Japonia, între tradiţie şi modernitate

Japonia, între tradiţie şi modernitate
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cultura japoneză este, cu siguranță, una dintre cele mai fascinante din lume. În schimb, întrebarea legitimă pe care ne-o putem pune este dacă societatea japoneză este o lume a tradiționalului sau una a modernului?

Capitala țării, Tokyo, fascinează prin clădiri noi, moderne și înalte, ce te obligă să te pierzi, observându-le atât de jos, cât și din a doua cea mai înaltă clădire a lumii, Tokyo Skytree. De asemenea, există anumite districte în Tokyo cu o viață cotidiană extrem de aglomerată. Spre exemplu, intersecția Shibuya este cea mai aglomerată intersecție din lume, un loc în care semafoarele se schimbă o dată la două minute. În acest timp, aproximativ 3.000 de oameni se angajeză în traversare pe cele cinci treceri de pietoni amenajate în zonă.

La prima vedere, am putea spune că în Japonia întâlnim o societate cu adevărat modernă - lucru foarte adevărat, dar și fals, în aceelași timp. Ne putem lăsa foarte ușor păcăliți de "aspectul exterior" al unui popor, fără să-i cunoaștem cu adevărat "interiorul", mai exact comportamentul și gândirea cetățenilor.

Cine și-ar imagina că pe străzile moderne din Japonia pășesc încă mulţi cetățeni care obișnuiesc să practice ceea ce noi, vesticii, numim "lipsa egalității de gen"? Dacă în cultura europeană, femeile sunt încurajate să aibă propriile cariere și să se dezvolte atât pe plan personal, cât și pe plan profesional, societatea japoneză a secolului al XXI-lea încurajează femeile să renunțe la propriile cariere pentru a avea grijă de gospodărie.

În 2018, de exemplu, a fost scos la lumină faptul că una din cele mai mari universități medicale din Tokyo obișnuia să modifice rezultatele la examenele de admitere, pentru ca procentajul persoanelor de sex feminin care sunt admise să fie de 30 la sută. Motivul? Majoritatea femeilor japoneze ajung să renunțe la jobul lor pentru a se căsători și a avea copii. Pentru unele dintre ele, aceasta este o alegere proprie, dar pentru altele este o cale ce li se impune.

Încă din cele mai vechi timpuri, femeia japoneză trebuie să își desfășoare activitățile în gospodărie, nu să aibă o carieră. Conform tradiţiei, bărbatul japonez este cel care se cuvine să muncească și să susțină financiar membrii familiei.

Așadar, societatea japoneză deține chiar și în secolul al XXI-lea un puternic caracter tradițional. Vechea cultură niponă nu a putut fi detronată de încercările repetate de modernizare. Tot ceea ce s-a putut moderniza în spațiul nipon, până acum, au fost clădirile; comportamentul și gândirea cetățenilor au rămas profund japoneze, fiind caracterizate de înrădăcinatele valori tradiționale.

Citit 1528 ori Ultima modificare Duminică, 21 Martie 2021 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.