Come-back | ”Bătrâna Doamnă”, atrasă de vechiul stadion din Galați. Se întoarce Juventus pe ”Dunărea”! PAMFLET

Come-back | ”Bătrâna Doamnă”, atrasă de vechiul stadion din Galați. Se întoarce Juventus pe ”Dunărea”! PAMFLET
Ultima "coafare" a stadionului "Dunărea" a avut loc fix înaintea meciului cu torinezii, din 1988. Apoi, în 2005, arenei i-au fost montate 7.000 de scaune
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Care Forza ZU? Nici pomeneală de așa ceva, de fapt arena "Dunărea2 este cosmetizată dintr-un alt motiv, cu adevărat serios: revine în România marele club torinez care o încasa acum trei decenii în fața Oțelului, cu 1-0! Este un prilej unic de a-l vedea în carne și oase pe starul Cristiano Ronaldo, care - susține un ziarist italian - și-ar fi dorit să prindă Festivalul Scrumbiei de pe Faleză.

Cine ar călători pentru Alina Eremia?

Orașul și județul vor deveni cunoscute în țară, vom fi un punct de atracție, vor veni turiștii la hotelurile din Galați pentru eveniment, bla-bla... Niciunul dintre aceste argumente prezentate de autorități pentru organizarea spectacolului Forza ZU, de la sfâșitul lunii mai, nu stă în picioare. Cine ar călători de la Brașov, de exemplu, pentru a le vedea pe Feli și Alina Eremia pe "Dunărea"? Niciuna dintre ele n-are faima Shakirei, iar Metallica și-a anunțat desantul pe Arena Națională din București, în toiul lui august. Melomanii din Brăila care vor dori să-l audă pe Smiley la umbra Sălii Sporturilor n-au nevoie de cazare: nici la hotelul Sport, din centru, nici la vreuna din vilele de pe Faleza Superioară. Totuși, cosmetizarea pe bani buni a stadionului vechi de mai bine de 50 de ani și primenirea spațiilor din domeniul HoReCa nu sunt întâmplătoare!

Pix, șapcă și sacoșă pentru Cristiano

Primăria Galați, prinsă acum și în vâltoarea campaniei electorale pentru europarlamentare, n-a dorit să ofere motivul real pentru începerea intempestivă a lucrărilor de modernizare a arenei "Dunărea". Conform surselor paginii de pamflet a "Vieții libere", administrația municipală i-a contactat pe cei de la Juventus Torino, multipla campioană a fotbalului italian, pentru a reveni la malul bătrânului fluviu după acel 0-1 din toamna anului 1988, când "Bătrâna Doamnă" era bătută surprinzător de Oțelul. Contextul este favorabil unui come-back: Juve și-a rezolvat problemele pe sezonul în curs, adică a ieșit din Liga Campionilor și a câștigat deja campionatul italian, iar în România, ca în nicio altă țară din comunitatea UE, în campania electorală se împart cu generozitate daruri. Starul Cristiano Ronaldo ar putea primi o sacoșă, ceva, pixuri, șepci, zahăr, făină sau ulei. Le primești, nu le dai, spune o datină locală.

"Voia și el un șalău la Festival"

Clubul torinez și-ar fi dat acordul pentru o asemenea excursie abia după ce i-au fost trimise fotografii prin intermediul cărora se dovedește că arena "Dunărea" s-a transformat într-un șantier. "Le-a plăcut ideea celor de la Juventus, mai ales când au văzut ce furnicar este la acest stadion legendar, pe care pierdeau acum trei decenii. Și-au adus aminte că la fel s-a întâmplat și în 1988. Echipele se pregăteau să intre pe teren și încă se mai dădeau pomii cu var, se mai aranjau unele detalii ca să arate stadionul cum trebuie. Păcat că a trecut Festivalul Scrumbiei, căci Ronaldo își dorea să mănânce un șalău pe Faleză, dar mai ales să se bage la concursul de pescuit", ne-a declarat jurnalistul Giovanni Menzogna, de la Gazzetta dello Sport, prezent în orașul nostru și cu ocazia acelei partide de pe vremea lui Ceaușescu.

