Galațiul rămâne fără sămânțari (PAMFLET)

Galațiul rămâne fără sămânțari (PAMFLET)
Seceta ne zdruncină identitatea. Ne vom întreba la un moment dat unde sunt sămânțarii de altă dată?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Specia Homo Sămânțarus care se hrănește în exces cu fructul florii-soarelui este amenințată cu dispariția, din cauza anului secetos fără precedent pe care-l traversăm. Blestemat an mai ești, dragă 2020!

Drama culturilor

Se vorbește peste tot despre schimbare, e perioada propice dintr-un ciclu electoral, însă uneori nu conștientizăm promisiunea. Și nici nu știm cine își dorește o asemenea năstrușnicie, omul de pe afiș sau copilul din sufletul alegătorului de rând? Până la ziua votului, suntem însă loviți din altă parte: Mama Natură ne zdruncină în blestematul an 2020. Seceta a făcut prăpăd în sud-estul României, ploile devenind o problemă a Institutului Regional pentru Fizica Pământului (sunt rare precum cutremurele). Porumbul este la pământ, grâul trăiește aceeași dramă, strugurii sunt piperniciți și nici recolta de floarea-soarelui nu zâmbește.

Bucuria antropologilor

Specialiștii din agricultura gălățeană oferă o concluzie șocantă pentru mulți dintre conjudețeni: nu va mai exista sămânță de floare, cum i se spune în Moldova, sau bomboane agricole, ca să apelăm la un arhaism. Cifrele sunt îngrozitoare, practic n-avem ce să culegem de pe aceste ogoare, susțin inginerii din domeniu, iar antropologii își freacă fericiți mâinile. Au scăpat de alte probleme și, după aproape jumătate de an pierdută din cauza pandemiei, le vine pe tavă o teză premium. Dispare sau deja primește condamnarea la extincție specia umană Homo Sămânțarus, adică acele ființe bipede care se hrănesc în exces cu fructul plantei Helianthus annuus, floarea-soarelui, așa cum este cunoscută, susține unul dintre savanți.

De la manele la filosofie

Antropologul care, efectiv, traduce efectele secetei fără precedent, pariază că Omul Sămânțar din Moldova, cu precădere cel din Galați, a simțit nenorocirea. "Ca orice animal căruia îi vine rândul să intre în istorie, și sămânțarul e pregătit pentru ziua de apoi. Încă din primăvară i s-au umezit palmele, nu mai putea duce semințe la gură, cocoașa i-a dat semne de îndreptare, căci n-am văzut oameni cu punga de prăjite în față stând demn, ci numai în poziția ghiocelului, dar i s-au modificat și lexicul, preocupările, chiar și cugetările. A renunțat, de pildă, să mai vorbească despre fotbal și manele, a trecut la istorie și la filosofie. Totul, din cauza secetei", adaugă bipedul de știință contactat de pagina de pamflet a "Vieții libere".

Floarea-soarelui-cu-dinți

Pamflet în versuri

Imbecilul cu Claxon de Submarin Cosorescu

eu sunt imbecilul cu claxon -

îmi place să mă folosesc până la nebunie,

să pornesc şi să întreţin hărmălaia şi harababura,

să mă dau rotund şi pătrat şi supercampion

într-această urbe pălită de schizofrenie,

să dezlănţui teroarea şi vendeta şi ura -

nu-mi mai încap în piele de atâta înfumurare,

cer să mi se administreze procedura corespunzătoare!

hai, doamnă/domnişoară Poliţie,

comportă-te, ia-mi permisul pentru toată viaţa,

că-i plin oraşul cu idioţi de-alde mine:

analfabeţi şi irascibili şi plini cu maliţie -

trebuie să ne oprească cineva şi să ne taie greaţa,

să ne strângă de pistiluri şi de stamine,

să nu mai tulburăm Liniştea în Cetate,

vai de zilele şi nopţile ei stâlcite prin faţă şi prin spate!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Alte efecte ale dispariției sămânțarilor din Galați:

Femeile de serviciu, în șomaj

* Asociațiile de proprietari din municipiu nu erau pregătite de un asemenea cataclism. Dispariția cojilor de semințe din fața blocurilor lasă fără loc de muncă sute de femei de serviciu din urbe, problemă socială care ar putea ajunge inclusiv pe masa Guvernului.

* Organizațiile ultimilor consumatori de semințe de floarea-soarelui din Galați trag nădejde că rasa nu va dispărea, așa cum se bârfește. În consecință, i-a fost înaintată o petiție președintelui României pentru ca importul de semințe bulgărești să nu fie supraimpozitat și nici interzis. De ca și cum ar fi problema Cotrocenilor. "Atât ne-a mai rămas, Bravo, ai stil!, telenovela turcească de pe Kanal D și o sămânță în fața scării", au strigat câteva persoane care au ieșit să protesteze pe trotuar, la o sămânță.

* Se zvonește că vameșii de la Oancea traversează o perioadă infernală: ei trebuie să reziste presiunii venite dinspre est, camioane cu semințe netimbrate, cel mai probabil din Republica Moldova și Belarus, fiind deja în drum spre România. Se vor lăsa polițiștii de frontieră mituiți, vor fi cumva șantajați?

* Ce ne vom face cu orașul rămas fără cel mai mare viciu al său? Vom fi nevoiți să candidăm pentru a deveni Capitala Europeană a Culturii.

Talmeș-vameș

Breaking news: vinul se face!

Cu toate că ne așteptam la o producție dezamăgitoare în podgorii, trimișii în județ ai paginii de pamflet a "Vieții libere" au început deja să se bâlbâie, să ne trimită de două ori același text, îi prinde somnul încă de la orele amiezii, uneori sunt potoliți de oamenii zonei. Vă închipuiți, au devenit irascibili, semn că se va face vinul și anul acesta în perimetrul Covurluiului. Deja se culege la vie, măcar tradiția asta, a cetățenilor care pot umbla beți de la primele ore ale dimineții, să nu ne fie confiscată de Europa. Așa să ne ajute George Soroș!, a fost auzit un țăran din Băleni.

Bălenny Kravitz

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2708 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 01:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.