„All the Beauty and the Bloodshed” a primit Leul de Aur

„All the Beauty and the Bloodshed” a primit Leul de Aur
În foto, Laura Poitras, pe scena Festivalului de Film de la Veneția
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"All the Beauty and the Bloodshed" de Laura Poitras a primit Leul de Aur, la cea de-a 79-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, la care Julianne Moore şi juriul prezidat de actriţă au anunţat câştigătorii. Documentarista Laura Poitras a primit Leul de Aur la Veneţia pentru un film care expune parcursul fotografei Nan Goldin, figură a underground-ului newyorkez, şi lupta sa contra opiaceelor în SUA, scrie News.ro.

La 58 de ani, regizoarea originară din Boston câştigă al doilea premiu major al ei, după Oscarul pentru cel mai bun documentar, pentru "Citizenfour" (2015), realizat alături de Edward Snowden.

România a fost prezentă cu „Spre Nord/ To the North” (2022, regia Mihnea Mincan), anul acesta inclus în secţiunea competitivă Orizzonti, și cu „Anhell69” (2022, regia Theo Montoya), participant în secţiunea Settimana Internazionale della Critica.

Festivalul de Film de la Veneţia a transmis un semnal politic împotriva cenzurii şi a puterii iraniene, acordând sâmbătă un premiu special al juriului lui Jafar Panahi, arătând că nu-l abandonează pe regizorul întemniţat din iulie. În lipsa sa, cineastul a fost ovaţionat îndelung de public. Figură majoră a cinematografiei iraniene, care nu a putut fi prezent să-şi apere filmul "No Bears", Panahi, 62 de ani, oferă o ”mise en abyme”, aceea a unui creator închis în propria sa ţară, pentru a denunţa mai bine "opresiunea".

Deja câştigător al Leului de Aur la Veneţia în 2000, pentru "Le Cercle”, şi al Premiului pentru Scenariu la Cannes în 2018 cu "Trois Visages", la trei ani după Ursul de Aur de la Berlin pentru "Taxi Teheran", cel care a început ca asistentul lui Abbas Kiarostami este acum un obişnuit în selecţii. Mina Kavani, una dintre actriţele filmului său, a citit un mesaj pe scenă: "Toţi suntem aici datorită puterii cinematografiei şi pentru Jafar Panahi".

Închis în iulie, după o condamnare pentru "propagandă împotriva regimului", Panahi a trimis săptămâna trecută o scrisoare festivalului, semnată și de colegul său Mohammad Rasoulof, de asemenea reţinut, în care acuză Teheranul că îi consideră pe cineaştii independenţi "drept criminali".

"Istoria cinematografiei iraniene stă mărturie pentru prezenţa constantă şi activă a regizorilor independenţi care au luptat împotriva cenzurii şi pentru a garanta supravieţuirea acestei arte. Printre aceştia, unora le este interzis să facă filme, alţii au fost forţaţi în exil sau reduşi la izolare”, au denunţat aceştia în misivă.

Al doilea premiu, la Veneția, pentru Cate Blanchett

Actriţa australiană Cate Blanchett a câştigat, sâmbătă seară, cel de-al doilea premiu de interpretare al carierei sale la Veneţia pentru rolul dirijoarei Lydia Tar din „Tar”, al lui Todd Field. La 53 de ani, actriţa, cunoscută pentru angajamentul său feminist, oferă o performanţă excepţională în această dramă care evocă întrebări contemporane despre identitate, abuzul de putere sau „cultura anulării”.

Colin Farrell a câştigat Coppa Volpi pentru cel mai bun actor la cea de-a 79-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia pentru rolul unui fermier în comedia plină de umor negru "The Banshees of Inisherin".

În faţa camerei compatriotului său Martin McDonagh, irlandezul în vârstă de 46 de ani străluceşte într-o parabolă despre sfârşitul violent al unei prietenii în decorul bucolic al unei insule izolate din Irlanda, în anii 1920, pe vremea Războiului de Independenţă. Actorul, absent de la Lido pentru a-şi primi premiul, a trimis un mesaj video din Los Angeles, spunând că este "complet şocat şi încântat".

Citit 909 ori Ultima modificare Duminică, 18 Septembrie 2022 09:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.