Oameni de seamă. Alexandru Tatos, regizor de teatru și film

Oameni de seamă. Alexandru Tatos, regizor de teatru și film
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Regizorul Alexandru Tatos s-a născut pe 9 martie 1937, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, secția Regie de teatru. După absolvire, a lucrat toată viaţa ca freelancer, la început în diferite teatre din Bucureşti şi din ţară, apoi în cinematografie.

În 1960, a început să publice piese de teatru și scenarii radiofonice. În 1963, i s-a jucat piesa ”Descoperiți-l pe N”, la Teatrul pentru copii și tineret din București. În 1968, a montat la Teatrul ”Casandra” din București spectacolul ”Gemenii” de Plaut. Dintre piesele pe care le-a regizat și pus în scenă amintim: ”Zamolxe” de Lucian Blaga, ”Chițimia” de Ion Băieșu, ”Pasărea Shakespeare” de D.R. Popescu, ”Mutter Courage” de Bertold Brecht, ”Timpul în doi” de Dumitru Radu Popescu.

Prima sa experiență în regia de film, în calitate de regizor secund al lui Dan Pița, datează din 1969, la serialul de televiziune ”Neînfricații”, care însă nu a fost difuzat niciodată. A debutat în filmul de televiziune în 1974, cu serialul tv ”August în flăcări”.

În aprilie 1976, a debutat şi în regia de film, cu producția ”Mere roșii”. Au urmat filmele ”Rătăcire”, ”Casa dintre câmpuri”, ”Duios Anastasia trecea”, ”Secvențe”, ”Fructe de pădure”, ”Întunecare”, ”Secretul armei... secrete”. În 1983, a realizat pentru firma vest-germană ”Transilvania-Film” un documentar, iar în 1984, în colaborare cu Frieder Schuller, filmul ”Cumpărătorul de clopote”.

Cel mai bun film al său este considerat "Secvențe", care descrie, în trei episoade, viața unei echipe de filmare, în care regizorul este jucat de el însuși. "Secvențe" a fost plasat pe locul 5 în topul "Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile", realizat în 2008 de 40 de critici de film.

Dintre premiile cu care a fost distins amintim: Premiul pentru Opera Prima și Premiul special al juriului pentru ”Mere roșii”, Premiul pentru Scenariu pentru filmul ”Rătăcire”, Premiul pentru Regie pentru filmul ”Casa dintre câmpuri”, Premiul pentru regie și Premiul ACIN pentru filmul ”Secvențe”.

Alexandru Tatos a decedat pe 31 ianuarie 1990, la Bucureşti, la numai 53 de ani. Postum, în 1994, i-a fost publicat jurnalul scris în 1973, sub titlul ”Pagini de jurnal”.

Citit 561 ori Ultima modificare Joi, 09 Martie 2023 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.