Noi misiuni cu echipaj uman pe Lună

Noi misiuni cu echipaj uman pe Lună
Prima misiune Artemis. Lansare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) a Statelor Unite ale Americii (SUA) a anunţat că vizează luna februarie 2022 pentru lansarea "Artemis 1", prima misiune din cadrul programului agenţiei spaţiale americane de revenire pe Lună, informează AFP, preluată de Agerpres. Misiunea, preconizată iniţial să aibă loc până la sfârşitul acestui an, va marca lansarea propriu-zisă a programului "Artemis", care va permite SUA să trimită misiuni cu echipaj uman pe Lună, printre care şi prima femeie astronaut care ar ajunge pe suprafaţa selenară.

Acest prim zbor de test se va desfăşura fără astronauţi la bord: noua rachetă gigant a NASA, denumită SLS, va propulsa spre Lună capsula "Orion", după care va reveni pe Terra. ''Fereastra de lansare din februarie se deschide pe 12, iar ultima oportunitate din februarie va fi pe 27'', a declarat cu prilejul unei conferinţe de presă Mike Sarafin, responsabilul misiunii. Dacă va fi cazul, în special dacă racheta nu va fi gata în timp util, alte ferestre de lansare sunt preconizate pentru luna martie (din 12 până în 27) şi în aprilie (din 8 până în 23).

Racheta a fost asamblată complet, cu capsula "Orion" în vârf, la Centrul Spaţial Kennedy de la Cap Canaveral, Florida. Ansamblul are o înălţime de circa 100 de metri. ''Este o etapă foarte importantă. Ne arată că ne aflăm pe ultima linie dreaptă a misiunii'', a comentat Mike Sarafin.

La începutul lunii ianuarie, lansatorul va fi adus la pista de lansare, pentru o repetiţie generală. Rezervoarele vehiculului vor fi alimentate cu carburant şi va fi simulată o numărătoare inversă. După realizarea acestui test, va fi anunţată data exactă de lansare.

Dacă va avea loc în prima jumătate a ferestrei de lansare din februarie, atunci misiunea va dura circa şase săptămâni. Dar dacă va avea loc în cea de-a doua jumătate, vehiculul va petrece doar circa patru săptămâni în spaţiu, a mai precizat Sarafin.

În luna martie, SLS a realizat cu succes un test static al motoarelor (procedură cunoscută sub denumirea ''hot fire'') în Mississippi, după care racheta a fost transportată în Florida.

"Orion" a ajuns deja o dată în spaţiu, în 2014, propulsată de o rachetă "Delta IV". A efectuat de două ori înconjurul Terrei, pentru a testa în special scutul termic, în momentul revenirii în atmosferă.

Dar de data aceasta, ''când vom reveni de pe Lună, viteza va fi mult mai mare, iar temperatura mult mai ridicată'', a subliniat Mike Sarafin.

"Artemis" are mai multe obiective, a detaliat acesta: să demonstreze capacitatea capsulei "Orion" de a reveni de pe Lună, de a opera în spaţiul îndepărtat, unde ''temperaturile sunt cu mult mai scăzute decât pe orbita terestră joasă'', precum şi recuperarea cu succes a rachetei.

Sunt prevăzute şi obiective suplimentare cum ar fi studierea efectului radiaţiilor pentru viitori astronauţi ce vor ajunge pe Lună şi, nu în ultimul rând, realizarea unui selfie al capsulei, cu Luna în plan îndepărtat.

Responsabilii NASA nu au dorit să precizeze dacă urmează să fie revizuit şi calendarul misiunii "Artemis 2". Pentru moment, această a doua misiune este preconizată pentru 2023 şi va implica un echipaj cu doi astronauţi la bord, care însă nu vor aseleniza.

Abia odată cu "Artemis 3", astronauţii vor păşi din nou pe solul selenar. Data preconizată iniţial pentru această misiune era 2024, un termen care, în contextul actual, pare imposibil de respectat.

Citit 1217 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 00:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.