Haine frumoase şi preţuri mici, mici, mici

Haine frumoase şi preţuri mici, mici, mici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Shopping inteligent – cumperi la soldări ce nu ţi-ai permis toată vara *

„În fiecare vară m-am îmbrăcat la sfârşit de sezon. Nu-mi iau prostii care se demodează, ai văzut sandalele alea hidoase, romane? Naiba le mai poartă la anul. Îmi iau piese simple, frumoase, pot să le port oricând”. 

Ezit să o cred, deşi Mirela vorbeşte ca din cărţi. Parfumul de haine ieftine îţi ia însă uşor minţile, iar la Galaţi avem din nou SOLDARE.

Sezon de ţoale ieftine

Ca în fiecare an, începând cu 15 august, Galaţiul s-a umplut de vitrine anunţând reduceri. Unele atât de consistente, încât te aştepţi să intri şi să sară vânzătorii cu haine şi pantofi gratis pe tine. În realitate, dincolo de uşile shop-urilor, hainele au în continuare preţuri. Unele dintre ele, prohibite.

„Potrivit Ordonanţei 99 pe 2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, la Primăria Galaţi au fost depuse 8 notificări privind vânzarea de soldare. Legea impune că societăţile trebuie să notifice Primăria cu 15 zile înainte de începerea operaţiunii de soldare”, explică Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Reduceri, soldări, promoţii

Sunt mai multe tipuri de reduceri: există „soldarea”, care este o operaţiune care are loc de două ori pe an şi înseamnă reducerea preţurilor la articolele de sezon.

Există „lichidarea de stoc” – magazinul îşi schimbă profilul sau afacerea se închide.

Există şi promoţiile. În cazul promoţiilor, acestea trebuie anunţate şi trebuie să apară vizibil, pe reclamă, perioada în care au loc, ca şi menţiunea „în limita stocului disponibil”.

Dacă un magazin afişează doar cuvântul „Reduceri”, înseamnă că toate articolele care se regăsesc în acel magazin trebuie să fie la preţ redus.

45 de zile, la alegere

În fiecare an avem două perioade dedicate soldărilor: între 15 ianuarie şi 15 aprilie (pentru articolele de toamnă-iarnă), precum şi între 1 august şi 31 octombrie (pentru primăvară-vară).

Perioada de soldare durează doar 45 de zile, fiecare comerciant fiind liber să-şi aleagă perioada în care vrea să facă soldare.

„Începând din acest an, operaţiunea de control a soldărilor a trecut la îndatoririle Poliţiei Locale, odată cu înfiinţarea acestei instituţii” (nota redacţiei: 1 ianuarie 2011), încheie reprezentantul Primăriei Galaţi.

Magazinele nu sunt obligate să ieftinească

Pot magazinele să folosească cuvântul „Promoţie”, chiar dacă articolele scoase la vânzare sunt aceleaşi cu cele de acum, să zicem, 2 luni? Bineînţeles, în măsura în care articolul scos la promoţie este disponibil tot anul.

La fel, este legal dacă vânzătorul anunţă reduceri „de până la 50 la sută”, iar reducerile regăsite în magazin sunt chiar şi de 5 la sută.

În plus, magazinele nu sunt obligate de nicio lege să facă reduceri. Fiecare vânzător decide dacă reduce preţurile la anumite articole şi sub ce formă.

Articolele scoase la vânzare cu preţ redus nu sunt expuse în acelaşi loc, pe acelaşi raft, cu tot restul mărfii. În plus, există eticheta veche, cu preţul vechi barat, cu valoarea reducerii afişată (nota redacţiei: de exemplu „30 la sută”) şi cu noul preţ.

Ce cumpărăm?

Tricou „Hello Kitty” – 20 de lei, pantaloni albaştri de vară „Rafael” (româneşti) – 10 lei, eşarfe (Made in China) – 30 de lei bucata, rochie (albă, brodată, Arad) – 30 de lei. Şi ca să nu ne plângem că ne întoarcem acasă cu bani, de 10 lei iei un suc la terasă şi rezolvi problema.

Nu vă faceţi iluzii! Nu se ieftinesc perdelele, draperiile sau metrajele pentru că se schimbă sezonul. Nici la gablonţuri nu avem noroc – cică nu ar avea legătură cu anotimpul, de parcă putem să purtăm coliere din scoici când mergem iarna la birou.

Şi sandale? Şi!

Ironic sau nu (că tot trece vara), acum sunt mai ieftini şlapii – naiba mai pleacă la mare, dar amănuntele nu contează -, tricourile, bluzele cu mânecă scurtă, blue-jeanşii, balerinii, sandalele, rochiile de vară.

După o sesiune intensivă de shopping, răbdarea ne poate fi răsplătită de adevărate bijuterii: haine frumoase - cum zicea şi Mirela la începutul textului - nu lucruri care se demodează.

Iar dacă ne plac sandalele romane, cine ne împiedică să facem colecţie?

Citit 2974 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.