Selfpay-urile din Galați, mâna Ocultei. Oamenii de rând nu vor să audă de noile stații. PAMFLET

Selfpay-urile din Galați, mâna Ocultei. Oamenii de rând nu vor să audă de noile stații. PAMFLET
Acesta e robotul care îi sperie pe gălățeni
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cuiva îi stătea în gât aglomerația de la Taxe și Impozite, consideră gălățenii, pentru care stațiile de plată din oraș sunt un implant împotriva naturii. Coadă, te iubim!

De ce să fie simplu?

Chiar așa, într-un oraș care a cultivat statul la coadă, fie că pomenim ghișeele de la Taxe și Impozite, interesul pentru abonamentele Transurb sau pentru revelioanele la Patinoarul Artificial, numai apariția unor cutii electronice mai lipsea. Și nu pentru a fi atins un obiectiv oarecare, e unul care lovește simbolic contribuabilul de rând. Selfpay-urile amplasate de municipalitate în toate zonele orașului Galați ar putea rezolva multe dintre probleme, cele 30 de stații care au răsărit în urbe putând fi utilizate pentru achitarea de taxe și impozite, diverse amenzi, facturi și alte angarale. "E mai simplu, nu se mai stă la coadă, scapi mai ușor și este și mai plăcut", explică un reprezentant al Primăriei.

Miroase a implicare "de sus"

Și, totuși, zâmbetul de pe chipul autorităților, satisfăcute că au bifat și acest detaliu fără de care Galațiul n-ar mai fi putut râvni la statutul de smart city, nu este tradus conform așteptărilor. Cei mulți consideră că aparatele, care par un soi de păcănele next level, sunt un implant împotriva naturii. "Când ni s-a dorit binele, ca să credem că aceste stații de plată online au fost aduse în folosul nostru, al comunității?", ne-a întrebat retoric un bătrânel, convins fiind că Oculta Mondială e la rădăcina acestei idei. "De mult vor să ne pună cu botul pe labe pe noi, ăștia, din Galați. Ce naiba or avea cu noi? Poate pentru că aici au fost inventate garajele, mai știi?" Chiar așa, acesta să fie motivul?

Tradiția, lovită în plin

Alți concitadini ne-au scris la poșta redacției că flota de selfpay-uri comandată și pusă la treabă de Primărie are menirea de a zdruncina încrederea românului de rând în obștescul stat la coadă. "Tradițiile noastre le stau în gât, mama lor de nenorociți! Dar o să vedeți, nu ne vom da bătuți, noi tot o să stăm la cozi de pe la 3 dimineața la Romarta, pentru a plăti taxele și impozitele. Da, da, de pe 3 ianuarie, că anul 2022 o să înceapă în weekend. Să plătească ei la roboțeii ăștia cu ecran, nu renunțăm noi la bonuri de ordine, la statul unul într-altul, ca să nu înghețăm de frig, sau la alte lucruri frumoase", spun gălățenii, supărați că mâna lungă a forțelor necunoscute a ajuns și la Dunărea de Jos.

Țiglina Pay

Pamflet în versuri

ALDE SAPIENS de Submarin Cosorescu

Îl vezi?!... (e homo sapiens).../ gândeşti că huruie de sens,

crezi că-i prezent şi viitor.../ da-i maimuţoi tehnicolor,

scuipă la ţintă, urlă tâmp,/ are manele în carâmb,

are cordoane-n cap şi-n cu.../ creier sintetic şi obscur,

blugi jerpeliţi, tricou descris/ cu-alde fac(iu) şi alde miss,

cu-alte cuvinte de asalt.../ cu moacă de ghiorlan înalt,

dar ţopârlan, sfrijit, infect,/ cu alergie la respect,

pute a lene-n sus şi-n jos.../ cât de frumos, şi ce frumos!

O vezi?!... (e homo sapiens).../ gândeşti că are sana mens,

crezi că e mâine oblu, cert.../ da-i o maimuţă de concert,

strigă stricat, strâmb şi banal/ în aparatul digital,

şi poartă cabluri, cum şi el,/ în creieraşul mărunţel,

blugi destrămaţi până la cu.../ cu rock şi hap şi k (k)pur,

cu fiţe, aere şi "rost"/ de (mala)divă lungă-n post,

şi (live, magistral, perfect)/ face spuzire la respect,

şi (până-n sânge, până-n os)/ pute-a trândavă... ce frumos!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Unele amenzi nu pot fi achitate

* Unii dintre politicienii locali se plâng că nu-și pot achita amenzile la noile aparate stradale. Ulterior, ei își aduc aminte că sancțiunile n-au mai fost aplicate, ei reușind să dea "un telefon" la "cine trebuie".

* De asemenea, se pare că nici vechile datorii care au îngropat Apatermul nu pot fi achitate la selfpay-urile lăudate excesiv. "E foarte posibil să fie o problemă de sistem. Politic", a comentat un electrician pus pe șotii, el fiind și epigramist în timpul liber.

* Se zvonește că Lakshmi Mittal, omul de afaceri britanic de origine indiană care cumpăra cu tam-tam combinatul siderurgic gălățean la începutul anilor 2000, ar urma să încerce un selfpay din Țiglina 1 sau din Mazepa pentru a vărsa restul de bani în contul istoricei achiziții. Doar ne-am pus deseori problema de ce a plătit atât de puțin.

* Ne întreabă cineva dacă la aceste aparate vor putea fi achitate biletele pentru transportul cu bacul, mai ales după intrarea în uz a podului peste Dunăre de la Brăila. Ni se pare o ironie care nu-și are locul: nici garaje, dacă vor fi dărâmate toate, nici feribot, ca să-i respectăm denumirea tehnică. Chiar e nevoie de un nou Galați?

Selful lui Moș Crăciun

Pariuri. Piromanul și pompierii

Cazul ofițerului din cadrul Jandarmeriei Galați, individ care a incendiat din gelozie opt mașini, este revoltător. Nici anchetatorilor nu le vine să creadă că jandarmul a recurs la acest gest pentru a le da de lucru colegilor de minister de la Pompieri. "Nu e legat de iubita lui, el a vrut să le transmită ceva băieților de la ISU Galați, de aceea a incendiat mașinile. Se aude că în acea seară pompierii se uitau la fotbal, doar a vrut să le strice cheful. Nu i-o fi ieșit biletul la pariuri", concluzionează specialiștii.

Dacii și piromanii

CITEȘTE MAI MULTE DIN ACEEAȘI CATEGORIE, PAMFLET

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2967 ori Ultima modificare Luni, 08 Noiembrie 2021 00:32