Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Circul Sidoli, primul circ profesionist din România, și-a început povestea în 1874, sub conducerea italianului Theodor Sidoli, cunoscut tuturor la vremea respectivă datorită numerelor sale impresionante de călărie și dresură, scrie site-ul historia.ro.

Inițial, clădirea circului a fost construită pe locul actualului Hotel Cișmigiu, însă un puternic incediu izbucnit în 1887 a distrus-o aproape în totalitate. O nouă clădire a fost ridicată, un an mai târziu, la intersecția dintre strada Poliției și strada Sapienței. Datorită succesului avut, în 1889, Theodor Sidoli a înființat un circ asemănător la Iași.

Din 1891, după moartea tatălui, frații Cezar și Franzini Sidoli au continuat să ducă mai departe activitatea circului. Talentat, Cezar Sidoli cucerea publicul prin numere excepționale de acrobație, în timp ce Franzini era maestrul jongleriilor.

Unul dintre cele mai de seamă personaje ale circului a fost, în primii ani ai secolului XX, "celebrul Succi, postitorul fenomenal", care promitea să nu mănânce nimic 30-40 de zile, timp în care urma să stea închis într-un pavilion de sticlă, construit special pentru acesta. De-a lungul timpului au mai fost însă și alții, la fel de îndrăgiți de public, precum fraţii "patru Dumitrescu", trapeziştii Stroici, cunoscutul dresor de elefanţi George Mateescu, dar și clovnii Toni Mărculescu şi Tonino Milea.

Cu o capacitate de două ori mai mare ca a teatrului "Eforie", circul Sidoli a fost o adevărată încântare pentru bucureșteni, mereu dornici să asiste la o nouă reprezentație. Stagiunea de iarnă era întotdeauna cea mai așteptată. În preajma Crăciunului, circul se întrecea în a oferi publicului cele mai spectaculoase numere ale celor mai impresionante personaje.

După moartea lui Cezar Sidoli, Franzini, fratele rămas în viață, "îmbătrânit și obosit", a încercat cum a putut mai bine să ducă mai departe activitatea circului. În vara anului 1933, însă, circul Sidoli a dispărut definitiv din viața bucureștenilor.

Citit 176 ori Ultima modificare Vineri, 30 Aprilie 2021 23:35

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro