Gălăţeanca Elena Herţa, pe urmele muzicale ale Aurei Urziceanu (FOTO)

Gălăţeanca Elena Herţa, pe urmele muzicale ale Aurei Urziceanu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

„O a doua Aura Urziceanu”, aşa o numesc profesorii ei de canto, Cristina și Valentin Vasopol - artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi - pe eleva lor, Elena Herţa. La doar 11 ani, Elena Herţa a fost cea mai tânără invitată specială la Sibiu Jazz Competition 2020, după ce a câştigat, tot anul acesta, marele trofeu al Festivalului Internaţional „Capitala Muzicală” din Sibiu.

Marele Trofeu al Festivalului Internaţional „Capitala Muzicală” Sibiu 2020, pe care l-a primit chiar din mâna compozitorului Horia Moculescu şi Marele Trofeu al Festivalului “Criss Music” Galaţi 2020 sunt, pentru Cosmina Elena Herţa, cele mai preţioase din pleiada de premii pe care le-a câştigat până acum. Şi nu sunt deloc puţine, după cum am aflat de la profesorul ei de canto, Valentin Vasopol: Trofeul categoriei “Mărul de Aur” Chișinău 2018, Marele Trofeu la Secţiunea Pop Românesc Festivalul “ Constelaţia Necunoscută” Vaslui 2019, Marele Trofeu al secțiunii la Festivalul Regional Ialomița & Dobrogea Music Fest.

Elena este elevă în clasa a V-a la Şcoala nr. 28 din Galaţi, şi de cinci ani studiază canto la Criss Music Canto School. Aici a descoperit că poate cânta jazz: „M-a surprins când am descoperit că mi se potriveşte muzica jazz, că o pot cânta, şi chiar m-am îndrăgostit de ea. Profesorii mei, Cristina şi Valentin, mi-au dat să cânt melodia Aurei Urziceanu „Dor de viaţă”. Am exersat foarte mult, până am ajuns la performanţa să o cânt foarte bine. Cu această melodie am câştigat Marele Trofeu al Festivalului Capitala Muzicală de la Sibiu. ”, ne-a povestit Elena. Juriul acestei competiţii a fost unul numeros şi „greu”: Horia Moculescu, Crina Mardare, Mihai Alexandru, Felicia Filip, Luminiţa Anghel, în faţa cărora au cântat copii talentaţi cu vârste cuprinse între cinci şi plus 18 ani. După această performanţă, Elena a fost invitată să participe la festivalul de jazz de la Sibiu, un eveniment consacrat, şi unde a fost cea mai tânără concurentă. A interpretat trei piese din repertoriul Aurei Urziceanu: „Dor de viaţă”, „Jocul ţambalelor” şi „Dragă-mi este dragostea”, iar experienţa cu care s-a întors de acolo este nepreţuită.

"Jazz nu poate cânta oricine, pentru că se adresează unei categorii de voci mai speciale. De aceea vocile de jazz sunt foarte rare", spune Valentin Vasopol, artist şi profesor de canto.

Talentul, determinarea şi mai ales seriozitatea cu care Elena studiază nu doar canto, ci şi pianul, îi bucură pe profesorii ei la fel de mult ca rezultatele ei. Timpul liber care îi mai rămâne după teme, pian şi canto şi-l petrece cu fratele ei mai mare. De asemenea, îi place să meargă la cumpărături cu mama ei, la fermă cu tatăl ei, şi să-l răsfeţe pe Kevin, un bichon maltez care este mereu prezent lângă ea, fie că învaţă sau repetă.

Visul Elenei este să continue drumul artistic început şi să ajungă să strălucească pe scena unor competiţii celebre precum „Vocea României”, „X Factor” şi „Te cunosc de Undeva”. Şi are toată susţinerea familiei pentru a deveni o artistă desăvârşită.

Citit 2411 ori Ultima modificare Duminică, 01 Noiembrie 2020 11:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.