Galațiul, abandonat de turiștii străini! PAMFLET

Galațiul, abandonat de turiștii străini! PAMFLET
Coronavirusul are un simț al umorului aparte. Unii dintre turiști au renunțat să mai călătorească spre sud-estul României, ignorând chiar și celebrul slogan patentat de un viceprimar local, "Sex, drugs & păcănele"
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

La asta chiar nu ne așteptam: fără să fie confirmată prezența la Galați a coronavirusului, și chiar de-ar fi un caz-două, amatorii de drumeții, aer curat și relaxare au dat "cancel" vacanței pe care și-o rezervaseră în orașul nostru. Printre ei, canadieni, australieni, dar și iubitori de turism din Europa.

Ne întoarcem la siderurgie?

Firmele care asigură transferul turiștilor la aeroportul Otopeni ne-au scris la redacție că sunt la un pas de colaps: nu le mai merge activitatea și implicit au intrat în imposibilitatea de a-și plăti angajații. "Ce se întâmplă, unde sunt australienii, de ce nu ne mai vizitează canadienii și egiptenii?", se întreabă aceștia.

Coronavirusul care și-a făcut simțită prezența și pe Bătrânul Continent lovește acolo unde nu se aștepta nimeni. Și nu este singurul semnal că un oraș turistic precum Galațiul va fi nevoit să revină la activitățile sale de bază, precum siderurgia, videochatul și celelalte consemnate de istorici. Am fi fost tentați să spunem pescuitul, doar ne scăldăm în ape curgătoare, însă din nefericire nu este cazul.

Măcar vor scădea tarifele la cazare

Am contactat platformele Airbnb și Booking, și cele mai negre presimțiri ni se confirmă: isteria mondială plecată la începutul anului din China i-a speriat pe amatorii de drumeții și, în ultimele două săptămâni, au fost anulate peste două mii de vacanțe rezervate online pentru Țiglina, Barboși, Mazepa și cartierul Bădălan. "Din păcate, au picat multe sejururi stabilite încă din primăvara anului trecut, dar există o veste bună pentru cei care, totuși, se vor încumeta să viziteze Galațiul în perioada următoare, chiar și în vreme de epidemie. Au scăzut mult prețurile la camerele cu două paturi, precum și la apartamente", ne-a declarat Robertino Plimbărel-Rezerveanu, reprezentantul uneia dintre cele două platforme de booking.

Mesaje care-ți rup sufletul

Unii dintre străinii care, prin venirea lor la Dunăre, ar fi contribuit la bugetul consolidat al municipiului au lăsat și mesaje cu evidente urme de tristețe pe Booking și Airbnb, dar și pe pagina de Facebook a pensiunii de trei stele dintre Șendreni și Braniștea, care n-a dorit să colaboreze cu marile companii de închiriere de spații de cazare. John din Londra scrie: "Iarăși voi fi nevoit să aleg o cale bătătorită, mizerabilul ăla de Paris". Laura, originară din Monte Carlo, e și mai sugestivă: "E păcat că n-o să văd anul acesta lacul Cătușa, o să-i duc dorul". Iar Emily din Brisbane pune punctul pe i: "Viaductul, Piața Rușilor, lucrările de pe Siderurgiștilor, că doar citesc presa gălățeană. De ce nu m-am născut în acel oraș?". Chiar așa, oare de ce?

Hotele Apelor Dunării

Pamflet în versuri

RATAŢI... de PARTID de STAT (în ploaie) de Submarin Cosorescu

nişte scrântiţi de libertate,/ lichele cu blazon şi viţă,

nişte scursori nevertebrate,/ analfabeţi cu coroniţă,

lălâi jemanfişişti cu glugă,/ maimuţe pasteurizate,

olimpici campioni la fugă,/ bolnavi de stat şi laşitate,

viteji cu devla în ţărână,/ zmei de partid ratat în ploaie -

aceştia-s viitorul ţării:/ abulici trişti, umpluţi cu paie !!!

parşivi cu creier-maioneză/ de fierăstraie şi manele,

târtani cu ochelari pe freză/ şi doctoranzi în păcănele,/

gherţoi săriţi din pinioane/ şi re-muşcaţi de aia ţeţe,/

fonognomonici cu fasoane,/ duri nătăfleţi cu nătăfleţe,

bulimici fără frontiere,/ perfizi pe tot ce-i înconjoară -

aceştia-s viitorul ţării!.../ vai de prezentul ei de ţară !!!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Altfel de măsuri. Troleul în flăcări, o necesitate

* Neapărat trebuie readuse pe traseu autobuzele vechi, eventual și cele fără ferestre, achiziționate în urmă cu cinci-șase ani. Credeți că ar risca ditamai vedeta internațională să urce într-o asemenea aventură cu final imprevizibil? Niciodată.

* De asemenea, un troleibuz care ia foc în mers este exact ce ne trebuie pentru a combate această epidemie.

* Nu duceți mâna la nas când treceți pe lângă toaletele așa-zis ecologice din municipiu! Aveți dreptate, riscați măcar o cădere de calciu din cauza mirosului (și încă nu s-a încălzit, ca să aibă cu adevărat forță de penetrare), însă veți scăpa de marea amenințare a anului 2020.

* Ca să ne putem spăla pe mâini de fiecare dată când revenim acasă, aceasta fiind principala măsură recomandată de specialiști, ar trebui să nu mai existe avarii și nici alte piedici în procesul de furnizare de apă curentă. Cine poate să promită așa ceva? Nu ne rămâne decât să ne mutăm în alt oraș. Dacă nici acesta nu e un argument solid...

* Ar fi obligatoriu să nu se mai tușească în ședințele de Consiliu Local sau în cele de la Județ. Aleșii zonei ar trebui să scoată pe cavitatea bucală combinații armonioase de consoane și vocale, nu numai interjecții. Unii dintre ei nu vor înțelege metafora, or și asta e o dramă.

Epi-demisec

S-a dat și toată vopseaua

Isteria cumpărăturilor făcute în fața unei Apocalipse închipuite nu putea ocoli Galațiul. La magazinele de scule, var și ciment nu se mai găsește nici măcar o cutie de vopsea, comercianții care vând pui vopsiți în Piața Rușilor de pe Calea Prutului făcându-și stocul pentru anii următori. Conservele, uleiul și mălaiul au rostul lor, de aceea și concitadinii noștri și-au umplut cămările săptămâna trecută, dar ce ne-am fi făcut fără vopseaua galbenă? E întrebarea negustorilor care aparent vând carne bio. Ar fi riscat să dea puii albi, ca scoși din smântână, la un preț de nimic.

Galbenone Sinulescu

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 
Citit 3428 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2020 00:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.