Ne-a fugit și city-managerul! Fenomen: Galațiul, o victimă a migrației foței de muncă (PAMFLET)

Ne-a fugit și city-managerul! Fenomen: Galațiul, o victimă a migrației foței de muncă (PAMFLET)
Dacă nu se iau măsuri urgente, o asemenea imagine va deveni istorie. Scaunele din Primărie și Consiliul Local vor rămâne goale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După zidari, intelectuali, medici și profesori, din municipiul de la Dunărea de Jos pleacă inclusiv administratorul public! O asemenea hemoragie este greu de găsit în alte reședințe de județ din România, forța calificată de muncă luând drumul Capitalei, al Ardealului sau chiar autostrada străinătății. Nu mai e doar depopulare, ci și o defrișare funcțională.

Iată de ce am dat salariile în ziar

Se întrebau zilele trecute câțiva cititori de ce a fost necesară publicarea topului celor mai mari lefuri din Primăria municipiului Galați. "Au fost votate de toate partidele, vreți să ne întoarcem în comunism?", încerca unul dintre ei să le justifice, dar se pare că n-a înțeles mobilul articolului respectiv. "Viața liberă" a insistat pentru divulgarea salariilor celor mai bine remunerați oameni ai administrației publice locale nu pentru a-i face de râs pe aceștia, așa cum se speculează, ci pentru a scoate la iveală motivele migrației forței de muncă și dintr-o asemenea zonă aparent comodă. Poate că ați fost prinși prea mult cu cazul Caracal, dar este deja oficial: city-managerul orașului, Marius Humelnicu, reprezentantul municipalității cu cele mai puține ieșiri în media, a lăsat postul baltă pentru București. El va ocupa un post de secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Te faci de râs, nu alta

Doar 9.734 de lei net a încasat Humelnicu în luna iunie a acestui an, un venit jenant cel puțin în urbea care, așa cum titra deunăzi inclusiv Ziarul Financiar, deține titlul neoficial de capitala videochatului românesc. "Nu mai poți nici să ieși la un mall, la un shopping, ceva, că te faci de râs când scoți cardul ca să faci plata", li s-a destăinuit apropiaților deja fostul administrator public al Galațiului. Nu se știe cât va câștiga în noua funcție, dar este lesne de priceput că n-ar fi ales relocarea pentru o sumă inferioară celei pe care o încasează și viceprimarii Sorin Enache și Picu Roman. "E păcat, așa ne pleacă oamenii de valoare din oraș și din țară. Oare de ce nu se face ceva la nivel de stat ca să nu mai rămânem fără adevăratele brațe de muncă?", au comentat doi vecini ai city-managerului dus în Capitală. Și acesta e numai începutul unui șir de reale probleme.

Cei din Opoziție sunt speriați de alegeri

Nu trebuie să fie o surpriză: cu mai puțin de un an înaintea alegerilor pentru Primărie, Opoziția nu a lansat nici măcar un candidat, mulțumindu-se doar să fluture câteva portrete-robot. Lefurile neatractive îi țin departe pe potențialii temerari, intrarea în campanie comportând și riscul ridicat de a-l învinge pe actualul edil-șef. "Cum naiba să te intereseze un job de genul acesta, când în IT scoți de la 5.000 de euro în sus? Nici nu trebuie să ne aliem cu liberalii, nu e tentantă o asemenea oportunitate", reacționează oficial filiala locală a Alianței USR-PLUS, în vreme ce PNL-iștii sunt la fel de speriați: "Se spune că oricine din Opoziție l-ar bate în alegeri pe Ionuț Pucheanu, dar trebuie să ne și dorim asta. Cu așa salarii? Să fim cinstiți, legile s-au și schimbat, sunt draconice, deci nici nu se mai pot scoate bani pe alte părți". Drama continuă, iar cei care comentau că în sistemul bugetar curge numai lapte și miere se pot abține. Măcar acum.

Migrațiela Gavrilescu

Pamflet în versuri

FARFARAUA de Submarin Cosorescu

Sunt farfara de cursă lungă, şi trădător de nat, şi hâd,

mă bălăcesc în zoaie calde, mi-a ruginit sârma din rât -

şi am driblat mereu ignatul... sunt antrenat de-un venetic

la fel de gras şi prost ca mine, cu acţiuni la inamic!

Mi se sfărâmă microfonul când grohăi, când guiţ şi eu,

să nu se pară că nu-mi pasă de ţara dimprejurul meu -

să nu se pară că pământul patriei nu-i îmbelşugat,

râm cu tandreţe, las în urmă splendide vravuri de rahat!

Ce trai avan, ce bine-mi pare că sunt stăpân peste hotar,

că mă iubesc toţi erbivorii şi carnivorii la scrutin -

sunt farfara, schimb sârma zilnic, am legătură la ciurdar,

mă doare-n sfârlă cu tot neamul meu parabolic şi suin!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Alte victime. Picu: "Măcar îmi fac un selfie"

* Este impropriu să spunem că nimeni, în afara actualului primar al Galațiului, nu-și va dori să intre în bătălia pentru mandatul de șef al orașului. Vicele Picu Roman face 13-14 până la începerea campaniei și pare să nu-l sperie venitul redus al ordonatorului principal de credite: "Vedeți-vă de treabă, eu mă bag sigur. Nu-mi trebuie mie bani, am destui, eu pentru poza în costum de primar, cu steagul la piept, pentru asta voi candida. Selfie-ul ca primar, pe care să-l distribui pe Facebook, e cea mai mare avere, e șmecherie curată!"

* Se pare că city-managerul Marius Humelnicu nu este singurul care va părăsi administrația publică locală în această perioadă. Se aude că doi directori din Primărie - urmează să le aflăm numele - vor emigra tot din cauza salariilor mici, de aproape 10.000 de lei lunar. Unul dintre ei va lucra ca șofer de TIR în Germania, iar celălalt are o variantă și mai interesantă: ajutor de bucătar la un restaurant din Gibraltar.

* Există și vești bune: un paznic de la Cantina de Ajutor Social, plătit în prezent cu aproximativ 4.000 de lei, a anunțat că este interesat să candideze anul următor. Momentan nu se știe pentru ce demnitate publică, pe el îl atrage spectrul dublării venitului.

Cantina Turner

Ce veste: 2.000 de gălățeni au scăpat de șomaj

Nu este o glumă, compania niponă Yazaki, care negocia în trecut cu autoritățile gălățene ridicarea unei fabrici în oraș, trimite de la începutul acestei luni 2.000 de angajați în șomaj, alți 800 urmând să rămână în producție. Fabrica Yazaki funcționează la Brăila, find cel mai mare angajator privat din municipiul vecin. Ce ar trebui să facă diriguitorii urbei și ai județului Galați? Să se laude că au luat decizia corectă în momentul în care le-au dat papucii japonezilor: acum, 2.000 de gălățeni nu riscă intrarea în șomaj. Punct.

Nipona Enigel

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2214 ori Ultima modificare Luni, 05 August 2019 00:10

Mai multe din această categorie: