Pamflet. Import pentru nepotism

Pamflet. Import pentru nepotism

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Dragi politicieni gălățeni, chiar aici s-a ajuns? Nepăsarea voastră din ultimele decenii a gonit forța calificată de muncă, dar și pe aceea care nu suportă calificative. Emigrația îi obligă pe mai-marii orașului să importe capital uman din țările defavorizate ale Asiei: vor fi aduse persoane care vor fi angajate pe sistemul PCR, adică pile, cunoștințe, relații. 

Degeaba mai ajungi la ciolan

Nimeni nu s-a gândit cu responsabilitate la depopularea zonei de sud-est a României, Galațiul pierzând lunar zeci de persoane care fie iau calea Ardealului sau a Capitalei, fie se mută cu totul peste hotare. Problema este atât de serioasă încât politicienii locali, stresați poate și de ciclul electoral început cu europarlamentarele și continuat de scrutinul prezidențial, au trecut peste animozități sau chiar peste vendete ca să găsească soluții. Criza forței de muncă din orașul nostru a atins cote fără precedent, însă o altă bubă a coagulat cu adevărat interesele forțelelor politice de la Dunărea de Jos. Aproape că nu mai e o miză să fii la putere: suntem atât de puțini încât nu mai ai pentru cine pune o pilă, o proptea, ceva. E posibil așa ceva?

„N-au înțeles, dar nu contează”

Social-democrații, aflați încă la ciolan, resimt din plin lipsa de personal, iar liberalii, pregătiți să intre în pâine, momentan doar la nivel de Guvern, apoi și în teritoriu (dar să nu excludem celelalte formațiuni de pe eșichier, e o secetă cumplită), și-au exprimat acordul de a solicita un import din Asia, continent de pe care în municipiu au fost aduși destui muncitori pentru sectorul de drumuri și poduri. „Am făcut primele demersuri, iar semnalele sunt pozitive. Autoritățile din Vietnam, Nepal și Kuweit n-au priceput exact mesajul, ne-au tot întrebat ce înseamnă nepotism, nici nu trebuia să insistăm. Până la urmă, le-am transmis că avem nevoie de capital uman, e treaba noastră cum vom folosi aceste persoane”, precizează un reprezentant al filialei PSD Galați, persoană care deține și un mandat de consilier local.

Altfel și-ar pierde exercițiul

„În definitiv, este esența puterii să dai un telefon pentru cineva apropiat, dacă nu faci parte din acea instituție, sau chiar s-o numești direct, ca să-ți pui sângele în mișcare. Să simți că ești o forță, că numele tău contează, că intimidezi. Ori avem un anumit lichid în instalație, ori nu mai avem?”, a comentat un alt oficial al administrației locale gălățene, completat de un adversar politic care se pregătește să devină titular din vara anului următor: „Suntem prea puțini, au emigrat prea mulți dintre cei dragi. Probabil nu s-au așteptat ca să mai ajungem și noi la putere. Pe cine voi băga eu în sistem? Bine că ne trimit ăștia niște vietnamezi, ca să nu ne pierdem exercițiul. Ne dăm mâna cu ei, cum s-ar spune, ni-i facem datori cumva, la un moment dat.” N-am folosit nume în acest text, spațiul este cumplit de limitat.
Vietnam de unde să am

Amantă pentru politicianul meu

* Suntem atât de puțini în Galați, că ar trebui aduse doamne de pe alte meridiane pentru a fi potențiale amante. Unii dintre politicienii locali se laudă că parcau în două sau chiar trei zone ale orașului. Nu se zice „locații”, amorezilor!
* La Trezorerie ar fi foarte nimerit un implant de peste hotare. Nu ți s-a întâmplat să ajungi la ghișeu și să simți că vorbești la pereți sau cu străinii? Cu o vietnameză dincolo de geam, ai fi mai îngăduitor dacă ai vedea că ridică mereu din umeri.
* Dacă ni se va părea vreodată că municipiul se mișcă tot mai bine, devenind eficient în punctele-cheie, va fi limpede că pilele și relațiile sunt tot mai puține. Prin urmare, responsabilii n-au avut de ales și au încadrat și indivizi competenți. Iertare pentru această glumă nevinovată!
* La conducerea Transurb n-ar merge adus un nepalez? Ziceam și noi așa, ca să nu pierdem vremea.
* Conducerea Primăriei Galați, poate și de dragul trendului, s-a updatat încă din 2016. De atunci are un viceprimar asiatic, Capitala și restul Provinciei ar trebui să ne urmărească altfel, cu alți ochi. Nu vi se pare că un anumit viceprimar pare originar din Trabzon, dacă nu cumva din Siria sau Kuweit?
Pakistan și Bran

Strada Petru Groza devine Gheorghiu-Dej

Singura stradă din Galați cu nume de comunist, Dr. Petru Groza, primul premier din epoca roșie, va purta alt nume. La ședința Consiliului Local (foto) de săptămâna trecută a fost votat un proiect de hotărâre inițiat de un consilier liberal, dar personalul auxiliar al legislativului gălățean a încurcat documentele, prin urmare și numele. În loc de Nicolae Caranfil, cum propunea consilierul local Ion Cordoneanu, artera din municipiu botezată Petru Groza se va chema Gheorghe Gheorghiu-Dej. Prin urmare, strada va dobândi sens unic, spre est.
Groza vânturilor

Galațiul în imagini

O. Alandala (I) de Submarin Cosorescu

mă numesc O. Alandala,/ sunt pestriţă şi boghetă,
dau din plisc şi fac (din creastă)/ semne ademenitoare
înspre cocoşeii hâtri/ până-n gard şi tare ţanţoşi,
dar şi-nspre claponii (s)acri,/ cu pretenţii domnitoare
peste-ntreaga bătătură.../ graseiez, rotesc din coadă,
poate-mi calcă vrunul pofta/ de alint şi de-nmulţire,
poate-mi pică de-o grăunţă,/ de un flirt, de-o aventură,
poate-mi dă (vrun compatibil)/ atestat pentru clocire!
 
mă numesc O. Alandala,/ fredonez (cu nostalgie)
madrigale de pe vremea/ când eram prostuţă puică,
fredonez pe corzi înalte,/ sugestiv, cu-nduioşare
poliglotă...şi vărs lacrimi.../ şi mă uit pe ferestruică...
şi tot sper să mă audă,/ să mă vadă şi să-(mi) vină
(în poiată) pintenatul/ sprinten, porumbac şi lubric...
şi să punem de-o tandreţe/ în cuibarul feciorelnic,
or pe sârmă, or pe leasă,/ or pe jos...şi chiar în public!

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

 

Citit 3007 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2019 12:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.