Ruinele Mehid, (alt) cover de ambasadă. Pamflet

Ruinele Mehid, (alt) cover de ambasadă. Pamflet
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ambasada Siriei la București, după gestul Ambasadei României în Regatul Țărilor de Jos, a identificat la rândul său o fotografie sugestivă din orașul nostru pentru promovarea în social-media. Este vorba de rămășițele fostei fabrici Mehid, închise în 2010.

Injecție de optimism

Remarcam în urmă cu două săptămâni că Palatul Administrativ din Galați, așa-numita Prefectură, a ajuns pe frontispiciul paginii de Facebook a Ambasadei României în Regatul Țărilor de Jos. Olanda, cum îi spuneam până mai ieri. Cum să nu te mândrești când instituția a defilat preț de câteva zile cu imaginea monumentului de pe strada Domnească nr. 56? Palatul inaugurat în 1906 a strâns nenumărate like-uri din postura de cover a paginii Ambasadei și, trebuie să admitem, evenimentul a venit ca o injecție de optimism pentru această regiune a României. De ce n-ar trăi și Galațiul din turism? Dispunem de nenumărate obiective care abia așteaptă să fie explorate de ochii curioșilor din țară și de peste hotare.

Măgulitor sau nu

Surpriza și mai mare a venit în urmă cu câteva zile pe pagina de Facebook a Ambasadei Siriei la București, Galațiul beneficiind încă o dată de o atenție neașteptată. Ruinele Mehid, așa cum le știm cu toții când traversăm bulevardul George Coșbuc, apar pe coperta acestei instituții și ar trebui să fie la fel de măgulitor pentru noi. Sau nu. Publicitatea negativă este tot publicitate, așa cum spun americanii înșiși. Dacă fosta fabrică de componente hidraulice, deținută de omul de afaceri Corneliu Mangalea și închisă acum zece ani, ar fi fost rasă de pe fața pământului și nu lăsată ca o victimă a războiului, nimeni nu ne-ar mai fi luat în bâză.

Vor să ne cunoască istoria

Ambasada Siriei la București prezintă pe rețeaua de socializare câteva date despre fostul Mehid, însă imaginea aleasă, una luată de pe site-ul "Vieții libere", este cumplită. Și am găsit și un comentariu grăitor, care să completeze story-ul: "Am ales această imagine deoarece credeam că nu mai există pe glob, darămite în Europa, asemenea mărturii vii ale bombardamentelor, așa cum din nefericire se găsesc la noi, în Siria. Nu cunoaștem foarte bine istoria Galațiului și tare ne-am dori să aflăm ce război s-a derulat aici în perioada 2010-2020, credem că a fost unul îngrozitor. Statisticile spun că mulți gălățeni au și emigrat apoi, exact realitatea țării noastre". E limpede, oamenii ăștia ne vor binele, dar noi ne ținem bățoși.

Mehidoșenia

Autobuze, pentru Paris-Dakar

* Vreunul dintre autobuzele vechi din municipiu, în eventualitatea în care ar lua foc din senin, ar reprezenta materie primă pentru cursa Paris-Dakar. Blitz și colorata mâine-i gata! În această competiție se merge doar pe teren accidentat, așadar riscul unei explozii pândește la tot pasul.

* Gura de canalizare de pe pista de atletism a stadionului "Dunărea" poate promova olimpismul. Nu neapărat Jocurile Olimpice de anul viitor de la Tokyo, dacă se vor mai ține în 2021, ci pe cele anulate în acest an. E sugestivă pentru nebunia provocată de Covid-19.

* Parcul "Cloșca", pentru rozătoarele care-l mișună, e un pol de atracție pentru o anumită regiune din Asia. Îi lăsăm singuri să descopere acest loc din Galați, nu le oferim mură-n gură.

* În eventualitatea în care ar fi creată pagina de Facebook "Mijloace de transport urban în secolul al XVIII-lea", o fotografie cu bacul care traversează Dunărea la Galați ar cadra de minune. Ori e proiect serios, ori nu? Cel de la Brăila nu ne interesează, e treaba vecinilor.

* Evident, ne putem mândri și cu aeroportul, noul drum de centură, plaja sau faleza Dunării, însă în această perioadă nu ne ies fotografii senzaționale cu obiectivele enumerate. Ne ies mereu contre-jour, așteptăm ca soarele să pice altfel, eventual să se ridice bezna.

Bac for Good

Siderurgiștilor, în parcul de aventură?

Consiliul Județului anunță că va transforma Pădurea Gârboavele într-o zonă de agrement premium. "Va semăna cu Parcul Aventura din Brașov", susține președintele CJ Galați, Costel Fotea, în proiect fiind vizate platforme, trasee de aventură, tiroliene și poduri. Șeful de la Județ este supărat pe primarul Ionuț Pucheanu pentru lucrarea aflată în desfășurare, e vorba de strada Siderurgiștilor. "Prin toamnă, când au demarat lucrările, cei doi au avut o ceartă aprigă. Fotea ar fi vrut ca Siderurgiștilor, o stradă cu grad ridicat de dificultate, să fie inclusă în parcul de aventură din județ, dar a fost refuzat", ne-a șoptit un paznic de la Gârboavele.

TiroliAna lu' Manole

Galațiul în imagini

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 
Citit 2816 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2020 00:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.