Muzeul care este o operă de artă în sine

Muzeul care este o operă de artă în sine
Design şi arhitectură
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cu o formă hipnotizantă, ce aminteşte de structura stâncilor abrupte de pe coastele Scoţiei, muzeul scoţian V&A Dundee iese în evidenţă atât prin exteriorul său modern, cât şi prin interiorul ce găzduieşte o diversitate de obiecte şi evenimente.

Muzeul V&A Dundee, ridicat în oraşul cu acelaşi nume din Scoţia, este dedicat artelor aplicate şi designului şi şi-a deschis porţile pe 15 septembrie 2018, scrie Agerpres. Clădirea, proiectată de arhitectul japonez Kengo Kuma, este primul muzeu V&A din afara Londrei. Instituţia este o ramură a clasicului Victoria and Albert Museum (V&A) din capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, prestigios muzeu de arte decorative şi design, cu o colecţie ce include peste 4,5 milioane de obiecte, fondat în 1852 şi numit după regina Victoria şi prinţul Albert.

Arhitectul japonez Kengo Kuma, cel care a proiectat noul stadion din capitala niponă pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, dar şi Muzeul de Artă "Suntory" din Tokyo, Cité des Arts din Besançon sau Muzeul "Hans Christian Andersen" din Danemarca, a declarat că inspiraţia pentru acest proiect i-a venit de la falezele stâncoase de pe coastele estice ale Scoţiei. Conceptul său a câştigat competiţia de proiecte la care au participat 120 de dosare depuse pentru realizarea acestui muzeu.

Muzeul are o suprafaţă totală de 8.500 de metri pătraţi şi găzduieşte 1.650 de metri pătraţi de spaţiu expoziţional, cu galerii pentru expoziţii temporare şi permanente, dar şi centre educative, laboratoare, un magazin şi o cafenea. În plus, un restaurant şi o terasă se află la etajul superior şi oferă o privelişte deosebită, în care rolul principal îl are râul Tay. În "miezul" clădirii se află un spaţiu impunător, cavernos, decorat cu lemn local, conceput pentru a găzdui concerte, spectacole live şi alte evenimente, potrivit inexibit.com. Clădirea este structurată pe trei etaje şi se distinge prin faţada aparte, alcătuită din 2.500 de panouri prefabricate din piatră brută, de până la 4 metri lăţime şi o greutate de până la 3 tone fiecare.

Lucrările de construcţie au început în aprilie 2014, iar clădirea a fost inaugurată în septembrie 2018. Costurile s-au ridicat la circa 80 milioane de lire sterline, sumă acoperită în mare parte de guvernul scoţian.

Printre piesele incluse de-a lungul timpului în cadrul expoziţiilor muzeului s-a numărat un fragment de lambriu de lemn din salonul de la clasa întâi de pe vasul Titanic. Principalele exponate sunt, însă, incluse în galeriile dedicate designului scoţian, multe dintre acestea aduse de la V&A din Londra sau împrumutate din alte colecţii din Scoţia. Una dintre principalele atracţii este "The Oak Room" ("Camera de stejar") creată de arhitectul, designerul şi pictorul scoţian Charles Rennie Mackintosh, un interior care nu mai fusese admirat public de aproximativ o jumătate de secol, proiectat în 1907 pentru o ceainărie din Glasgow.

Obiectivul propus pentru primul an, de jumătate de milion de vizitatori, a fost atins la doar şase luni de la deschidere.

Citit 1920 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 00:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.