Ronaldo Moro

Pamflet în versuri

La Primărie (pastel etern) de Submarin Cosorescu

Mă duc la Primărie: e-nchis! n-avem! nu este!

sunaţi peste o lună! poate băgăm ceva!...

ne doare în curbura Carpaţilor de lume,

ne doare-n pălărie şi-n cot şi... undeva!

Ne doare şi la bască, ne ţine într-o parte -

în partea-n care aia stă trează pentru voi

şi lucră zi şi noapte, şi-i lacomă, frumoasa,

nu ştie ce-i hodina de vineri până joi!

Vreţi casă? aprobare? vreţi aia? şi vreţi aia?...

e prea devreme, nene! e prea târziu!... hai, pa!...

n-aveţi nimic în mână?!... şi nici o greutate!...

vreţi mielul? luaţi mielul! avem o droaie!... na!

Vreţi apă? n-avem apă, că Dunărea-i măruntă!

vreţi cald? n-avem căldură, că-i gazul mărunţel!

ne doare votul vostru şi ni-i aşa de milă!...

e şi jumate, gata, hai... mai luaţi un miel!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Forza JU(ventus)

Despre vizita-fulger a marelui club din Italia

* Ca să demonstrăm că nu va sosi la Galați niciun cântăreț în ajunul europarlamentarelor, i-am contactat pe Smiley și pe Andra. „Care Forza ZU? Nici vorbă, eu am cântare într-o comună din județul Călărași, că m-a chemat un primar care face o serbare câmpenească”, ne-a spus artistul, iar nevasta lui Măruță a fost și mai convingătoare: „Eu o să am treabă la Pro TV în ziua aia, că sunt angajată la toate emisiunile de la acest canal. Și la meteo, acolo unde îl vedeți, de fapt, pe Busu, tot eu sunt, dar în spatele camerei.”

* Se pune problema adversarului cu care va juca formația din peninsulă: Oțelul, echipa-fanion, a ratat promovarea, și-a pierdut din jucători și pe 25 mai, ziua evenimentului, are meci. Prin urmare, e posibilă înjghebarea unei trupe hibrid de la CSM Galați, club nou-înființat. Se aude că reprezentanții Primăriei chiar sunt optimiști că CSM-ul îi va ține piept lui Juve: „Păi, cei din conducere au salarii frumoase, ar trebui să joace la capacitate maximă.”

* Fotbaliștii italieni vor fi cazați la un hotel din centru. „Până atunci, zona Spicu, rămasă fără verdeață, va fi terminată. Cum ar veni, pârjolim totul în fața dușmanului, ca Ștefan cel Mare. Să vezi ce tare o să bată soarele acolo, în parc! N-o să doarmă Ronaldo, o să fie mort de oboseală a doua zi”, ne-a spus un muncitor de la Tancrad.

CSM și ți se va da

Toalete. "Iepurii" de la Rondou, niște măgari

Supărare mare în Primăria municipiului Galați! Iepurii decorativi montați la Inelul de Rocadă din valea Țiglinei și-ar fi făcut nevoile pe spațiul verde, lucru interzis de lege. La următoarea ședință de Consiliu Local se va vota interzicerea acestor măgăruși alegorici pe domeniul public, mai ales că nu sunt tocmai ieftini, iar prinosul, iată!, lasă de dorit. Un consilier este de părere totuși că iepurașii de Paște au simțit o repulsie când au întâlnit toaletele publice din Parcul Cloșca. Cu alte cuvinte, gestul lor poate fi tolerat. 

ToaLaetitia Casta

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 4412 ori Ultima modificare Marți, 30 Aprilie 2019 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.