Tasarea Falezei e proverb chinezesc. Din ”miturile urbane” ale primarului de Galați. PAMFLET

Tasarea Falezei e proverb chinezesc. Din ”miturile urbane” ale primarului de Galați. PAMFLET
Un cetățean chinez care seamănă cu primarul Pucheanu, originar din Qingdao, ne-a întâmpinat recent la Foișorul de pe Faleză. Asta și scrie deasupra capului său, în chineză, „Faleza Dunării”
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Nu e alunecare ce se întâmplă pe malul gălățean al Dunării, ci mai mult decât atât. Pământul și-a coborât atât de mult nivelul pe marginea fluviului, încât deja au început să apară chinezii. De dincolo, de după stratul subțire dintre Faleză și continentul asiatic. Și ne și acuză, de pildă, că i-au invadat și pe ei țânțarii noștri.

Doar CCR ne mai poate salva

Ionuț Pucheanu, edilul-șef al municipiului cu cele mai multe probleme de sol din sud-estul României, a afirmat zilele trecute că Faleza Dunării n-ar avea nevoie de lucrări de consolidare, așa cum ni s-a tot inoculat de mai bine de un deceniu, și că întreaga isterie s-ar reduce la o simplă poveste de adormit cetățenii fără drept de vot. Tasarea despre care vorbiți e unul dintre miturile urbane care se tot repetă, a parat primarul Galațiului pentru a-i mai liniști, probabil, pe locuitorii orașului care dimineața și seara văd de la fereastră măcar unul dintre cele două maluri ale bătrânului fluviu recent aniversat. Cu alte cuvinte, craterele apărute în ultimii ani pe falezele superioară și inferioară ar trebui date pe mâna cuiva. DNA-ul aproape că nu mai există, probabil că la Curtea Constituțională ar trebui să apelăm: printr-o decizie fermă, nicio groapă nu va mai avea voie să tulbure traficul rutier și circulația sangvină a autorităților.

Sunt la un hârleț și o lopată de noi

După o cursă tur-retur pe Faleza Inferioară, realizatorii paginii de pamflet au ajuns la concluzia că tasarea malului nu e doar un mit de oraș, ci chiar ditamai proverbul chinezesc. Ne-a ieșit în cale un cetățean cu alură asiatică, domnia sa spune că i-a fost ușor să pășească pe tărâm românesc, și ne-a cam pus în dificultate prin cele afirmate: „Și noi știm ce se spune pe aici, pe la Galați, că atunci când sapi prea mult o groapă, riști să ajungi în China. Eh, acum nu mai e cazul, deoarece la cât de mult s-a tasat zona, noi, chinezii, suntem la un hârleț și o lopată de dumneavoastră. Acum am venit doar eu, dar peste ceva vreme vom putea trece mai mulți, poate chiar un oraș întreg. Știți cât de subțire este frontiera dintre Faleza Dunării de la Galați și Qingdao din provincia Shandong?”

Poluarea cu pet-uri i-a ținut în casă

Ca să fie credibil, căci nu putem înghiți absolut orice, chinezul care seamănă izbitor cu șeful administrației locale gălățene ne-a făcut câteva dezvăluiri de-a dreptul teribile. Alunecarea malului gălățean al Dunării v-a adus atât de aproape de China... Sau, mă rog, noi ne-am apropiat de voi, dar voiam să rostesc alte lucruri. Ce naiba ați făcut cu țânțarii ăia, bre? Am citit în ziarul vostru că s-a dat, dar au ajuns și la noi. Acum, nu știu, dacă din cauză că ne-am apropiat atât de mult sau că or fi atât de temerare bâzâitoarele alea, a adăugat asiaticul care ne-a întâmpinat dintr-o tufă uriașă din apropierea Foișorului. Tot el susține că, în perioada în care fluviul a fost poluat cu hoituri de animale și reziduuri din plastic, niciun chinez din Qingdao, de asemenea oraș portuar, n-a avut voie să iasă din casă.  

Pu China

Pamflet în versuri

Domnişoara Ţurcă (I) de Submarin Cosorescu

Uite-o domnişoară-ţurcă/ pe rotile...umblă-ncoace,

îi fac loc, are viteză,/ are cap frumos şi gol,

are cuie şi şuruburi,/ face opt(uri) şi mai face

ca toţi ne-nţărcaţii, dacă-i/ desenez că stă nasol

cu lumina din mansardă,/ că boiaua de pe boi

o ajută să ia bacul/ doar pe-acela care-o trece

după pui de bogdaproste/ prin trifoi cu patru foi,

când curcanii trei cu şapte/ nu mai dă sergentul zece,

când problema cardinală-i/ păcăleala de pe look,

smiorcăiala şi asaltul/ pentru cum să fie cool...

uite-o, zburdă pe rotile,/ uite-o, zboară după cuc,

înspre-o casă gratis...ăsta-i/ singur ţuţ ca un pendul!

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Fabulele maestrului Jean

* Cine să mai priceapă de ce fostul director de la Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, a fost lăsat să-și dea demisia? Ce, nu arătau bine spațiile verzi din municipiu? E doar un mit urban, monșer.

* O fabulă de care ne-am săturat e aia scrisă de Jean de La Fontaine (ce nume de manelist de la Neversea!) la plaja Cocuța. Că n-am avea bazine, dușuri, locuri pentru a sta să ne bronzeze soarele... Maestre, mai bine zi-ne-o pe aia cu vulpea și corbul! Se știeee... 

* Transportul public din urbe este grozav, e singura problemă rezolvată de la un cap la celălalt. Vestul trebuie să învețe de la noi, așa trebuie să se circule într-o metropolă europeană. Ce, nu e voie și cu basme, doar lucrurile serioase au căutare? 

* Primarul are dreptate, Galațiul nu este depopulat și nici nu arată semne că va rămâne fără contribuabili. Păi, am stabilit în textul alăturat: vin chinezii, așadar ne vom îndrepta spre un număr record de locuitori. Cartierele Xinglina 1, 2 și 3 să trăiască!

* O altă poveste se țese ușor, premierul Viorica Dăncilă afirmând zilele trecute că se poartă tratative pentru identificarea unor investitori străini care să-și pună umărul, dar mai ales banii, la ridicarea unui aeroport internațional. Legendă? O fi, dar măcar asta sună frumos. Băiete, încă o pungă de pop-corn!

Caramitu’ Urban

Dăncilă ar pune milieuri pe borduri

Abia i s-a uscat cerneala pe actul care îi consfințește autoritatea în Partidul Social Democrat și deja s-a apucat de treabă. Viorica Dăncilă (foto), premier al României, a fost la Galați la sfârșitul săptămânii trecute pentru a rezolva câteva chestiuni politice. Totuși, noul conducător al PSD le-a arătat șefilor administrației dunărene că se pricepe și la urbanism. Printre altele, Viorica i-a recomandat primarului Pucheanu să pună milieuri pe bordurile principalelor bulevarde. Urmează să-i sugereze și achiziționarea de bibelouri. De ca și cum n-ar fi destule în mediul bugetar.

Bibelow-cost

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3834 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iulie 2019 10:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.