Dezvăluire: Noul drum chiar va ocoli Galațiul. Centura se face, dar pe la Viena (PAMFLET)

Dezvăluire: Noul drum chiar va ocoli Galațiul. Centura se face, dar pe la Viena (PAMFLET)
Luni bune am lăudat o șosea care nu are nicio legătură cu municipiul nostru. S-a făcut o confuzie din cauza fluviului Dunărea
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Măcar știm la ce să ne așteptăm și după ce va fi consumată o nouă licitație pentru realizarea drumului ocolitor al municipiului Galați. Va fi pe bani europeni, ne-a confirmat un comisar de la Bruxelles, dar o să-l putem vedea doar dacă vom merge special în capitala Austriei.

Se dădea vina pe liberali

Marea centură ocolitoare a Galațiului este proiectul despre care se vorbește de luni bune, mai ales după ce proiectarea și executarea au fost suspendate de două ori. Din nefericire, până astăzi n-a fost pus punctul pe i, declarațiile care scot în evidență importanța obiectivului având mai degrabă damf electoral. Reamintim că licitația pentru acest drum a fost lansată pe 5 octombrie 2019, apoi a fost suspendată pe 4 noiembrie. "Liberalii nu vor centura Galațiului, au alte interese, de aceea au blocat lucrarea", au sărit să acuze social-democrații, în acea perioadă Guvernul Orban înlocuind Executivul Dăncilă. În 15 ianuarie, centura a fost pusă din nou pe tapet, apoi s-a ales cu o nouă suspendare. Pe 19 februarie. Acum, în mai, se reia licitația.

N-am dat de Adina Vălean

Cea mai mare lucrare de infrastructură a județului, astfel a fost etichetată încă din faza de studiu, beneficiază de fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare. Afirmația a fost făcută atât de conducerea Consiliului Județului Galați, cât și de Primărie. A fost motivul pentru care ne-am adresat direct Comisiei Europene: dacă spațiul comunitar finanțează modernizarea centurii ocolitoare a unui municipiu de aproximativ 300.000 de suflete, ar trebui să știe și de ce-i este plimbat la infinit dosarul. Adina Vălean, comisarul european din partea României pentru transporturi, n-a putut fi contactată, însă ne-a răspuns, neașteptat de generos, un comisar maltez care admite că ne cunoaște bine țara.

Veste bună: va fi frumoasă

Pare să fi trăit mai mult decât o banală aventură amoroasă cu o doamnă europarlamentar de la noi (nu i-a pomenit numele, iar noi nu am exclus decât două variante, Viorica Dăncilă și Maria Grapini), în consecință ne îndrăgește. Ne-a spus-o de câteva ori, dar a și dezlegat ițele acestui scandal. Căci s-a transformat în ditamai bomba de presă. "Da, se vor da bani europeni, dar care centură a Galațiului? E o centură ocolitoare a Dunării și se va face pe la Viena. E adevărat, în proiect se spune că ocolește mai multe orașe, printre care și Brăila. Scuze, Galațiul! Vestea bună, căci trebuie să existe una după ce v-am spus adevărul, e că va fi frumoasă rău această lucrare de infrastructură", ne-a dezvăluit comisarul european din Malta. Șocant? Ne merităm soarta.

Transporto-Franco

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Alte lucruri nespuse despre marea centură

Pod hobanat, adică trece prin Banat

* Comisarul maltez căruia nu i-am reținut numele, eroare care nu ne face cinste nici măcar cu o bere, ne-a explicat ce înseamnă, în toată această poveste, pod hobanat. Ne-a fost prezentat ca o inovație de către șeful CJ Galați, însă politicianul originar din Birkirkara ne-a luat vălul de pe ochi: "E hobanat, adică trece prin Banat. La ce altceva vă gândeați? Centura ocolește Galațiul pe la Giurgiu, apoi Craiova și vine prin Banat. Ajunge la Budapesta și Viena. Simplu".

* În contractul acestei importante afaceri este stipulată o clauză-surpriză: drumul ocolitor al Galațiului va avea la kilometrul zero o benzinărie patronată de Eugen Durbacă. Să mănânce toată lumea, dacă tot vin banii de la UE.

* La cât de multe proprietăți deține în județul Galați, arhicunoscutul om de afaceri vasluian Adrian Porumboiu a încercat să boteze podul hobanat care va fi ridicat în marginea Galațiului. Ar fi dorit să-i spună "Podul Înalt", ca-n vremea lui Ștefan cel Mare. A fost oprit la timp, și-ar fi extins prea mult influența.

* Câțiva cetățeni basarabeni ne-au scris la redacție: "Nu vă supărați că vă inoportunăm, vrem doar să știm dacă putem face în continuare trafic cu țigări pe acest drum ocolitor al raionului Galați". N-am știut ce să le răspundem, i-am rugat să încerce la Poliție.

Hobanii și fetele

Murături, în parcarea din Mazepa?

Primăria a anunțat tarifele pentru închirierea unui loc simplu de parcare și a unei boxe de depozitare în parcarea supraetajată din cartierul Mazepa I. Obiectivul este în construcție, însă gospodarii gălățeni deja își fac planuri. Au fost întocmite liste de contribuabili care n-au avut niciodată autoturism, dar care vor să prindă un loc în supraetajata ridicată de municipalitate. "N-am avut mașină, dar am avut garaj. Doresc să-mi țin butoiul de murături la o bașcă în această parcare modernă. Rușine lui Marius Stan că mi-a demolat garajul!", ne-a declarat unul dintre locuitorii Galațiului.

Supraetajata mâine-i gata

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

 

Citit 6084 ori Ultima modificare Luni, 11 Mai 2020 14:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.