Polițiștii gălățeni garantează că avem interlopi de treabă. Pamflet

Polițiștii gălățeni garantează că avem interlopi de treabă. Pamflet
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Dacă există în toată țara, de ce să nu aibă și Galațiul? E un principiu care nu-i deranjează pe oamenii legii de la Dunărea de Jos, aceștia având un puternic mesaj pentru populație: persoanele suspecte din zonă, câtă vreme nu sunt deranjate de autorități, nu le creează situații speciale polițiștilor, așa cum s-a întâmplat, de pildă, în Capitală.

Ca să fie cetățenii liniștiți

De la decesul unuia dintre cei mai de temut interlopi bucureșteni, despre Emi Pian este vorba, a fost reașezată pe tapet o poveste pe care o mai întâlnim în serialele polițiste. Acelea de calitate, nu gogoșile umflate în care eroul bun îl prinde în cele din urmă pe răufăcător și devine cetățean de onoare al orașului. Relația dintre Poliție și lumea suspectă - cine suntem noi să-i considerăm infractori pe cei care se consideră interlopi? - nu era clară, dar ușor se face lumină. Recent, au apărut imagini cu organul dispus să negocieze cu PR-ul clanului Duduienilor. Ca să fie bine, să fim liniștiți noi, cetățenii, cunoașteți parafraza.

Mama bună a societății

Șefii Poliției au și declarat ulterior că ei sunt un fel de mamă bună, dispusă mereu să ofere cel mult o dojană sau să livreze un sfat prețios, decât să scoată arma și cătușele. Înduioșător, dacă n-ar fi venit cu o completare de 24 de karate: "Plecarea multor profesioniști din Poliție care impuneau respect și teamă infractorilor e un aspect deficitar pentru noi". Se înțelege că nici clanurile nu manifestă înțelegere, fiind chiar lipsite de fair-play: Dacă brațul lung al legii are acum degete de pianist (nicio legătură cu regretatul Emi), încearcă să te educi singur, eventual urmărind tutoriale pe Internet! Sau poate că nu e nevoie, uniformele gălățene fiind de părere că dracul nu e chiar atât de tuciuriu.

Lasă-i în habitatul lor!

I-am întrebat despre inșii cu reputație proastă pe unii dintre slujbașii care au ca misiune menținerea ordinii publice, e subiectul la zi, chiar și în ditamai campania electorală. Un fel de Marian Godină de la Dunărea de Jos, numele său rămâne la secret, este de părere că degeaba ne facem griji. "Serios, la Galați e totul OK, nu avem probleme cu interlopii. Câtă vreme îi ignori, așa cum facem noi, ne vedem de treabă. Trebuie lăsați în habitatul lor, ca felinele din junglă, fiecare își marchează teritoriul și e ideal să nu ne intersectăm. Adică, fiecare cu fraierii lui. Noi, cu cei care se tem de lege, ei cu alții care se sperie de cealaltă lege. E atât de simplu!", spune un agent aproape 007 de Țiglina.

Jennifer InterLopez

N-a restituit cărțile la bibliotecă

* Conform folclorului de Covurlui, interlopul gălățean nu este un cetățean certat cu legea. Legea lui este bună. Perfectibilă, dar în principiu bună. Pentru el. Altă lege nu există. Istoria spune că nu prea au existat contestatari ai acestei ipoteze. Sau n-au mai fost găsiți.

* Unii dintre cronicarii Moldovei, cel mai cunoscut fiind Grigore Ureche-Tăiată, ne-au lăsat moștenire o frază cu mult substrat. Astfel, se spune că lumea interlopă din sud-estul României, în momentul înființării, ar fi avut și planuri diabolice. Apoi totul s-a rezolvat, putem conviețui. Taxa de protecție e doar încă un bir, nu contează că nu vine de la Guvern. 

* Companiile de servicii financiare de tipul Western Union sunt de foarte multe ori ultima speranță sau fratele mai mare pentru un mic procent din populația Galațiului cu trecut și prezent dubioase. Viitorul le-ar putea fi afectat de pandemie.

* Se zvonește că un interlop local a uitat o dată să restituie cărțile împrumutate de la Biblioteca "V.A.Urechia". Îngrozitor! Sancțiuni, poate și amenzi, nu-i așa? Dar nu e plauzibilă bârfa, mai ales că în sfera gri a societății n-au ce căuta uitucii și dezorganizații.

De-a dura lex

Nu se redeschid bordelurile

Trebuie s-o spunem, mai ales bărbații din echipa care se ocupă de pagina de Pamflet a Vieții libere. Data de 1 septembrie, așteptată cu mare drag, deoarece ne vom relua viața de cafenea, restaurant, teatru sau cinema, ar fi putut cu adevărat să ne aducă o mare bucurie, nu neapărat sufletească. De ce nu se redeschid și bordelurile? Prostituția, ca instituție, a fost hărțuită de la instaurarea comunismului, devenind treptat ilegală, apoi ne-am luat cu alte probleme, cum ar fi căderea regimului ceaușist, democrația și pandemia, și am uitat că ni s-a confiscat un drept. Măcar în aer liber, dar să funcționeze!

Clasa de Toleranță

Imbecilul cu ferăstrău

eu sunt imbecilul cu ferăstrău,

cu bormaşină, cu pichamăr şi cu baros -

bortelesc, dărâm şi arunc trupul şi sufletul fără vină

al casei în care mă comport nemerniceşte şi buzău

fiindcă am fost şi sunt un ticălos,

un terorist modern: am creierul mare cât o aspirină,

iar creierul mic îmi lipseşte -

de asta sunt dezechilibrat - un ţăcănit... pe româneşte

mă doare-n curbura carpaţilor

şi-n cotul pisicii că-i torturez pe cei dimprejur -

creierul meu infinitezimal nu pică-n comprehensiune,

nu poate scana rugămintea/ dorinţa dumnealor

de linişte şi sănătate - am fost şi rămân un sperjur,

un tralala care nu şi-a găsit bacăul, un/o spurcăciune -

nu pot fi oprit decât cu napalm -

în rest... pe româneşte - eu sunt stupidul cel mai calm

Galațiul în imagini

 

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 8596 ori Ultima modificare Vineri, 04 Septembrie 2020 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.