Micromaşini fără permis!

Micromaşini fără permis!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mopedul pe patru roţi poate fi condus de la 16 ani *

Circulă cu maxim 45 de km/h şi – cel mai grozav lucru cu putinţă – nu îţi trebuie permis ca să o conduci. În Galaţi avem înregistrate deja două maşinuţe, după cum informează Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei locale.

Fără impozit

„Maşinuţe” spuneam? Greşit (sau măcar incomplet): „Aceste vehicule sunt mopede pe patru roţi – după cum pot exista mopede pe două sau pe trei roţi – iar pentru a fi conduse nu este necesar să ai permis de conducere. Este suficient un curs de legislaţie rutieră, la fel ca pentru ceilalţi conducători de mopede”.

„˝Maşinile˝ în cauză pot fi conduse de la 16 ani şi sunt vehicule cu motor cu ardere internă, puterea nominală nedepăşind 4 kilowaţi. Posesorii lor nu datorează impozite”, încheie reprezentantul Primăriei Galaţi.

Libertate cu 3.000 de euro

Maşinuţele Aixam - marcă franţuzescă, apărută în 2002 – costă (conform site-urilor auto) în jur de 3.000 de euro (varianta sh) şi au 2 locuri. Aixam „aduce” cu mărci deja populare în România, precum Mercedes Smart.

Începând din 2006, Aixam Mega – localizat în Aix-lea-Bains, Savoia, estul Franţei - este cel mai mare producător de micro-maşini din Europa (o producţie de 13.000 de maşini pe an).

Vehiculele fabricii ajung pe străzile din Franţa, Grecia, Portugalia, Austria, Olanda, Italia, Norvegia, Finlanda, Belgia, Slovenia, Spania şi Marea Britanie. Totuşi, Marea Britanie este singura ţară europeană care nu permite conducerea Aixam-urilor fără carnet de şofer.

Le vedeţi?

Site-urile de specialitate spun că micro-maşina are - în general - „sensibilităţi” legate de frâne (care au nevoie de o întreţinere riguroasă) şi de mersul cu spatele.

Deocamdată, Aixam este greu de reperat în trafic – sunt şi puţine, şi mici, şi seamănă mai mult a jucării.

Citit 2710 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.