Faleza Superioară, în circuitul Formulei 1 (PAMFLET)

Faleza Superioară, în circuitul Formulei 1 (PAMFLET)
Deja se fac teste oficiale pe strada Portului din Galați
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Visam de ani de zile consensul, iar autoritățile au făcut un pas uriaș: Federația Internațională de Automobilism a omologat foarte frecventatul traseu de lângă bătrânul fluviu. Prin urmare, cei care erau deranjați de "liniuțe" îi vor aplauda pe potențialii campioni.

Nu suntem cu transportul naval

"Liniuțele" ilegale de pe Faleza Superioară a Dunării, o carte de vizită a Galațiului, constituie un fenomen greu de stăpânit. Fie că vorbim despre segmentul mai cunoscut al acestui drum sau despre strada Portului, o prelungire a rutei cu valențe turistice, aici se desfășoară deseori întreceri între posesorii de bolizi ai orașului. Există destui iubitori de cai-putere, n-ai cum să-i ignori, în ciuda "cocoașelor" și a altor piedici montate în zonă: municipiul de la Dunărea de Jos nu se identifică, așa cum ne-am fi așteptat cu transportul naval, ci cu întrecerile nocturne însoțite de bași la refuz. Muzică, nu zgomot. Nu e vorba de Bohemian Rhapsody, ci de Tzancă Uraganu' sau Florin Salam.

Fusese inițial o glumă?

Ajungând într-un punct mort - de ce ar fi eficiente camerele de supraveghere?, Poliția Rutieră și Primăria Municipiului Galați au inițiat un memoriu la Federația Internațională de Automobilism (FIA) pentru omologarea acestei distanțe. "A fost mai mult ca o caterincă, așa, nu ne așteptam la reacția lor. Că au și trimis doi inspectori, iar oamenii au stat cazați la un hotel de pe Faleză doar o noapte. Nu le-a trebuit mai mult", ne-a povestit viceprimarul Sorin Enache, distrat de faptul că organizația care reprezintă interesele automobiliștilor din întreaga lume a decis includerea Falezei noastre în circuitul Formulei 1.

Circuitul Bombardierilor

"Ne-au zis oamenii de la Federație că mai rar așa automobiliști talentați, cum au văzut la noi într-o noapte, că asta i-a și mirat: cum să conduci așa de tare la lumina farurilor? Le-am explicat că ăsta e bioritmul celor care fac așa-zisele liniuțe, că ăștia dorm toată ziua. Nu știu dacă au priceput, însă rămâne să găsim un nume pentru acest circuit", a continuat viceprimarul gălățean.

Se pare că autoritățile locale au înaintat o variantă care le surâde mai-marilor FIA: Circuitul Bombardierilor. "La Monza, de exemplu, prinzi mai greu 200 la oră, în schimb aici, la voi, am văzut performanțe remarcabile", ne-a gratulat un oficial european.

Ilegala Galaction

Pamflet în versuri

Una şi Unu de Submarin Cosorescu

Ce jumări!… una şi una!…/ iată, una, în troleu,

linge-un cocalar pe tâmpla/ plină cu-alde raj kapoor,

cu-alde guţă, cu-alde adi,/ cu-alde neamul lor cretin:

nişte glugi fără dotare,/ nişte beţe-nfipte-n cu…

nişte zvânturaţi de „vază”,/ de bani-gata, de asalt…

saci umpluţi cu lene lungă,/ fabrici de urlat şi fum,

instalaţii digitale/ şi de mare randament

în producţii de salivă,/ nesimţire şi dum-dum!

Zgreapţănă fără oprire,/ fac tam-tam şi fac hau-hau,

vâjâie din unghiuţe,/ râd brutal, boscorodesc,

mă înjură de n-am aer,/ şi mă vâră şi mă scot

când şi dac-am îndrăzneală/ să-i observ şi să-i citesc,

să le spun pe şleau, pe bune,/ uite-aşa, de la obraz:

hai, caramba!… alde fleoarcă,/ sclifosiţilor cu ştaif,

hai, luaţi-o şi pe mă-ta/ şi pe tac-tu… şi plecaţi

tocmai-n iad, cu tot tacâmul/ şi cu tot cu laif is laif!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Benzinării, două la kilometru

* După ce a devenit publică informația că, după Silverstone, Hungaroring și Monaco, circuite de tradiție ale Marelui Circ, Faleza Dunării va deveni o altă atracție a fenomenului, câțiva jucători de noapte ai urbei au inițiat o petiție pentru modificarea vitezei minime legale pentru această porțiune de drum. "Ce să mai cauți pe Faleză, dacă tigaia ta abia poate să prindă 90 la oră? Asta vrem, mașinile care se deplasează cu mai puțin de 150 de kilometri pe oră să nu aibă acces pe aici, prin zona noastră de antrenament, cu riscul de a fi confiscate și aruncate în Dunăre", ne-a declarat unul dintre inițiatori.

* Totodată, pentru ca pregătirile automobiliștilor dunăreni să nu fie tulburate de diverse probleme, vor fi amplasate benzinării după fiecare jumătate de kilometru. "Mașinile care se dau pe Faleză sunt foarte puternice, dar știm că ele n-au văzut niciodată plinul de carburant. Așadar, când alimentezi de numai 30-50 de lei, e posibil să rămâi în drum și să mai încurci vreun participant la antrenament. O să fie benzinăriile cum sunt boxele în Formula 1, ca să poți trage repede pe dreapta", s-a justificat unul dintre reprezentanții Galațiului care țin legătura cu boardul Federației Internaționale de Automobilism.

Rent-a-carburant

Plaja "Dunărea" va fi redeschisă în decembrie

Contribuabilii s-au arătat profund deranjați de anunțul societății Gospodărire Urbană, notificare conform căreia Plaja ”Dunărea”, abia lansată la apă în ultima lună de vară, va fi închisă în zilele următoare. Văzând valul dezaprobator, responsabilii municipalității au revenit cu o precizare: "Nu vă impacientați, plaja va fi redeschisă în decembrie, pentru cei care vor să se antreneze în perspectiva ceremoniei de Bobotează, când se aruncă crucea în apă". Dacă nici asta nu mai e o veste bună, înseamnă că suntem rău-intenționați.

Ce-ai făcut, Bobotează?

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 1078 ori Ultima modificare Joi, 09 Septembrie 2021 23:30

Mai multe din această categorie: