Istoria pokerului, cel mai iubit joc de cărți din lume

Istoria pokerului, cel mai iubit joc de cărți din lume
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru unii e o sursă de relaxare, pentru alții e o metodă de a-și antrena mintea, iar pentru alții, o sursă de câștig. Indiferent de cum e privit, un lucru este sigur: este cel mai popular joc de cărți din lume. Nu a fost însă aşa dintotdeauna. Până să ajungă să fie jucat la nivel profesionist și să fie considerat un joc de strategie și un sport al minții, pokerul a fost văzut mai mult ca un joc de noroc, practicat doar de aventurieri. 

Istoria pokerului este învăluită în mister, de-a lungul timpului circulând mai multe teorii legate de originile sale. Una dintre cele mai răspândite este aceea conform căreia pokerul se trage din jocul francez "poque" sau jocul german "pochspiel". O altă teorie vizează jocul spaniol "primero". Alții însă acreditează ideea că pokerul își are originea în Persia, acolo unde se juca "As Nas", un joc de cărți ce datează din secolul al XVI-lea. Unii istorici sunt de părere că pokerul ar fi apărut ca un joc de domino, care se practica la curtea împăratului chinez, în secolul al X-lea. Acest joc ar fi o primă variantă a popularului "Pai Gow", prezent și astăzi în cazinourile din China.

Pokerul, așa cum îl cunoaștem astăzi, s-a conturat la începutul anului 1800, în America. Una dintre primele forme de poker, numită "poque", a fost jucată în New Orleans. Jocul a câștigat popularitate în rândul soldaților în timpul războiului civil american și, în cele din urmă, a migrat la frontiera de vest.

Prima atestare oficială a pokerului datează din 1829. Actorul britanic Joseph Crowell a notat în jurnalul său că a văzut emigranți ce jucau poker în așteptarea vaporului, în estuarul râului Mississippi, potrivit portalului ziare.com. Pe atunci, jocul era rudimentar: 20 de cărți erau împărțite, câte cinci. Cine credea că are mâna mai bună, paria. Dacă se adunau mai multe pariuri pe masă, se arătau cărțile și cel mai bun lua banii. Și aici vine ingredientul principal al pokerului: blufful. Cine paria fără să aibă o mâna bună putea câștiga, dacă ceilalți renunțau. Blufful este elementul care a asigurat în timp succesul pokerului.

Cea mai renumită versiune de poker, Texas Hold'em, a apărut în jurul anului 1925. Jucătorii nu mai primeau cinci cărți, ci doar două. Restul de trei se așezau pe masă și toți jucătorii le foloseau pentru a-și face propria formație. Acestea au făcut jocul mai complex, transformându-l dintr-un joc de noroc într-un joc de abilități.

Pe lângă Texas Hold’em, jucătorii au acum la dispoziție mai multe variante, de la Omaha, Razz, Seven Card Stud, Badugi, Deuce to Seven Triple Draw, până la Five Card Draw sau Horse.

Citit 675 ori Ultima modificare Joi, 09 Septembrie 2021 23:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.