Pentru că, în această săptămână, credincioșii ortodocși trec prin "săptămâna albă" (au dezlegare la brânză, lapte și ouă), vă propunem o rețetă de preparare a unei brânze tradiționale, bogată în nutrienți și foarte apreciată pentru gustul desăvârșit.
Printre tipurile de brânză românească fermentată se remarcă brânza de burduf, foarte apreciată ca specialitate culinară. Aceasta se deosebeşte de alte produse lactate prin faptul că se obţine din lapte de oaie. Are o textură păstoasă şi este destul de compactă. Deasupra, are o pojghiţă naturală de origine animală.
Procesul de preparare, elaborat în vechime de ciobanii din munţii României, este extrem de complex. Este nevoie de atenţie pentru fiecare detaliu, astfel încât să se obţină un produs de cea mai bună calitate.
Se foloseşte laptele obţinut din două sau trei etape de muls. Acesta se strecoară, după care este turnat într-un vas de lemn de brad. Urmează încălzirea şi adăugarea cheagului. După ce laptele se prinde, brânza se separă de zer, cu ajutorul unei site sau al unei pânze de tifon. Brânza este apoi stoarsă, prin folosirea unei prese.
Este important să nu rămână deloc zer, altfel acesta va da un gust acid brânzei, dacă se alterează. După ce se scurge zerul, compoziţia rezultată se pune în cutii de lemn speciale, pentru a permite ventilaţia, în camere întunecoase. Se lasă la fermentat între una şi două săptămâni, în funcţie de temperatură. Brânza obţinută se taie felii, se zdrobeşte sau se dă prin maşina de tocat carne. Se adaugă sare şi se frământă bine, după care se închide într-un burduf cusut.
Beneficii pentru sănătatea organismului
Ca alte exemple de brânzeturi fermentate din ţara noastră, precum caşul sau telemeaua fermentată, această varietate conţine mult calciu. În 100 g de brânză există 720 mg de calciu. De
aceea are beneficii mai ales pentru persoanele care au nevoie de cât mai mult din acest mineral, pentru menţinerea unui sistem osos sănătos, precum femeile la menopauză sau cele care suferă de osteoporoză, bătrânii şi adolescenţii.
Pentru că este obţinută prin fermentaţie, acest tip de brânză tradiţională românească aduce beneficii şi pentru sănătatea sistemului digestiv. Alimentele fermentate sunt importante pentru prevenirea bolilor gastrointestinale. Brânza de burduf are efecte pozitive de ameliorare a simptomelor, în cazul persoanelor care suferă de sindromul intestinului iritabil sau constipaţie, de exemplu.