Beneficiile trestiei mirositoare

Beneficiile trestiei mirositoare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Numită şi "trestia mirositoare", obligeana este folosită pentru tratarea bolilor de stomac. De asemenea, calmează spasmele intestinale, combate constipația, redă pofta de mâncare şi alungă dependenţa de tutun. Obligeana este renumită pentru efectele sale dezinfectante, antispastice, carminative, astringente, sedative, analgezice, depurative, antitoxice şi antitabagice.

În scop fitoterapeutic se utilizează rădăcina sau rizomii. Se recoltează toamna, în perioada octombrie-noiembrie, sau primăvara. Rizomii se spală, se despică şi se lasă să se usuce până devin casanţi.

Stimulează stomacul leneş

Indigestia, digestia dificilă, hiposecreţia gastrică, ulcerul gastric şi duodenal - toate pot fi tratate cu macerat de obligeană. Aceste boli se vindecă în câteva săptămâni, prin consumul a 100 de mililitri de macerat la rece, cu 20-30 de minute înainte de fiecare masă. Același macerat la rece, luat câte un pahar dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara, înainte de cină, are acţiune asupra constipaţiei, cu efect ce depăşeşte acţiunile laxativelor clasice. În cazurile de ulcer şi gastrită cu un puternic substrat emoţional, este mult mai recomandată administrarea sub formă de pulbere.

Citit 654 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 10:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.