Tehnologia care ucide gândacii de bucătărie

Tehnologia care ucide gândacii de bucătărie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Heriot-Watt au dezvoltat un sistem pentru a ţinti problema gândacilor cu ajutorul laserului şi al tehnologiei de inteligenţă artificială.

Proiectat de Ildar Rakhmatulin, sistemul a fost construit cu ajutorul unor echipamente accesibile, disponibile în comerţ, care detectează gândacii cu o precizie de 1.2 metri.

Gândacul de bucătărie este un dăunător întâlnit în întreaga lume. Sunt renumiţi pentru rezistenţa lor - ani de zile, oamenii au crezut că ar putea supravieţui chiar şi unei bombe nucleare.

Sistemul a fost testat pe aceşti dăunători anul trecut, iar rezultatele au fost publicate acum în revista Oriental Insects.

Gândacii de casă pot trăi în populaţii de milioane de exemplare. Aceştia pot strica alimentele şi aparatele electrocasnice, dar reprezintă, de asemenea, un pericol grav pentru sănătate, declanşând reacţii alergice şi apariţia astmului, potrivit Independent, citat de Mediafax.

Metodele existente de combatere a gândacilor au fost ineficiente, dar sistemul lui Rakhmatulin se bazează pe viziunea artificială. Două camere de luat vederi trimit semnale către computer care indică poziţia gândacilor.

Atunci când cercetătorii au folosit laserul la putere mică, au putut schimba comportamentul gândacilor: emiterea căldurii persistente a laserului îi determină pe gândaci să îşi schimbe poziţia sau direcţia. Acest lucru înseamnă că aceştia pot fi scoși din ascunzători întunecate.

Dacă au mărit puterea laserului, au reuşit să neutralizeze sau să ucidă gândacii de la o distanţă de până la 1,2 metri.

„Acest sistem laser este o metodă selectivă şi ecologică de combatere a dăunătorilor. Este extrem de promiţător", a declarat Rakhmatulin. „Este un sistem reglabil, aşa că ar putea fi folosit pentru a proteja împotriva ţânţarilor, pentru a ţine viespile prădătoare departe de albine sau paraziţii de culturile sau magazinele valoroase. Acest sistem nu este potrivit pentru uz casnic. Laserul utilizat va provoca orbire sau daune grave la nivelul ochilor”.

Citit 1551 ori Ultima modificare Vineri, 07 Octombrie 2022 16:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.