Cum vom deveni fermieri pe Lună

Cum vom deveni fermieri pe Lună
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

E doar o problemă de timp până când vom ajunge să cultivăm primele plante pe Lună, scrie hotnews.ro. Având în vedere noua cursă spaţială dintre China și SUA, ce are ca obiectiv crearea unei baze lunare, s-ar putea să mai treacă doar câteva decenii până la prima recoltă de rapiţă selenară. Vestea bună este că Agenţia Spaţială Europeană (ESA) lucrează la o metodă prin care să le permită viitorilor fermieri să dea drumul la treabă.

Analiza mostrelor de regolit (stratul de praf și roci care acoperă suprafaţa Lunii - n.a.) aduse pe Terra arată că regolitul conţine suficiente minerale pentru a permite dezvoltarea plantelor. În schimb, în contact cu apa, regolitul se face compact, ceea ce nu permite rădăcinilor să se dezvolte.

O soluţie eficientă ar fi cea oferită de grădinile hidroponice, grădini în care rădăcinile plantelor sunt scufundate într-o soluţie pe bază de apă și minerale. Pentru acest lucru, cercetători de la Institutul Geotehnic și Centrul pentru Cercetări Interdisciplinare în Spaţiu, ambele din Norvegia, în colaborare cu specialiști ESA, au propus crearea unui dispozitiv care să proceseze regolitul, să extragă din el doar substanţele folositoare, iar acestea să fie dizolvate în apă.

Regolit există suficient pe Lună, cu apa se rezolvă, pentru că și ea există pe satelitul natural al Terrei, doar dispozitivul de procesare mai trebuie realizat. Iar acesta se pare că va fi gata curând, căci, din testele efectuate până acum, prototipul chiar funcţionează.

Vom putea petrece luni întregi pe Venus

Viitorii roboţi construiţi de omenire vor petrece până la 120 de zile pe planeta Venus, susţin cei de la NASA, care lucrează la un nou tip de baterie care să facă faţă misiunilor îndelungate.

Până acum, roboţii trimiși de ruși în misiunile Venera nu au rezistat mai mult de două ore pe suprafaţa planetei Venus. Temperaturile acolo se ridică la 455 de grade Celsius, acidul sulfuric din atmosferă tinde să corodeze metalul, iar presiunea atmosferică este echivalentă celei oceanice de la 1.500 de metri adâncime. Dacă se rezolvă problema materialelor rezistente la temperaturi ridicate și la corodare, rămâne problema bateriei care să alimenteze un potenţial rover venusian. O baterie este cea mai eficientă metodă, deoarece panourile solare nu vor face faţă presiunii atmosferice ridicate. NASA lucrează la crearea unui tip de baterie termală, care ar trebui să rămână operaţională până la 120 de zile pământești

Citit 556 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2023 03:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.