Crăciunul vine doar pe Brăilei și Domnească | PAMFLET

Crăciunul vine doar pe Brăilei și Domnească | PAMFLET
Pe străzile iluminate special de sărbători ar putea să și ningă la un moment dat
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Gălățenii trag concluzii greșite. Iluminatul festiv, prezent în Galați doar pe bulevardele principale, îi manipulează pe oamenii de rând, unii dintre ei, păcăliți de temperaturile primăvăratice și de absența cu desăvârșire a precipitațiilor specifice iernii, gândindu-se la aparatul de aer condiționat, nicidecum la bradul care ar trebui să-l aștepte pe Moș Crăciun.

Au sunat degeaba la Pompieri

Dezbinare. E unul dintre cuvintele care au făcut carieră în ultimii ani, deși ne-am fi dorit altceva, poate chiar substantive proprii precum St. Tropez, Maldive sau Antalya. Primăria Galați lucrează, din nefericire, la acest așa-zis proiect, anul 2019 fiind primul în care oamenii de rând din municipiu, prinși cu activitățile cotidiene, nu mai știu ce sărbători urmează și dacă e cazul să-și facă planul pentru zile festive. Câțiva cititori ai Vieții libere care locuiesc pe bulevardul George Coșbuc ne-au scris că s-au temut de un incendiu de proporții: „În primele zile ale lunii, cum stăteam și așteptam să treacă timpul, am văzut că s-a făcut o lumină mare la intersecția Coșbucului cu Brăilei. Am și sunat la Pompieri, dar nu ne-a răspuns nimeni. Apoi, niște prieteni care mai circulă prin oraș ne-au zis că-s luminițe de sărbători.”

„Cum să vină sărbătorile, domnule?”

Contribuabilii susțin că s-au liniștit, așteptând ghirlandele și beculețele speciale și pe strada lor. „Au trecut săptămânile, mâine-poimâine ar trebui să vină Crăciunul, dacă e să ne luăm după oamenii care zic că-s mai informați, dar la noi n-a fost montată nicio luminiță, deci n-are cum să vină sărbătorile, domnule”, ne-a sunat la redacție domnul Vasile, care ia ca reper temperaturile și lipsa zăpezii. „M-oi fi țicnit, dar nici în halul acesta. Deja nu pricep ce naiba caută becurile colorate la rondoul din Țiglina, că am fost într-o zi cu autobuzul prin zonă. Cheltuim banii de pomană? Cum să vină Crăciunul, astea-s gogoși, eu deja m-aș interesa de un aparat de aer condiționat, că vine iar canicula aia în câteva zile și n-o mai suport”, l-a completat vecinul acestuia, domnul Cornel.

Așa sunt păcăliți copilașii

Pe de altă parte, concitadinii din zonele semnalizate în spiritul sărbătorilor de iarnă, ca să scape de o presiune financiară greu de tolerat, își plimbă odraslele seara pe strada Siderurgiștilor și în alte cartiere în care funcționează doar iluminatul ordinar, amăgindu-le că reclamele de la televizor au doar scopul de a manipula. Greșesc ei cumva? „Dacă ar fi fost vremea lui Moș Crăciun, nu crezi că ar fi trebuit să avem luminițe și pe aceste străzi?”, încearcă să-i ducă de nas gălățenii pe cei mici, la întoarcere legându-i la ochi pentru a nu fi orbiți de feeria inexplicabilă de pe principalele rute ale orașului. Termenul de feerie, folosit oarecum abuziv, a fost utilizat doar pentru dramatizare. 

Lumi-Nietzsche

Pamflet în versuri

UN domn GREŢOS de Submarin Cosorescu

domnul greţos mă hârcâie la cap 

cu glasnică urlată, de suină,

pute-a venitul minim garantat,

a tată-clovn şi-a mamă (h)eroină,

 

a şleahtă, şi-a ţicneală, şi a gang,

şi a durere-n puşcă şi la bască – 

şi-l rog aşa: te rog frumos, monşer,

oare nu vrea (u)râtul tău să pască ?

 

nu vrea să-l ducă nenea unde-i nap

şi jir şi ghindă...(şi celebra zoaie,

să nu te-neci)...fii înţelegător

şi grohăie-n lătură, nu-n tramvaie !

 

tălâmbul râde, mă scanează dens, 

cu instrumente paricopitate:

se umflă-n falcă, îmi promite caft – 

şi-şi zvârle guiţarea mai departe !!!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Celelalte povești ale iluminatului de sărbători

* Se cunoaște deja numele angajatului Primăriei Galați care miercuri, 1 ianuarie, la ora 6 a dimineții, va stinge toate luminițele festive din urbe. Funcționăm pe modul economic: nimic nu se pierde, totul se recuperează. Urmează un an complicat. 

* Ca să nu pară că doar bugetul municipalității este strâmtorat, conform unei hotărâri de Consiliu Local votate cu majoritate largă, niciun alt locuitor al localității nu va mai avea voie să aprindă beculețele colorate după ora 6 a primei zile din anul 2020. Argumentul este beton: ajutăm planeta să se salveze, resursele ei sunt limitate.

* Un tânăr din municipiu, premiat la un concurs internațional de fizică, a putut jura că circulă cu Mașina Timpului: „Am fost pe Domnească, fosta Repubicii din vremea comunismului, am trecut pe lângă Târgul de Crăciun din Grădina Publică, apoi am urcat spre Coșbuc. Practic, în cincisprezece-douăzeci de minute, am reușit să schimb anotimpurile. De la iarna din valea orașului, că se și mergea foarte greu, am ajuns aproape de luna mai, pe lângă Eternitatea. E fascinant!” 

* Ulterior, bărbatul credea că este martorul unui miracol a fost informat că circulația greoaie din centru este cauzată de lucrările la carosabil, nicidecum de fenomenele meteo hibernale.

Beculet’s Do It

Autobuzul Moșului își merită numele

La finalul unui an în care problemele din transportul în comun din Galați au fost nenumărate (din acest punct de vedere, pare să fi fost un an chiar fără precedent), se pune în mișcare vehiculul botezat „Autobuzul lui Moș Crăciun” (foto). Se poate spune că este pentru prima dată când acesta își merită cu prisosință porecla. Sau numele. În mai toate lunile lui 2019, prin stații s-a auzit aruncată printre dinți întrebarea plină de venin: „Auzi, oare când vin autobuzele lui Moș Crăciun, al vieții și al aventurii? Stau de juma’ de oră aici!” La mulți ani!

Mișmaș Crăciun

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 4865 ori Ultima modificare Marți, 24 Decembrie 2019 10:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.