Top 10 monumente de văzut la Vatican

Top 10 monumente de văzut la Vatican
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Vaticanul este cel mai mic stat din lume. Se află în Roma, capitala Italiei. Este o țară cu un statut special, fiind practic înconjurată de un oraș. La Vatican se află Papa, conducătorul Bisericii Catolice. Papa este și șeful statului Vatican, țara care păstrează unele dintre cele mai importante monumente istorice și religioase ale lumii, de la Capela Sixtină pictată de Michelangelo, la frescele lui Rafael. Statul Vatican s-a înființat la 11 februarie 1929, are 44 hectare și o populație de 451 de persoane. Are un heliport și o gară. Turiștii care vor să viziteze Vaticanul nu au nevoie de pașaport, dar e bine să aibă acte de identitate asupra lor în timpul vizitei în acest stat.

Capela Sixtină

A fost realizată de Michelangelo, la cererea Papei Sixtus al IV-lea. Frescele sale reprezintă cea mai cunoscută imagine a creației omului de către Dumnezeu, fiind reproduse în milioane de copii și studiată în școli de pictură din lumea întreagă. Dar pereții celebrei capele sunt acoperiți cu scene biblice realizate și de alți mari pictori italieni, ca Perugino, Botticelli, Rosselli, Pinturicchio, Signorelli și Ghirlandaio.

Biserica Sfântul Petru

A fost construită între secolele 16 și 18, deasupra structurii ridicate în anul 326, pe mormântul Sfântului Petru, primul papă al creștinismului. Statuia uriașă a Sfântului Constantin uimește și acum pelerinii. Aici vei admira și celebra statuie Pieta, realizată de marele Michelangelo pe când avea doar 24 de ani.

Pinacoteca

Cuprinde 16 săli cu opere neprețuite ale Evului Mediu. Vei admira opere din perioada bizantină, desene de Rafael, opere ale lui Giotto, Fra Angelico, Perugino, Titian sau Da Vinci. O parte dintre operele ce au aparținut Vaticanului au fost luate de Napoleon și duse în Franța.

Piața Sfântul Petru

Aici au loc cele mai multe evenimente ale statului Vatican. Credincioșii catolici și turiști din toată lumea vin în piață, în timpul marilor sărbători, pentru a-l vedea pe Papă. Pe fiecare parte a pieții se află câte un obelisc egiptean, iar elementul central al acesteia e reprezentat de balconul papal.

Muzeul Vaticanului

Are cea mai mare colecție de sculptură antică din lume. Galeriile acestui muzeu adăpostesc un număr uriaș de obiecte simbol ale catolicismului. Printre acestea se află și sarcofagul Sfintei Elena, mama Împăratului Constantin, și sculptura Lacoon și fiii, în luptă cu doi șerpi uriași.

Apartamentul Borgia

Papa Alexandru al VI-lea Borgia și-a decorat, între anii 1492 și 1495, apartamentul cu picturi și gravuri ce combină scene religioase și subiecte din epoca Renașterii umaniste.

Cappella Niccolina

E un monument ce nu atrage atenția, dar este o operă unică, de o valoare inestimabilă. Se află în apropiere de sălile decorate de Rafael. Frescele din această capelă îi aparțin lui Fra Beato Angelico și sunt pline de gingășie și devoțiune.

Biblioteca Vaticanului

Deține 7.000 de incunabule (cărți scrise înainte de anul 1501), 25.000 de cărți scrise de mână în perioada medievală, 80.000 de manuscrise, care sunt colecționate aici încă din 1450. Și, evident, un număr imens de legende legate de aceste scrieri. Poți admira o parte dintre aceste comori, expuse în vitrine luminate: biblii pictate, scroluri vechi și papirusuri străvechi.

Muzeul Egiptean

A fost înființat de Papa Gregorie al XVI-lea, în 1839. O mare parte din colecție cuprinde obiecte aduse din Egipt de către Împăratul Adrian. Acestea sunt mumii, sarcofage, sculpturi ale zeilor și faraonilor și papirusuri. În două camere ale muzeului se află și obiecte din anticele Mesopotamia, Siria și Assiria.

Muzeul Chiaramonti

Cuprinde o galerie lungă, în care se află artă greacă și romană, precum și copii ale unor celebre statui dispărute.

Citit 1794 ori Ultima modificare Duminică, 28 Martie 2021 12:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.