Palatul Ideal al poştaşului Cheval - singurul monument de arhitectură naivă din lume

Palatul Ideal al poştaşului Cheval - singurul monument de arhitectură naivă din lume
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru turiştii cărora le place să bată drumuri mai puţin cunoscute şi să descopere destinaţii aparte, de unde să plece nu doar cu o amintire frumoasă, ci şi cu o altă perspectivă asupra lumii, Palatul factorului poştal Ferdinand Cheval, din Hauterives, departamentul Drôme, Franţa, este un loc de neratat, rodul muncii unui singur om, după cum stă scris şi pe edificiu.

Istoria şi omul

Ferdinand Joseph Cheval era un factor poştal de ţară, în vârstă de 43 de ani, atunci când, în martie 1879, în drumul său zilnic pentru a distribui corespondenţa, s-a împiedicat de ceea ce avea să fie prima piatră din incredibilul său castel, rod al viselor şi imaginaţiei unui om simplu, care avea să-şi transforme grădina de zarzavaturi într-un tărâm fermecat, sursă de inspiraţie pentru mulţi artişti plastici contemporani şi obiectiv turistic vizitat de mii de oameni în fiecare lună.

Între 1879 şi 1912, factorul Cheval şi-a dedicat tot timpul liber construirii castelului său magic. 10.000 de zile, 93.000 de ore, 33 de ani de eforturi susţinute au dus la construcţia Palatului Ideal, admirat de Picasso şi Max Ernest, pentru clasificarea căruia ca monument istoric în 1969 s-a zbătut însuşi André Malraux, în calitate de ministru al Culturii din Franţa.

Ferdinand Cheval nu avea decât şase ani de şcoală, el provenind dintr-o familie săracă de ţărani, care se străduiau din greu să pună pâine pe masă. Poştaşul şi-a hrănit imaginaţia cu imaginile din cărţile poştale pe care le distribuia şi cu informaţiile găsite în revistele foarte citite la acea vreme, precum Le Magasin Pittoresque (Magazinul pitoresc) sau La revue illustrée (Revista ilustrată).

Construcţia

Începută cu faţada Est, care are în centrul său o "fântână a vieţii", încadrată de un câine şi un leu şi iniţial alimentată cu apă dintr-un bazin (s-a renunţat la sistem, fiindcă fragiliza construcţia), construcţia continuă frenetic, Cheval adăugând temple, coloane, animale şi personaje fantastice, precum şi trei giganţi care domină această parte, terminată după 20 de ani, potrivit inscripţiei de pe zid. Materialele folosite sunt pietrele adunate de Cheval, scoici şi mortar de var.

Faţada Vest îndeamnă la o călătorie imaginară: aici se găsesc reproduse modele de construcţii tipice şi celebre din toată lumea, de la cabanele elveţiene la templele hinduse, inclusiv o moschee, care se deschide către Galeria interioară. La intrarea în aceasta este inscripţionat poemul «Ton idéal, ton Palais» (Idealul tău, palatul tău) de Emile Roux Parassac, care a inspirat numele monumentului. Galeria este plină de animale executate în basorelief. Trei scări duc pe Terasă, unde se află şi prima piatră găsită de Ferdinand Cheval şi care a determinat începerea proiectului.

Faţada Nord este foarte bogat ornamentată cu animale reale şi mitologice, sub ochiul atent al lui Adam şi al Evei, aceasta fiind un ecou al mormântului său, pe care Cheval îl va construi, timp de opt ani, în cimitirul din apropiere, după ce va fi terminat Palatul Ideal, şi unde odihneşte împreună cu familia.

Clasarea

Palatul Ideal a fost, cum spuneam mai sus, clasat drept monument istoric în 1969, la iniţiativa ministrului Culturii, André Malraux, care îl considera "singurul exemplu de arhitectură de artă naivă. Arta naivă este un fenomen banal, pe care toată lumea îl cunoaşte, dar care nu are arhitectură... Într-o epocă în care arta naivă a devenit o realitate considerabilă, ar fi copilăresc să nu [îl] clasăm, când tocmai noi, francezii, avem şansa de a fi proprietarii singurului monument de arhitectură naivă din lume, şi să aşteptăm să se dărâme." Clasarea s-a făcut contra opiniei tuturor funcţionarilor din Ministerul Culturii, posteritatea demonstrând că atât Malraux, cât şi Picasso, Max Ernst, André Bréton şi Tiguely, care cu toţii admirau produsul imaginaţiei lui Cheval, au avut dreptate.

Citit 2789 ori Ultima modificare Duminică, 26 Septembrie 2021 04:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.