Galațiul, Triunghiul Bermudelor: A dispărut bustul lui Ștefan, a apărut al lui Picu (PAMFLET)

Galațiul, Triunghiul Bermudelor: A dispărut bustul lui Ștefan, a apărut al lui Picu (PAMFLET)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Când acuzi o pierdere, de fapt, trebuie să te aștepți la o apariție intempestivă. Județul nostru a rămas fără ditamai căpățâna de domnitor, dar s-a trezit ca peste noapte cu statuia gânditoare a unui ex-viceprimar. Dumnezeu nu doarme.

Simbol pentru hoții de duzină?

Nimic nu se pierde, Jana nu e moartă, totul se transformă. Textul cântecului de jale e puțin diferit, dar tot aici se ajunge, la un echilibru nemaipomenit. Întreaga presă românească a vuit zilele trecute după dispariția unei statui a domnitorului Ștefan cel Mare, obiect din bronz de 1,5 tone aflat în proprietatea Primăriei Tecuci. Se pare că bustul lui Ștefan Vodă se afla într-un oarecare depozit al municipalității, iar o asemenea volatilizare nu poate fi decât foarte suspectă. Asta-i mai trebuia județului Galați, pierderea unui simbol, măcar și pentru că hoții de duzină n-ar fi putut deosebi chipul domnitorului de figura vreunui manelist cu mustață.

Am fost sunați, i-am luminat

Dispariția care i-a oferit prilejul primarului tecucean Lucian Costin de a solicita o mai mare implicare a forțelor de ordine a fost, însă, urmată de o veste foarte bună. În magazia unui grup școlar tehnologic din Pechea a fost descoperit un alt bust, de data aceasta fiind sculptura care îl înfățișează pe un notoriu politician local. "Ne-am speriat prima dată, am zis că-i o vrăjitorie, mai ales când am văzut cum se uită, puțin pe gânduri, cum să vă zic", ne-a povestit un profesor de atelier care căuta în acea șandrama câteva sape și lopeți pentru săparea curții instituției școlare. "Am zis că sigur e om, apoi am sunat la redacția dumneavoastră ca să ne luminați", a adăugat el.

Realizată de Brâncuși de Covurlui

Statuia, nu există niciun dubiu, reprezintă un omagiu adus fostului viceprimar al municipiului Galați, Picu Apostol Roman. Am aflat în timp record și cine a realizat-o. "E făcută de un tip de la noi, din Pechea, foarte talentat. Noi îi ziceam Brâncuși de Covurlui, dar îi cam place să bea. A fost prin partidul lui Dan Diaconescu la un moment dat și așa l-a cunoscut pe Picu. I-a plăcut de el, zicea că are discurs de băiat învățat cu greutățile orașului. Și așa a decis să-i facă un bust, dar i l-a sculptat pe un cap al lui Einstein, cred că s-a gândit el la ceva. Nu știu exact la ce", s-a exprimat un critic de artă rurală, care la final ne-a întrebat dacă nu-i facem și lui o cinste cu ceva.

Statuia Aproape Tot

Pamflet în versuri

ALELEI! (un Dac ş-o Dacă) de Submarin Cosorescu

Ş-am să te-azvârl afară de pe hartă,/ guzganule cu creier covăsit

de-atâta incultură, lăcomie/ - şi va să-ţi pară rău că n-ai murit

în pântece la mă-ta, în pustiul/ din care ai venit numai să vrei

ce nu-i al tău şi nu a fost vreodată/ - dispari, chem geto-dacii... ALELEI!

Îi chem să-ţi amintească pe-ndelete,/ cu vorbă dulce, dar şi cu amară:

stai liniştit, nu te umfla în pene,/ eşti venetic, adică nu ai ţară

şi nu ai caracter, nici îndoială,/ nimic nu ai frumos sub osul frunţii,

mănânci palincă, urli - primul vostru/ de asta a crăpat în noaptea nunţii!

Eşti tolerat, guzganule nemernic/ - îţi pute urma, strâmbi menirea crucii:

gata, fii blând... şi dacă n-ai smerire,/ ai s-o păţeşti cum au păţit-o turcii!

Nu te lua de Sarmizegetusa,/ guzganule... neam prost... fără temei! -

un DAC ş-o DACĂ te avertizează:/ ascunde-te în pustă... ALELEI!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

I se ridică și lui Durbacă una

* Statuia lui Ștefan cel Mare, furată de la Tecuci, pare să fi fost trimisă la Istanbul ca monedă de schimb pentru sabia aceluiași domnitor. Dar va fi ca la Radio Erevan: bustul nu a fost expediat pentru returnarea armei albe a lui Fane Babanu', ci ca să aibă și sabia cu cine socializa.

* Foștii proprietari de garaje din Galați au ca obiectiv realizarea unei statui a fostului primar Eugen Durbacă. "Să-i dea Dumnezeu sănătate, că mare pomană a mai făcut cu noi! Am vrea ca statuia domniei sale să troneze exact pe un garaj din municipiu, măcar pe ăla să nu-l dărâme", au scandat ei în fața Prefecturii.

* Președintele Consiliului Județului Galați, Costel Fotea, afirmă că l-a visat pe Ștefan cel Mare după dispariția bustului său: "Parcă îmi zicea prin vis că acea lucrare ar trebui vândută doar pe băutură, aceasta fiind garanția că o asemenea capodoperă nu va fi înstrăinată, că va rămâne printre moldoveni."

* "Nu-mi face nimeni statuie". Iată o declarație suspectă a actualului edil-șef Ionuț Pucheanu, încă din primul său mandat. Ne putem gândi că tocmai din acest motiv a dispărut bustul lui Ștefan? Desigur. Invidia poate fi un argument.

Soclu’ cel mare

Informația cu figuranții e falsă

Știrea conform căreia se caută figuranți pentru realizarea unui film despre Revoluție turnat la Brăila este, se pare, o minciună sfruntată. Brăilenii răspândesc această informație pentru a strânge mai mulți gălățeni într-un loc. De când a fost ridicat un mall la Galați, cel de la Vărsătura a avut încasări tot mai modeste, iar apariția restaurantului McDonald’s în orașul vecin n-a fost luată cu asalt de consumatorii din Țigline și Mazepe, așa cum s-a întâmplat cu cel de la Galați în care nu mai aveai loc din cauza posesorilor de buletin din Chercea și Vidin.

Vărsătura-vura

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2068 ori Ultima modificare Vineri, 04 Februarie 2022 12:25

Mai multe din această categorie: