Luna ruginește din cauza pământului

Luna ruginește din cauza pământului
Foto: Silviu Anton
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O nouă cercetare publicată în revista Science Advances se bazează pe datele de la sonda Chandrayaan-1 a Organizației de Cercetare Spațială Indiană, care a descoperit gheață și mai multe minerale în timp ce studia suprafața Lunii, în 2008. Autorul principal al cercetării, Shuai Li de la Universitatea din Hawaii, a fost surprins să găsească o formă apropiată hematitului la polii lunari. Mineralul este o formă de oxid de fier, sau rugină, produsă atunci când fierul este expus la oxigen și apă. Dar cum Luna nu are oxigen sau apă lichidă, cum poate fi explicată rugina?

„La început, nu am crezut. Nu ar trebui să existe rugină, pe baza condițiilor prezente pe Lună ”, a spus Abigail Fraeman, cercetător la Jet Propulsion Laborator.

Marte este deja cunoscută de mult timp pentru rugina sa, de la care a fost botezată „planeta roșia”. Fierul de pe suprafața sa, combinat cu apă și oxigen din trecut, conferă planetei această nuanță. Dar oamenii de știință au fost surprinși să găsească dovezi că și Luna are rugină, potrivit NASA.

Citit 1644 ori Ultima modificare Vineri, 11 Septembrie 2020 13:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.