Chimionul, benefic pentru stimularea digestiei

Chimionul, benefic pentru stimularea digestiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uleiul esenţial pe care chimionul îl conţine favorizează eliminarea gazelor formate și acumulate în intestine şi stimulează secreţiile gastrice. Totodată, aceste seminţe au o acţiune de calmare a durerilor gastrice şi de fluidizare a secreţiilor bronşice.

Fructele acestei plante conţin între trei şi şapte la sută ulei volatil, lipide, substanţe minerale, proteine, glucide, taninuri şi săruri minerale, potrivit "Ghidului plantelor medicinale şi aromatice", coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor, citat de adevarul.ro. Uleiul esenţial din chimion are o acţiune carminativă, adică ajută la eliminarea gazelor din intestin şi stimulează secrețiile gastrointestinale.

Totodată, chimenul are o acţiune de calmare a colicilor intestinale şi de fluidizare a secreţiilor bronşice, fiind şi un antimicrobian deosebit de eficient. Pe lângă faptul că este un calmant în colicile intestinale, ceaiul de chimion este indicat şi în lipsa poftei de mâncare, precum şi în digestii deficitare.

Indicat şi ca aperitiv sau supă

Chimionul poate fi utilizat sub formă de infuzie, care poate fi obţinută dintr-o linguriţă de fructe uscate la o cană cu apă. Se beau două-trei căni din acest ceai pe zi. În cazul celor pentru care alcoolul nu este contraindicat, se poate prepara un lichior de fructe de chimion din 15 grame de fructe la 100 de grame de zahăr sau de miere. Amestecul se încălzește la foc domol, timp de 10-15 minute. După răcire, se adaugă 500 de mililitri de alcool de cereale, cu o concentrație de 60 de grade, 100 de mililitri de apă sau 500 de mililitri de ţuică de prune (a cărei aromă va rămâne puternică și în băutura finală - n.r.) de 40 de grade. Se lasă la macerat timp de şapte zile, agitând amestecul din când în când. Se filtrează şi se bea câte un păhărel ca aperitiv - 50 de mililitri - înainte de mesele principale. Supa este indicată celor suferinzi de afecţiuni gastrointestinale şi celor care vor să prevină apariţia acestor boli. Important este faptul că, spre deosebire de alte tratamente naturiste, chimionul nu are contraindicaţii.

 

Citit 586 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 08:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.