Ciorbă de fasole cu afumătură

Ciorbă de fasole cu afumătură
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Dacă aveţi poftă de o ciorbă bună de fasole cu afumătură, dar să fie simplu de preparat, vă recomandăm cu drag această reţetă. O puteţi servi cu nişte ceapă roşie şi ardei iute sau, dacă vă place, cu murături.

Ingrediente

Pentru această ciorbă, avem nevoie de 400 ml suc de roşii, 400 g fasole boabe, 400 g afumătură cu os cu tot (ciolan, jambon afumat, scăricică etc), 2 cepe roşii, 2 morcovi, 1 păstârnac, 2 rădăcini de pătrunjel, 1 ţelină, 4 căţei de usturoi, 1 ardei, 2-3 foi de dafin, 5 fire rozmarin proaspăt, 5 rămurele cimbru, sare, piper, oţet de mere.

Mod de preparare

Se alege fasolea, se spală în câteva ape reci şi se pune la înmuiat cu o seară înaintea preparării. A doua zi, fasolea se scurge bine de apa în care s-a înmuiat şi se clăteşte sub jet de apă rece. Se pune fasolea într-o oală, se acoperă cu apă rece şi se pune pe foc. Se dă în clocot şi imediat se scurge de apa în care s-a opărit, clătindu-se bine cu apă rece. Fasolea opărită se pune într-o oală împreună cu afumătura şi foile de dafin, se acoperă cu apă rece din belşug şi se pune pe foc. Se adună spuma care se formează la suprafaţă. Se spală, se curăţă şi se toacă toate legumele. După ce carnea afumată şi fasolea au fiert împreună timp de o oră, se adaugă legumele tăiate în cuburi, împreună cu rozmarinul şi cimbrul legate într-un bucheţel, pentru a le îndepărta mai uşor la sfârşit. Pe măsură ce apa se evaporă, se completează cu apă caldă. Se adaugă bulionul şi usturoiul zdrobit şi se mai fierbe totul împreună 4-5 minute. Când carnea afumată este fiartă, se dezosează, se taie cubuleţe sau fâşii.

La final se drege gustul ciorbei de sare şi se adaugă mult piper măcinat şi oţet sau borş după gust. Se presară rozmarin verde tocat şi se acoperă cu un capac pentru câteva minute.

Varianta fără afumătură, de post

Se pune fasolea la înmuiat în apă rece cu o seară înainte. A doua zi o dăm în fiert şi aruncăm apa de trei ori (de fiecare dată de câte ori a dat în fiert). După ce am aruncat cele trei ape, o punem iar la fiert împreună cu morcovul şi ardeiul tăiate feliuţe, adăugăm cimbrul (o crenguţă de cimbru uscat sau 1/2 linguriţă cimbru uscat şi mărunţit), o foaie de dafin, boiaua, sare şi piper boabe. Separat, înăbuşim ceapa în puţin ulei (cam 150 ml), apoi adăugăm roşiile tocate şi lăsăm să fiarbă bine până se înmoaie. Când fasolea este fiartă, adăugăm roşiile şi ceapa şi mai dăm un clocot. Asezonăm cu mărar verde tocat mărunt şi servim.

Citit 718 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 07:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.