Galațiul nu va mai fi reședința județului. PAMFLET

Galațiul nu va mai fi reședința județului. PAMFLET
Am râs degeaba la vederea unor asemenea fotografii. Acest nod de autostrăzi va exista în nord-vestul județului Galați
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

De ceva vreme, tot apar semne că autoritatea întâiului municipiu este pusă la îndoială. Localitățile județului încep să se miște, cele mai recente dovezi fiind cinematograful din Matca și arena de la Tecuci. Şi să nu uităm de superpiscina de la Valea Mărului.

Excepția care întărește regula

Așa începe totul. Cinematograful drive-in de la Matca, inițiativă privată care a surprins opinia publică, nu este singura știre pozitivă din județul Galați. Primarul municipiului Tecuci a anunțat oficial că stadionul din localitate va fi ridicat prin implicarea directă a Companiei Naționale de Investiții. Mai țineți minte ziua în care comuna Valea Mărului anunța cu surle și dobe apariția primei piscine de lux din județ? Nu venise încă pandemia, iar reședința vechiului Covurlui se bălăcea tot la lighean. Sunt semne tot mai clare că marele municipiu Galați pierde teren, că celelalte așezări din zonă îi contestă supremația. Parcul de lângă "Viața liberă", transformat și "lansat la apă" zilele trecute, e doar excepția care întărește regula.

Aeroportul va apărea, însă în nord

Încă n-au fost anunțate oficial, dar o face pagina de Pamflet: în câteva săptămâni vor începe lucrările pentru linia de metrou Bursucani - Piscu, având stații la Vârlezi, Cudalbi și Pechea. De fapt, Apărătorii Cudalbi, astfel se va numi, ca să copieze numele unui celebru punct de pe harta Bucureștiului. Aeroportul, ratat de toate guvernele post-decembriste, nu va mai fi construit aproape de reședința de județ, ci va fi amplasat în nord, lângă Bălăbănești, acolo unde există și un avion-machetă, pe un segment de drum sinuos. Turnul de control al aeroportului va fi amplasat chiar în acea zonă, implicit va beneficia și Vasluiul de noua investiție de mare infrastructură.

Zgârie-nori la Cuca?

Mai este nevoie să menționăm că Galațiul ar putea fi retrogradat, că centrul administrativ al județului va fi mutat, dacă se aliniază planetele așa cum vor câteva persoane influente din regiune? Deja la Foltești au început lucrările pentru un Burj al-Arab de Moldova, cu plajă la Prut - un soi de My Dubai, după posibilitățile locului - care se va întinde până la Oancea, iar la Cuca și Smulți vor apărea în câțiva ani primii zgârie-nori din România. Spitalul regional, altă promisiune neonorată de politicienii de Covurlui, va apărea între satele Tălpigi și Cotoroaia, de asemenea în nord, acolo unde se va muta polul de influență. La Drăgușeni, ca lovitură pe linie turistică, se va iți un Tour Eiffel de lemn, dar la fel de înalt ca originalul din Paris.

CineMatca

Pamflet în versuri

Spurcărele de Submarin Cosorescu

Un mucos şi o mucoasă (2 în 1) stau pe drum,

suflă muci, îşi ling salive, scuipă-n linişte, fac fum,

râgâie, sughiţă tandru, gânguresc primordial,

dau verdicte, spun porecle de orală şi oral!

Dau să zic: elevii tatei, fiţi cu minte şi cuminţi,

nu mai daţi cu barda-n lună, nu mai măcinaţi în dinţi

timpul cesta, vremea ceasta, nu mai spuneţi fel de fel

de măscări şi tâmpenele… turturică!... turturel!

Şi chiar zic… mucosul zvârle înspre mine-un aforism,

de-am crezut că-ncepe-acela, Hîncu, nenea cataclism:

cântă, bă, la altă masă! fac ce vreau! cine eşti tu?

hai, uşcheala, să-ţi văd mersul! hodorogule! fac iu!

Plec, n-am încotro… mucosul şi mucoasa lui de rând,

ori de vază, ori de geniu, ori de ce-o mai fi fiind,

se întrec în hăhăială şi rămân colţari pe drum,

năclăiţi în spurcărele, în victorie şi-n fum!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Mall uriaș, între Băleni și Suhurlui

* În spatele investițiilor fără precedent din județ nu se află președintele Consiliului Județului, Costel Fotea, așa cum ați fi tentați să credeți. El însuși va afla din această pagină ce minunății vor apărea. Deja au început să apară, semnele de la Valea Mărului, Matca și Tecuci nu sunt întâmplătoare.

* Întrucât actuala reședință își va pierde autoritatea, linia unui tren de mare viteză, TGV, cum este denumită în Occident, cu precădere în Franța, se va întinde de la Târgu Bujor la Tulucești. Legătura cu principalul municipiu se va face prin intermediul unui traseu de maxi-taxi.

* Autostrada, marea problemă a Moldovei, va trece și pe la noi, mai exact pe la Nicorești, Brăhășești și Priponești, iar punctul de frontieră de la Giurgiulești va fi desființat. Va apărea unul nou la Brînza, în Republica Moldova, în dreptul satului gălățean Tămăoani.

* Nici sediul "Vieții libere" nu va mai rămâne aici. Vom migra spre centrul județului, care la rândul său va trebui să-și schimbe numele. Cel mai probabil i se va spune iarăși Covurlui, iar noi ne vom muta la Băleni. Apropo, între Băleni și Suhurlui se va întinde un uriaș centru comercial.

Brăhășești și câștigi

Florării listate la bursă

Activitatea intensă din perioada 1-8 martie, cu ecou și în zilele de 9 și 10 ale lunii, au dus la un fenomen nou în oraș. Mai toate florăriile, după un an de pandemie, au fost listate la bursă, având încasări fără precedent. "Deja ne-au sunat niște japoneji și niște chineji (sic!) ca să ne întreabă (sic!) cât vrem să cerem pe florăria noastră. Le-am zis să-și vadă de treaba lor, pupa-le-aș interesul lor, că nu dăm din mână o asemenea afacere", ne-a declarat un antreprenor din stația de autobuz din Țiglina 1.

FlorăRio de Janeiro

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2481 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Martie 2021 00:45

Mai multe din această categorie: