Oameni de seamă. Stephane Mallarme, unul dintre marii simbolişti francezi

Oameni de seamă. Stephane Mallarme, unul dintre marii simbolişti francezi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Poetul francez Stephane Mallarme s-a născut la Paris, pe 18 martie 1842. La vârsta de 20 de ani, a plecat la Londra, pentru a învăța limba engleză. În 1863, a primit o diplomă prin care i s-a atestat dreptul de a preda limba engleză și, în același an, a fost numit profesor la Liceul din Tournon, la sud de Lyon. A rămas profesor, deși reticent și nu foarte bun, mai întâi la Tournon, apoi la Besancon, Avignon și Paris.

Stephane Mallarme a început să scrie poezii la o vârstă fragedă, sub influența lui Charles Baudelaire. Primele sale poezii au apărut în reviste în anii 1860. În mai 1866, a publicat zece poeme în publicația "Le Parnasse Contemporain", iar în culegerea din 1871 a apărut "Herodiane" - fragment dintr-o tragedie începută în 1864, dar rămasă neterminată.

Opera sa a fost adesea considerată cel mai bun exemplu de poezie pură. A creat un fel de poezie în care cuvântul ca simbol să aibă o nouă mobilitate și să atingă noi intensități și rafinamente ale sensului.

Deși a fost un scriitor prolific de poezii nerelevante la începutul anilor 1860, a compus mult mai puține, dar mult mai semnificative și originale în restul perioadei sale de creație. Două volume în care sunt expuse viața și opera lui Stephane Mallarme, apărute în anul 1884, l-au făcut celebru. Este vorba despre "Les poetes maudits" de Verlaine și romanul "A rebours" de lui J. K. Huysmans.

Numărul relativ mic de poezii pe care a dorit să le păstreze, aproximativ 50 în total, a fost adunat în volumul "Les poesies de S. Mallarme", care a apărut postum, la începutul anului 1899, deși de două ori mai multe poezii au rămas nepublicate.

Aproape de sfârșitul vieții, a scris lucrarea "Un coup de dés jamais n'abolira le hasard", care a apărut inițial în mai 1897 și în volum, tot postum, în 1914.

Cele mai cunoscute poezii ale lui Mallarme sunt: "L’apres midi d’un faun" (care a inspirit poemul vocal al lui Debussy cu același nume), "Herodiade" și "Toast funebre" (scrisă în memoria scriitorului Theophile Gautier).

Stephane Mallarme este considerat unul dintre cei patru poeți majori ai Franței din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, alături de Charles Baudelaire, Paul Verlaine și Arthur Rimbaud.

Pe 8 septembrie 1898, poetul a suferit primul atac de sufocare. A doua zi, a decedat. Avea doar 56 de ani.

Citit 625 ori Ultima modificare Vineri, 24 Martie 2023 07:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.