă bat la cap doi muncitori cudălbeni că vor la Disneyland”, a mai povestit norocosul acționar de la Tancrad.

Șanț-Élysées

Nu donăm și pentru păcănele?

* Un gălățean bulversat de cele petrecute la Paris ne-a scris la redacție: „Am văzut că a luat foc catedrala lor și nu știu cum să vă întreb ca să nu stârnesc cine știe ce. Eu am un garaj în Micro 20. Ar trebui să-mi fac grijă că va fi dărâmat?” Răspunsul nostru: în mod normal, nu trebuie să vă temeți, dar nu se știe niciodată când va trebui să vă mutați murăturile de acolo. Apropo, nu v-ați pus niciodată problema să vă cumpărați și o mașină dacă tot dețineți garaj pe domeniul public?

* La auzul veștii că primărița Capitalei Gabriela Firea va dona zece la sută din salariu timp de trei luni pentru restaurarea catedralei pariziene, viceprimarul gălățean Picu Roman a schimbat de pe Antena 3 pe Digi 24. Ghinion! Și acolo era pomenit gestul ieșit din comun al nevestei lui Pandele de la Voluntari. Ciudat, nimeni nu donează pentru păcănele?

* Tributară cutumelor, Primăria municipiului reședință de județ a închis un segment din Faleza Superioară a Dunării pentru începerea lucrărilor de refacere a catedralei Notre-Dame.

* Câțiva hipsteri din Mazepa consideră că are și Brăila o vină în povestea construcției gotice afectate de pârjol. Altfel nu se explică existența străzii Comuna din Paris în localitatea de după dig.

Garaj Kapoor

Protestează dealerii de etnobotanice

Intrarea elevilor în vacanța de primăvară i-a nemulțumit profund pe micii dealeri de etnobotanice și de alte substanțe halucinogene, care, deşi nu sunt prinși, îşi fac veacul pe la şcoli. „Avem niște marfă pe noi și nu ne convine s-o ținem pe stoc două săptămâni. Ce e asta vacanță? Noi nu prea am avut vacanță și nu ne-am mai plâns. De ce n-am avut? Păi, dacă nu faci școală, de unde vacanță?”, a reacționat unul dintre ei, foarte coerent, că doar el nu consumă.  

HalucinoGene Hackman

Condamnat la Locul de Muncă de Submarin Cosorescu

Sunt imbecil, dar sunt ales

chiar dacă n-am nimic sub fes!

Sunt idiot, dar sunt satrap

chiar dacă n-am nimic în cap!

Sunt criminal, dar sunt curat

chiar dacă-s monstru de rahat!

Sunt prim şi diplomat farsor

chiar dacă-s prost plagiator!

Sunt lunecos, dar sunt (f)rigid

tub digestiv într-un partid!

Sunt stârv năprasnic, ilicit

chiar dacă n-am miros fetid!

Sunt primul "deci" şi "aşadar",

mănânc reforme cu muştar

şi am dureri şi-n fund şi-n cot

de-acei ce merg (voioşi) la vot!

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3598 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2019 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.