Un cocktail de chimicale afectează calitatea spermei

Un cocktail de chimicale afectează calitatea spermei
Și în cazul paracetamolului, a fost demonstrat că provoacă o diminuare a calității spermei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un amestec de poluanți chimici măsurați în organismele oamenilor are legătură cu scăderea calității spermei, arată un nou studiu, potrivit The Guardian. Oamenii de știință spun că unele chimicale, precum bisfenolii și dioxinele, influențează hormonii și afectează calitatea lichidului seminal, iar studiul a găsit că acești compuși sunt prezenți împreună, în organism, la niveluri „uimitoare”, de până la 100 de ori față de cât este considerat sigur.

Bisfenol A (BPA) este responsabil pentru cele mai mari riscuri, spun oamenii de știință. Compusul chimic se găsește în lapte și mâncare conservată în metal, deoarece se desprinde din stratul care căptușește interiorul. Etapele importante pentru dezvoltarea sănătoasă a funcției sexuale masculine se petrec în timpul sarcinii, făcând rezultatele studiului în mod special relevante pentru femeile însărcinate, spun cercetătorii.

Numărul și concentrația de spermatozoizi au suferit un declin alarmant în țările occidentale, timp de decenii, spun oamenii de știință, numărul de spermatozoizi înjumătățindu-se în ultimii 40 de ani. Alte probleme sexuale la bărbați, precum malformația penisului, cancerul la sân și testiculele necoborâte au crescut ca incidență. Chimicalele care afectează hormonii sunt primul suspect, iar studiul arată potențialul cocktailului de chimicale de a face rău.

Echipa de cercetători, condusă de profesorul Andreas Kortenkamp, de la Universitatea Brunel din Londra, a spus că „am fost uimiți de magnitudinea indicelui de pericol”, măsura riscului provenit din cocktailul de chimicale. Echipa a fost, de asemenea, surprinsă că BPA este cel mai îngrijorător compus chimic, studiile anterioare fiind concentrate pe ftalați, care sunt folosiți în plastic.

Kortenkamp a declarat pentru The Guardian că cercetarea va permite efectuarea de studii epidemiologice mai bune pe oameni pentru a analiza impactul. „Însă, personal, cred, cu dovezile pe care le-am produs, că nu există motiv de întârziere a oricărei acțiuni de reglementare”, notează Digi24.ro.

Cercetarea, publicată în jurnalul Environment International, analizează măsurătorile a nouă compuși chimici, inclusiv bisfenol, ftalați și paracetamol, din mostre de urină de la aproape 100 de bărbați danezi cu vârste între 18 și 30 de ani. De asemenea, studiul a folosit date existente, majoritatea de la Agenția Europeană pentru Standarde Alimentare, pentru a estima expunerea oamenilor la alte 20 de chimicale.

Aceste date au fost comparate cu niveluri acceptabile de expunere, de asemenea, derivate din literatura științifică. Aceasta a oferit o măsură a potențialului impact al fiecărei chimicale, care au fost apoi adăugate împreună folosind o metodă stabilită să producă o măsură generală de risc pentru cocktailul de compuși chimici din fiecare bărbat.

Toți bărbații au fost expuși la o combinație nesigură de chimicale, iar cei mai expuși din studiu au avut niveluri de 100 de ori mai mari decât valorile acceptabile, media fiind de 17 ori. „Analiza noastră arată depășiri alarmante la expunerile acceptabile combinate”, au concluzionat cercetătorii.

Savanții au putut, de asemenea, să clasifice chimicalele, BPA fiind cel mai important factor de risc, urmat de dioxine, paracetamol și ftalați. Însă, înlăturarea BPA nu a diminuat expunerea combinată la niveluri acceptabile.

Paracetamolul a fost demonstrat că provoacă o diminuare a calității spermei la animalele din laborator și crește riscul testiculelor necoborâte la băieții născuți din mame care folosesc analgezice în timpul sarcinii. În 2021, o analiză susținută de 90 de oameni de știință spunea: „Recomandăm ca femeile însărcinate să fie atenționate la începutul sarcinii să renunțe (la paracetamol – n.red.) dacă nu le este recomandat medical și să se consulte cu un doctor sau farmacist dacă au dubii”.

Cercetătorii au acceptat că sunt incertitudini în analizele lor. De exemplu, datele folosite erau din anii 2009-2010 iar, în vreme ce expunerea la BPA s-a diminuat puțin de atunci, expunerea la alți bisfenoli s-a mărit. Este, de asemenea, posibil ca femeile tinere să nu aibă aceeași expunere chimică precum bărbații tineri implicați în acest studiu.

Însă cercetătorii au spus: „Având în vedere multitudinea chimicalelor la care oamenii sunt expuși, aceste constrângeri aproape sigur înseamnă că am subestimat riscurile amestecului”. Așa-zisele „chimicale veșnice”, compușii PFAS, ar putea dăuna lichidului seminal, însă au fost excluse de la studiu având în vedere că datele sunt limitate. Poluarea aerului ar putea, de asemenea, să afecteze calitatea spermatozoizilor.

Pe lângă impactul chimicalelor, alte cauze pentru calitatea în scădere a spermatozoizilor au fost propuse de oamenii de știință, cercetarea sugerând legături cu greutatea corporală, lipsa activității fizice și fumatul.

„Nu spunem că doar chimicalele sunt singurul factor”, a spus Kortenkamp. „Epidemiologii nutriționiști spun că mâncarea grasă – brânză, unt, grăsimi ieftine, multă carne grasă – nu este bună pentru calitatea spermei”.

Citit 647 ori Ultima modificare Duminică, 19 Iunie 2022 02:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.