Caligrafia arabă, în patrimoniul UNESCO

Caligrafia arabă, în patrimoniul UNESCO
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

UNESCO a inclus caligrafia arabă pe lista patrimoniului său imaterial, un statut care va contribui la conservarea acestei practici artistice străvechi, larg răspândite în lumea arabo-musulmană, informează AFP, preluată de Agerpres. Candidatura acestei practici artistice prezentată organizaţiei ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură (UNESCO) a fost susţinută de 16 ţări, în frunte cu Arabia Saudită, state unde islamul este religie dominantă sau majoritară.

Includerea caligrafiei arabe pe lista patrimoniului imaterial a fost anunţată de UNESCO pe Twitter. ''Caligrafia arabă este o practică artistică ce constă în notarea de mână a scrisului arab într-o manieră fluidă în scopul exprimării armoniei, graţiei şi frumuseţii'', a precizat UNESCO.

Acest procedeu artistic ''a servit mereu drept simbol al lumii arabo-musulmane'', a declarat Abdelmajid Mahboub, din cadrul Societăţii de conservare a istoriei saudite, un ONG implicat în proiect. Însă ''mulţi oameni nu mai scriu de mână din cauza evoluţiei tehnologiilor'', iar numărul artiştilor specializaţi în caligrafia arabă s-a redus dramatic, a deplâns el. Din acest punct de vedere, înscrierea în patrimoniul imaterial UNESCO ''va avea cu siguranţă un impact pozitiv'' asupra conservării sale, a mai spus Mahboub.

Patrimoniul cultural imaterial sau ''patrimoniul viu'' este ''moştenirea primită de la strămoşii noştri pe care o transmitem urmaşilor noştri'', potrivit definiţiei UNESCO. Include ''tradiţii orale, arte ale spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive''. În ultima lună, au mai fost incluse în patrimoniul UNESCO, printre altele, rumba congoleză, festivităţile cultului Sfântului Ioan Botezătorul din Venezuela, dansurile asociate festivalului Corpus Christi din Panama, valori legate de olărit, tradiţii şi practici ale populaţiei indigene Awajún din Peru şi Marele Festival de la Tarija (Bolivia).

Citit 837 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 00:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.