Şase din zece tineri fac sex neprotejat

Şase din zece tineri fac sex neprotejat
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

60 la sută dintre tinerii români au avut cel puţin un contact sexual neprotejat de la începerea vieţii sexuale, arată cel mai recent chestionar realizat de planificaneprevazutul.ro, o platformă online de educaţie sexuală şi contraceptivă, potrivit csid.ro. Cu toate acestea, 93 la sută dintre ei ştiu că o sarcină poate apărea chiar şi în urma primului contact sexual, iar 66 la sută dintre ei se tem de instalarea unei sarcini nedorite în cazul unui contact neprotejat.

Mai mult, peste 15 la sută dintre tineri nu folosesc metode contraceptive, în timp ce 57 la sută dintre ei declară că folosesc prezervativul, iar 18 la sută se bazează pe metoda retragerii, deşi aceasta prezintă un risc de eşec de 26 la sută. Doar una din zece tinere intervievate foloseşte pilulele anticoncepţionale, o variantă contraceptivă eficientă în 99,7 la sută din cazuri. Alegerea metodei contraceptive rămâne o preferinţă individuală, în condiţiile în care 34 la sută dintre tineri au răspuns că preferă să şi-o aleagă pe cont propriu, iar 24 la sută folosesc metoda aleasă de partener/ă.

Chestionarul arată că mai mult de jumătate dintre respondenţi ştiu că pot apela la pilula de a doua zi în cazul unui accident în pat, iar o proporţie asemănătoare ştie că pilula de a doua zi se poate lua de mai multe ori pe an, dar numai în cazuri de urgenţă. Contracepţia de urgenţă este o măsură de protecţie eficientă în cazul în care altă metodă contraceptivă a dat greş, dacă este utilizată în cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Debutul vieţii sexuale, tot mai timpuriu

Studiul scoate în evidenţă că tinerii îşi încep viaţa sexuală din ce în ce mai devreme. Mai exact, dacă vârsta medie declarată de respondenţii studiului din 2018 era de peste 17 ani, acum mai mult de jumătate dintre participanţii la sondaj au răspuns că şi-au început viaţa sexuală la mai puţin de 17 ani (nouă la sută dintre ei chiar înainte de 15 ani). Chestionarul arată că mulţi dintre tineri încă fac alegeri privind viaţa lor sexuală bazându-se pe informaţii eronate sau pe mituri, chiar dacă gradul de informare cu privire la sănătatea sexuală creşte de la an la an. Prietenii şi familia nu deţin un rol important în informarea tinerilor.

Citit 1967 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2019 14:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.