Oameni de seamă. Anna Marly, simbol al Rezistenţei franceze

Oameni de seamă. Anna Marly, simbol al Rezistenţei franceze
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cântăreața și compozitoarea franceză de origine rusă Anna Marly s-a născut (Anna Betoulinski) la Sankt Petersburg, pe 30 octombrie 1917. A părăsit Rusia la începutul anilor 1920. În anul 1934, aflată la Paris, și-a început cariera artistică, sub pseudonimul Anna Marly. A dansat mai întâi în Baletul rusesc, alături de care a făcut turnee în toată Europa. După un stagiu la Conservatorul din Paris, în 1939, a cunoscut o mare satisfacție profesională, devenind cea mai tânără membră a Societe des Auteurs, Compositeurs et des Editeurs de Musique. În 1941 s-a stabilit la Londra și a cântat la microfonul BBC în programul "Les Francais parlent aux Francais".

La sfârșitul anului 1942, după ce a aflat din ziarele britanice povestea bătăliei de la Smolensk, a compus melodia "Le chant des partisans", care a fost interpretată în limba rusă. Versiunea franceză a melodiei a devenit laitmotivul emisiei franceze a BBC, "Honneur et patrie". "Le chant des partisans" s-a impus repede ca imn al Rezistenței.

În aceeași perioadă, Emmanuel d’Astrier de la Vigerie, liderul mișcării Liberation-Sud, a semnat versurile pentru "La complainte du partisan", pe muzica compusă de Anna Marly, la Londra, în 1943. Această melodie a fost preluată ulterior de Joan Baez și Leonard Cohen.

La întoarcerea în Franța, în 1945, Anna Marly era deja celebră. Cu toate acestea, a decis să se stabilească în Statele Unite ale Americii, unde a devenit ambasador al cântecului francez. A continuat să călătorească și a traversat Africa, întotdeauna însoțită de chitara sa.

A scris fabule, poezii și și-a publicat memoriile în volumul intitulat "Troubadour de la Resistance, Tallandier-Historia".

Anna Marly, despre care generalul Charles de Gaulle a scris că "și-a făcut talentul o armă pentru Franța", a compus sute de cântece - inclusiv "Une chanson a trois temps" pentru Edith Piaf -, unele ajungând în patrimoniul național. Scrise în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial, cântecele sale sunt o mărturie vie a istoriei Franței, motiv pentru care artista a fost distinsă cu Ordinul Național de Merit, în 1965, și cu Legiunea de Onoare, în 1985.

A decedat pe 15 februarie 2006, în Alaska.

Citit 632 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2023 12:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.