PAMFLET | Un gălățean a fost distribuit într-o campanie publicitară. Viceprimarul Picu, în ”Cantina del papel”

PAMFLET | Un gălățean a fost distribuit într-o campanie publicitară. Viceprimarul Picu, în ”Cantina del papel”
Trebuie să recunoaștem, pe Picu Apostol Roman (în centru) îl prinde excelent rolul de erou în serialul de limbă spaniolă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un vice al primarului de Galați, aflat la birou, a postat pe o rețea de socializare că filosoful Mihail Șora este „excroc”, după apariția acestuia într-unul dintre cele mai comentate clipuri publicitare din ultimul an. Platforma Netflix a speculat din plin momentul: l-a contactat pentru a apărea pe afișul unui serial plin de „excroci”.

Întâi munca, apoi postările

Parcă a știut, e posibil să fi intervenit și Divinitatea. Viceprimarul Galațiului Picu Apostol Roman, implicat mai mult decât ar fi cazul în episodul spotului publicitar în care filosoful Mihail Șora vorbește despre comunism și libertate, este răsplătit de soartă. Neavând ce face ca edil de linia a doua, cu toate că un municipiu cu aproximativ 300.000 de locuitori are nevoie zilnic de toate persoanele angajate în administrație (n.r. – a se vedea pe pagina de Facebook a politicianului că postarea-vedetă a fost făcută imediat după prânz, adică fix în timpul programului), Picu le-a servit concitadinilor o așa-zisă temă de gândire: „Clipul lui Mihai Șora este sau nu o escrocherie?” Și nu s-a oprit aici, a eșuat jignindu-l pe omul de cultură care – e adevărat, istoria o confirmă – a făcut parte din echipa liderului comunist Ana Pauker. 

Cum s-au gândit la el?

Politicianul de apă dulce îl face „excroc” pe Șora în textul de pe propriul cont, stângăcie speculată de profesioniștii din advertising. „Excroc” poate fi un fost crocodil utilizat pe o perioadă determinată de celebra firmă de vestimentație LaCoste, ne-a povestit un specialist în semiotică, nicidecum ce dorește viceprimarul Picu să exprime. De aici și oferta-bombă din partea platformei de conținut video Netflix de a-l distribui în campania de promovare a celui mai iubit serial din ultimul an. “Ne-am gândit să-l abordăm pe domnul Picu, credem că este o figură interesantă care ar putea atrage, de aceea avem deja afișul cu figura domniei sale. Va promova o producție cu mulți <excroci>, așa cum îi place să spună. Nici la ședința de shooting nu și-a dat seama că termenul e folosit incorect”, susține un reprezentant al brandului.

Cazane versus verticalitate

Filmul „recomandat” de Picu Apostol Roman beneficiază de o traducere adaptată realităților din Galați: se numește „Cantina del Papel”, producătorul acestui serial de limbă spaniolă aflând că adjunctul primarului Ionuț Pucheanu a condus o vreme Cantina de Ajutor Social Galați. „Până la urmă, și Cantina del Papel tot o fabrică de bani este. Sau a fost, altfel ar fi rămas acolo, așa că e cea mai nimerită adaptare. Vă dați seama, să vorbească domnul Picu, fost la cantină, cu oale, cazane și polonice, despre istorie și verticalitate, e cam mult. Domnia sa e simpatic, dar nu poate să-l tragă de urechi pe filosoful Mihail Șora, e o comedie lugubră. L-ați vedea pe un angajat oarecare al Hergheliei de la Tulucești, ca să dau un exemplu din zona dumneavoastră, vorbind despre calul lui Napoleon Bonaparte?”, ne-a mai spus oficialul platformei Netflix.

Polonick Nolte

Pamflet în versuri

ACTUALITĂŢI de Submarin Cosorescu

Jemanfişism fără cusur,/ durere-n bască şi în...cot,

morgă la zi, tupeu la ţanc:/ mutre de scule şi de gang,

de filfizoni şi de sperjuri/ pe care-i rabzi şi îi înduri

fiindcă nu ai încotro!.../ soioşi cu minte rococo

şi destrămaţi şi mâzgăliţi/ pe care-i suferi şi-i înghiţi!

dacă-ndrăzneşti ca să-i observi,/ fac zarvă şi abuz de nervi!

dacă le spui că nu-s de soi,/ strigă la 1(unu) 1(unu) 2(doi)!

 

Cum cine sunt aceşti obleţi?/ sunt nişte (para)cucuieţi, 

fanţi zgubilitici şi sfrijiţi,/ glagorii năclăite-n biţi

din ăia hard, nu d-ăia soft,/ şi compatibili c-orice moft

al cestui timp zis democrat,/ plin cu jigodii şi rahat,

cu amploiaţi fără folos!.../ dar ştiţi ce-i mai periculos?

aflaţi acu, dacă nu ştiţi:/ prostia face prozeliţi!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Alte roluri celebre pentru politicienii gălățeni

* Diabolicul Tarantino, dacă ar veni la Galați preț de câteva zile, l-ar distribui pe Romeo Marin, directorul general al Zonei Libere, în super-producția „Once upon a time in... Port Bazinul Nou”. Păi, ce, Zona Liberă există? Ca să nu le explicăm cinefililor cât de mult îi place lui Quentin să rescrie istoria.

* „Yesterday”, un film care până de curând a circulat în cinematografele din toată țara, merită actori de primă mână și figuranți din zona Galați-Brăila. Titlul peliculei este, de fapt, răspunsul la întrebarea când se va face drumul expres dintre cele două orașe? Pe fundal, desigur, s-ar potrivi cel puțin un hit al legendarei trupe britanice The Beatles. „Let it be” se traduce în limba noastră ca „las-o, mă, că merge și așa”.

* Politicienii gălățeni aflați la butoane în ultimul deceniu sunt eligibili și pentru mini-seria „Cernobîl de Mehid”. Motto-ul ar fi „Ten years; not great, not terrible”.

* Eugen Durbacă, președintele gălățean al partidului Pro România, și-ar dori să fie acel ceva din „Rambo – Ultima luptă”, dar în vara anului 2020, când vor avea loc alegeri locale, filmul nu se va mai afla în topuri. Poate o reclamă la vreun medicament? La vreun unguent pentru zona lombară, nu mai fiți atât de răutăcioși!

Cernobîlea Lac

„Să-ți aduci siderurgiști de acasă!”

Așa cum vă anunțam, proprietarul combinatului siderurgic Liberty Galaţi (foto), Sanjeev Gupta, și-a manifestat intenția, la ultimul său desant pe platformă, de a atrage tineri din zonă către siderurgie. Forța calificată de muncă este o problemă pentru noi, a adăugat Gupta, însă afirmația sa a primit o replică neașteptată. „Înțelegem că fiecare își apără interesul, dar să ne lase cu mentalitatea asta învechită. Dacă dorește, e liber să-și aducă siderurgiști de la domnia sa, din India”, au reacționat reprezentanții studiourilor de videochat din Galați.

Videochata’ lu Piți

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2103 ori Ultima modificare Vineri, 11 Octombrie 2019 00:57

Mai multe din această categorie: