125 de ani de transport public local. Album aniversar tipărit de Transurb

125 de ani de transport public local. Album aniversar tipărit de Transurb
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Transportul public gălăţean a aniversat, ieri, 125 de ani de existenţă. Potrivit SC Transurb SA, pe 22 septembrie 1895 a fost semnat, de către cei 14 acţionari, "Acte constitutif et statuts de la societé anonyme d’explotation des tramways de Galatz et de Roumanie" ("Actul constitutiv şi statutul societăţii anonime de exploatare a tramvaielor din Galaţi şi din România").

Documentul, tipărit la imprimeria "J. Schenk", care conţine 20 de pagini redactate în limba franceză, se află în prezent la Academia Română. Semnarea actului fusese precedată de un eveniment important, petrecut în martie 1895: "Compania Charles Georgi din Belgia obţinea concesiunea instalării unui tramvai electric în Galaţi, pentru o perioadă de 38 de ani, cu dreptul de a construi şi exploata trei linii de tramvai cu o singură cale", după cum ne-a explicat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. După înfiinţarea Societăţii Anonime de Exploatare a Tramvaielor din Galaţi şi din România, cu capital belgian, "prima linie de tramvai a fost dată în folosinţă, în Galaţi, la 1900, cu «30 de trăsuri», transportul pe această cale de rulare dezvoltându-se în ritm vertiginos", mai spune Mitrof.

Transurb a ţinut să marcheze această aniversare prin tipărirea în ediţie limitată - 125 de exemplare - a unui album cu imagini de colecţie ale transportului gălăţean, fotografii oferite de Adrian Zăinescu și Iulian Codin Panait. Volumul conţine şi informaţii istorice şi de actualitate privind transportul gălăţean, inclusiv o imagine a actului de naştere a Societăţii Anonime de Exploatare a Tramvaielor din Galaţi.

Printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Transurb a ţinut să le ureze "La mulți ani!" tuturor celor care, de-a lungul timpului, și-au adus contribuția la apariția, evoluția și modernizarea transportului local gălățean.

Sursa foto: Pagina de Facebook a SC Transurb SA

Citit 3165 ori Ultima modificare Luni, 26 Decembrie 2022 07:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.