Șase boli surprinzătoare care pot fi provocate de sex

Șase boli surprinzătoare care pot fi provocate de sex
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sexul este deseori asociat cu numeroase transformări benefice în organism, de la eliberarea de stres până la redobândirea bunei dispoziţii pe fondul eliberării hormonilor fericirii în cantităţi mari. Mai puţin cunoscut este faptul că sexul poate provoca și numeroase probleme de sănătate, de la durerile de cap accentuate până la simptomele similare gripei sau chiar pierderea temporară a memoriei.

În general, consecinţele mai puţin plăcute ale sexului sunt puse pe seama bolilor cu transmitere sexuală, atunci când actul intim se consumă fără protecţie. Însă nu doar virusul HIV, virusul HPV, gonoreea sau sifilisul sunt probleme de sănătate care pot să apară după o partidă de amor. Lista afecţiunilor și disconforturilor ce pot fi induse de activitatea sexuală normală este destul de variată și se referă atât la probleme de ordin fiziologic, cât și la tulburări emoţionale, scrie sfatulmedicului.ro.

Vaginoza bacteriană

Mediul intravaginal este sănătos câtă vreme există un echilibru între bacteriile bune și cele rele. Actul penetrării poate produce un dereglaj la acest nivel, prin care bacteriile nocive se multiplică, instalându-se vaginoza bacteriană. Afecţiunea poate fi recunoscută prin prezenţa secreţiilor cu miros anormal și deranjant (de pește).

Vaginoza bacteriană nu este o boală cu transmitere sexuală, ci mai degrabă o iritaţie provocată de sex, mai exact de dezechilibrul pH-ului favorizat de prezenţa spermei în vagin. Această problemă de sănătate mai poate fi provocată și de transferul bacteriilor de la nivelul anusului în vagin. Vaginoza bacteriană se tratează ușor, prin administrarea tratamentului potrivit la recomandarea medicului ginecolog.

Sindromul post orgasmic

O problemă evidenţiată recent de specialiști (mai exact, în anul 2002) este sindromul post orgasmic, care afectează, de regulă, bărbaţii după circa 30 de secunde de la ejaculare. Tulburarea se manifestă prin simptome asemănătoare gripei sau răcelii, printre care se numără durerile de cap, secreţiile nazale, durerile musculare și articulare, oboseală și dificultatea de concentrare.

Cercetătorii și medicii deopotrivă încearcă încă să depisteze cauzele declanșării sindromului post orgasmic, singurele suspectate fiind reacţiile sistemice pe fondul alergiei la propria spermă.

Amnezia

O femeie din Washington D.C., SUA, a adus în atenţia medicilor un posibil efect secundar al sexului - amnezia. Aceasta a început să își piardă amintirile după aproximativ o oră de la consumarea actului intim și a fost diagnosticată cu amnezie globală tranzitorie, un episod brusc de pierdere a memoriei care afectează trei-cinci persoane din 100.000, în fiecare an. Incidentul a fost chiar menţionat în literatura de specialitate, iar cauzele amneziei de acest tip sunt încă necunoscute (deși se crede că de vină ar fi insuficienţa valvelor din vena jugulară, care permite sângelui deoxigenat să circule în creier).

Sexul nu este singurul factor favorizant al amneziei globale tranzitorii. Acestuia i se mai alătură activitatea fizică epuizantă, stresul emoţional sau expunerea bruscă la temperaturi extreme. Din fericire, memoria revine de la sine la un moment dat, iar amnezia de acest tip tinde să nu se repete de multe ori.

Stările de depresie

Un studiu publicat în Jurnalul Internaţional de Sănătate Sexuală din SUA a dezvăluit că aproape o treime dintre respondente experimentează stări de depresie după consumarea unui act sexual, indiferent cât de satisfăcător a fost acesta. Cercetătorii numesc această tulburare disforie post-coitală, întâlnită la circa zece la sută din populaţia feminină.

Simptomele stărilor depresive după sex sunt sentimentele de tristeţe, anxietatea, regretul sau iritabilitatea. Oamenii de știinţă nu au reușit să depisteze cauzele exacte ale disforiei post-coitale, însă de vină ar putea fi transformările hormonale provocate de excitaţie.

În spatele depresiei de acest tip pot fi și problemele de natură psihologică, precum complexul autorităţii în relaţie sau alte neînţelegeri în cuplu. Din acest motiv, tratamentul disforiei post-coitale constă în sesiunile de psihoterapie sau de terapie în cuplu.

Alergia la spermă

Oricât de ciudat ar suna, există persoane alergice la spermă. Statisticile medicale arată că una din 40.000 de femei are această sensibilitate sexuală, manifestată prin iritaţii, secreţii neobișnuite, urticarie și umflături în regiunea intimă (de regulă, deoarece sperma dereglează pH-ul vaginal).

La fel de bizară este și posibilitatea declanșării reacţiilor alergice după contactul direct cu sperma partenerului, după ce acesta a mâncat recent un aliment la care femeie este alergică (alune, fructe de mare, pește etc.). Întrucât această sensibilitate nu se poate trata, singura cale de a evita complicaţiile este utilizarea unui prezervativ.

Infecţiile de tract urinar

Sexul favorizează pătrunderea bacteriilor în tractul urinar al femeilor, luând astfel naștere deseori infecţii la acest nivel, manifestate prin durere în timpul micţiunii, necesitatea frecventă de utilizare a toaletei și senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare. Studiile medicale arată că femeile sunt de zece ori mai predispune infecţiilor de tract urinar.

O cale eficientă de prevenire a acestor afecţiuni neplăcute este urinatul imediat după încheierea actului sexual, astfel încât să fie eliminate rapid bacteriile care au reușit să pătrundă în uretră.

Citit 674 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2023 11:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.