De ce unii oameni devin triști, după sex

De ce unii oameni devin triști, după sex
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un contact intim ar trebui să ne dea o stare de bine sau să ne elibereze de stres. Cu toate acestea, unele persoane, mai ales femeile, au o stare de tristeţe sau chiar plâng după ce actul sexual s-a încheiat.

Disforia postcoitală: aceştia sunt termenii medicali care descriu senzația neplăcută pe care unii oameni o experimentează după actul sexual, care, de altfel, este satisfăcător în sine, informează lemonde.fr, citat de clickpentrufemei.ro. De asemenea, mai este cunoscută şi ca tristeţe postcoitală. După un contact sexual, cele mai multe persoane au o stare de bine, fizică şi psihică. În cazul persoanelor cu disforie postcoitală, imediat după actul intim apar melancolia, tristețea, anxietatea, iritabilitatea sau agitația. Această stare poate dura chiar şi mai mult de o oră și nu poate fi ameliorată, de pildă, de mângâierile sau cuvintele de bine ale partenerului.

Potrivit lui Evelyne Dillenseger, sexolog şi psihanalist citat de doctissimo.fr, fenomenul poate afecta ambele sexe. „Disforia este un fenomen care afectează atât femeile, cât și bărbații. Cu toate acestea, în cazul bărbaţilor, disforia postcoitală nu trebuie confundată cu ceea ce se numește perioada refractară, care este faza care urmează ejaculării, în care bărbatul are nevoie să se refacă. Perioada refractară este ceva pur fiziologic, spre deosebire de disforie”.

De ce apare tristeţea postcoitală

Motivele pentru care apare disforia sau tristeţea postcoitală nu sunt pe deplin înţelese. Unii psihologi sunt de părere că unele persoane au dificultăți să se despartă de partener după contactul sexual. Astfel, persoanele cu reactivitate emoțională ridicată au mai multe probabilităţi de a experimenta emoții negative (schimbări ale dispoziției, iritabilitate) după actul intim.

Alte cauze care ar putea explica apariţia disforiei postcoitale sunt depresia, declanşarea unor amintiri, anxietatea, dezechilibrele hormonale, problemele prezente în cadrul cuplului.

Evelyne Dillenseger a observat că disforia postcoitală poate să apară şi la persoanele care au avut o traumă sau un abuz precum violul. În cazul în care te confrunţi cu astfel de stări neplăcute după contactele intime, vorbeşte cu un sexolog sau psiholog, pentru a găsi cauza şi rezolvarea problemei.

Citit 1906 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 16:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.